2020-12-28 21:06:40
Φωτογραφία για Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών για τα σχολεία - Κλειδί τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών
Το άνοιγμα των σχολείων μετά τις 7 Ιανουαρίου, αλλά και η πορεία του εμβολιασμού βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, θα συζητηθούν στην αυριανή σύσκεψη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου.

Οι ειδικοί δεν αναμένεται να λάβουν οριστική απόφαση για τα σχολεία στην αυριανή συνεδρίαση, καθώς σημαντικό στοιχείο αποτελούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως θα διαμορφωθούν τις επόμενες ημέρες, μετά και την αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, τόσο στην αγορά πριν τα Χριστούγεννα, όσο και το προηγούμενο τετραήμερο με τα Χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς, είναι ο αυξημένος αριθμός θανάτων εξαιτίας του υψηλού ιικού φορτίου που προηγήθηκε και η πίεση του συστήματος υγείας στην διαχείριση των σοβαρών περιστατικών.

Σημαντική ανακούφιση πάντως αναμένεται να φέρει ο εμβολιασμός ως τις 20 Ιανουαρίου, καθώς εκτός από τους υγειονομικούς προγραμματίζεται και ο εμβολιασμός στις κλειστές δομές της χώρας, γεγονός που αναμένεται να περιορίσει δραστικά τον κίνδυνο για δημιουργία νέων εστιών μετάδοσης.


Στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπουν και οι πρόσφατες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων. Οι οδηγίες αυτές επισημαίνουν ότι η διασπορά του ιού είναι εξαιρετικά χαμηλή στα σχολεία, οπότε το κλείσιμο των σχολείων έχει νόημα μόνο όταν συνυπάρχουν άλλα αυστηρά περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown.

Προτεραιότητα τις κυβέρνησης η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις

Νωρίτερα σήμερα, άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε αναφέρει ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία», υπογραμμίζοντας πάντως ότι το πώς θα γίνει το άνοιγμα και αν θα αφορά όλες τις βαθμίδες είναι κάτι που θα αποφασιστεί μετά τη συνάντηση της υπουργού Ν. Κεραμέως με τους ειδικούς.

«Ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα πολύ προσεκτικά προκειμένου να έχουμε την μείωση στο ιικό φορτίο σε όλη την επικράτεια όπως έχει σχεδιαστεί», είπε ο κ. Πέτσας.

Παγώνη για τα σχολεία: «Ναι» σε άνοιγμα στις 7 Ιανουαρίου

Τη θέση ότι πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Ιανουαρίου εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Η κυρία Παγώνη, προσέθεσε, μάλιστα, ότι «είναι καλό να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα», εξηγώντας ότι πρόκειται για προσωπική της άποψη.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, γιατί θα δείξει το δεκαήμερο αν οι δείκτες, που είναι μειωμένοι, θα δώσουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν σχολεία κλπ. «Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν» προειδοποίησε.

Χ. Γώγος: Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό.

Μιλώντας αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι «υπάρχει αυτό το κενό μεταξύ 7-10 ημερών για να δούμε τα αποτελέσματα μιας κατάστασης επιδημιολογικά. Αυτό περιμένουμε. Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά. Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή».

Aλ. Βατόπουλος: Την άλλη βδομάδα οι αποφάσεις

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σημείωσε ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε και πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας. Ερωτηθείς σχετικά για το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουν την άλλη εβδομάδα, προκειμένου να εκτιμήσουν τα δεδομένα πιο προσεκτικά.

Α. Εξαδάκτυλος: Θα υπάρξει προτεραιότητα να ανοίξουν σχολεία

Παρότι η γενική άποψη είναι ότι τα σχολεία δεν ήταν από τα βασικά περιβάλλοντα διασποράς του κορονοϊού, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι το «λουκέτο» βοήθησε στον περιορισμό των κρουσμάτων. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε σχετικά ότι «μόνο όταν κλείσαμε την εκπαίδευση είδαμε να σταθεροποιείται η κατάσταση. […] Θα υπάρξει προτεραιότητα να ανοίξουν σχολεία όπως κι άλλες δραστηριότητες μετά για να λειτουργήσει η κοινωνία».

Από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν σχολεία και καταστήματα απάντησε ότι «εντελώς άγνωστο γιατί η επιδημία είναι απρόβλεπτη». Ο κ. Σύψας εξέφρασε τον προβληματισμό του για εικόνες που υποδηλώνουν διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών. «Αυτή η αντανάκλαση της εικόνας, θα φανεί γύρω στις 10 Ιανουαρίου, επομένως είναι πιο σώφρον να εκτιμήσουμε τότε την κατάσταση για να κάνουμε τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση», σημείωσε.

Εν όψει και του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να τηρούν «ευλαβικά» τα μέτρα, καθώς οι προσεχείς ημέρες θα καθορίσουν να θα υπάρξει νέα «έκρηξη» κρουσμάτων, η οποία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων.

Αθ. Τσακρής: Είναι νωρίς να ανοίξουν δημοτικά – νηπιαγωγεία στις 8 Ιανουαρίου

Επιφυλακτικός φάνηκε για το άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων φάνηκε το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής.

«Για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία» επισήμανε το πρωί της Δευτέρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. «Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας» εξήγησε.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ