2020-12-29 10:59:05
Φωτογραφία για ‘’Μr Nammos’’ Γιάννης Παπαλέκας πήρε το χαρτοφυλάκιο ακινήτων των 134 εκατ. της Prodea
Ο Κορίνθιος επιχειρηματίας που έγινε γνωστός ως ‘’ο βασιλιάς του real estate’’ στη Ρουμανία και ‘’Μr Nammos’’ στην Ελλάδα επιστρέφει… δριμύτερος στη χώρα του Ο Γιάννης Παπαλέκκας, ο επιχειρηματίας που έγινε γνωστός στη Ρουμανία ως ‘’βασιλιάς του real estate’’ λόγω της Globalworth ή αλλιώς ‘’Μr Nammos’’ στην Ελλάδα λόγω του διάσημου beach bar restaurant της Μυκόνου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αγοραστής του μεγάλου χαρτοφυλακίου ακινήτων που πουλά η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ.

Με μία λιτή ανακοίνωση χθες, η μεγαλύτερη εγχώρια Επενδυτική Ακινήτων γνωστοποίησε την πώληση ενός χαρτοφυλακίου 18 ακινήτων, κυρίως γραφείων και καταστημάτων, στην Ελλάδα, με ένα συνολικό τίμημα 134,2 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στο όνομα του επενδυτή, πλήν της αναφοράς του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας κ. Αριστοτέλη Καρυτινού ότι «η Prodea επεξεργάζεται με την αγοράστρια εταιρεία ένα πλαίσιο διευρυμένης στρατηγικής συνεργασίας, οι όροι της οποίας δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, με στόχο την περαιτέρω προώθηση των επιχειρηματικών μας επιδιώξεων»
. Στα θετικά εν μέσω πανδημίας είναι σύμφωνα με τον επικεφαλής της εισηγμένης ότι «το τίμημα για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο καταδεικνύει ότι, παρά τις παροδικές, πιστεύουμε, δυσκολίες που συνεπάγεται η πανδημία, ακίνητα με αξιόλογα επενδυτικά χαρακτηριστικά όπως αυτά του χαρτοφυλακίου της Prodea διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον των επενδυτών».

Και πράγματι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από την αγορά, ο Γιάννης Παπαλέκας φαίνεται ότι θεώρησε τώρα ως την κατάλληλη συγκυρία να κάνει το μεγάλο ‘’άνοιγμα’’ στο εγχώριο real estate και δη σε έναν τομέα που γνωρίζει πολύ καλά από τη δραστηριότητά του στο real estate στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης. Κι αυτό, λόγω της πορείας του την τελευταία δεκαετία στην Globalworth από τη Ρουμανία όπου ξεκίνησε, με αποτέλεσμα η εισηγμένη στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου εταιρεία, με την πάροδο των ετών, να μετεξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στο real estate σε Ρουμανία και Πολωνία. Η αξία του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου της Globalworth αντιστοιχεί σήμερα στα πέριξ των 3 δισ. ευρώ, κι έστω κι αν η πανδημία είχε, όπως είναι φυσικό, αντίκτυπο στις δραστηριότητες του ομίλου, στα ‘’συν’’ όπως αναφέρουν οι επιτελείς του είναι ότι σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου είναι ‘’πράσινο’’. Η πρόθεση του επιχειρηματία να επενδύσει περαιτέρω στην ελληνική αγορά ακινήτων είχε λίγο- πολύ γίνει γνωστή στις αρχές του 2020 όταν ο αποκαλούμενος ως ‘’βασιλιάς του real estate’’ στη Ρουμανία ανακοίνωσε ότι αποφάσισε, για «προσωπικούς λόγους», να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή του στην εταιρεία που δημιούργησε ο ίδιος με τη συνολική αξία από τη ρευστοποίηση της άμεσης και έμμεσης συμμετοχής να τοποθετείται σε κεφάλαια άνω των 330 εκατ. ευρώ.

Πριν από λίγες ημέρες, η Globalworth ανακοίνωσε ότι ο κ. Παπαλέκας «αποχωρεί από την εταιρεία και αφήνει τη θέση του CEO από τις 15 Δεκεμβρίου, με τον Δημήτρη Ράπτη να αναλαμβάνει πλήρως τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου, τα οποία ασκούσε από κοινού το περασμένο οκτάμηνο με τον κ. Παπαλέκα. Ο κ. Ράπτης, ο οποίος ήταν στο πλευρό του κ. Παπαλέκα από το 2012, τίθεται επικεφαλής της διοικητικής ομάδας, μέλη της οποίας εξελίχθηκαν μέσα από την ίδια την πορεία της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια. Στην επίσημη δήλωσή του προ ημερών ο ίδιος ο κ. Παπαλέκας ανέφερε ότι η δημιουργία και η διοίκηση της Globalworth υπήρξε το σημαντικότερο επίτευγμα της επαγγελματικής του πορείας, έστω κι αν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. «Είμαι περήφανος που μετά από τα πολλά χρόνια σκληρής, ομαδικής δουλειάς, έχουμε δημιουργήσει έναν σημαντικό παίκτη real estate στην ευρύτερη περιοχή, έτοιμο να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξης του».

Η Globalworth, με έτος ίδρυσης το 2013 και δραστηριότητα στον τομέα της ανάπτυξης και διαχείρισης επαγγελματικών χώρων υψηλών προδιαγραφών (γραφείων, logistics, ακινήτων μικτής χρήσης κ.τ.λ.) αρχικά είχε επικεντρωθεί στην αγορά της Ρουμανίας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήσει σημαντικό «άνοιγμα» στην Πολωνία, τη μεγαλύτερη αγορά real estate στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Ηδη από το 2017 «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Globalworth είχε δώσει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με το ποσοστό της μετά και τα επιπλέον κεφάλαια που διέθεσε εν έτει 2019 να ξεπερνά το 5% . Πάντως, οι δραστηριότητες του κ. Παπαλέκα στο ρουμανικό real estate πάνε πίσω στο 2001, τότε που ο ίδιος έτρεχε επενδύσεις τρίτων επιχειρηματιών και εν συνεχεία δικές του, δημιουργώντας σταδιακά ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων το οποίο κατά το μεγαλύτερο μέρος του ρευστοποιήθηκε. Το όνομά του είχε περάσει και από το ελληνικό Χρηματιστήριο μέσω της ΝΤΕΣΠΕΚ Συμμετοχών στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ως μετόχου της εταιρείας που ρευστοποίησε τη συμμετοχή του νωρίς. Στο βιογραφικό του κ. Παπαλέκα για τις δραστηριότητές του στη ρουμανική αγορά πριν από τη δημιουργία της Globalworth αναφέρεται ότι είχε αναλάβει «την απόκτηση, ανάπτυξη και πώληση άνω των 400.000 τ.μ. επαγγελματικών χώρων (γραφείων, εμπορικών καταστημάτων και logistics) και 1.000 διαμερισμάτων στη Ρουμανία».

Στην Ελλάδα, οι πληροφορίες γύρω από τις επενδυτικές κινήσεις του κ. Παπαλέκκα είναι παραπάνω από φειδωλές πλην του γνωστού Nammos της Μυκόνου του οποίου το ακίνητο -μαζί με αλλά γειτονικά- είχε αγοράσει πριν από λίγα χρόνια κοντά στα 11 εκατ. ευρώ, με τον πήχη για την τιμή πώλησής του να ανεβαίνει πέρυσι κοντά στα 60 εκατ. ευρώ, ‘’χτίζοντας’’ περαιτέρω τον μύθο γύρω από την ιδιοκτησία του διάσημου beach -bar restaurant,

το πώς και αν τελικά αυτή έχει αλλάξει. Προ τριετίας, το όνομά του είχε ακουστεί στην αγορά ως ένα από τα ενδιαφερόμενα ονόματα για τα Αστέρια Γλυφάδας, εκεί όπου σήμερα η Grivalia (του ομίλου Eurobank) έχει ήδη βάλει μπρος για την αναβίωση του 5άστερου ιστορικού συγκροτήματος, μέσω της Grivalia Hospitality: Οταν, εν έτει 2017 η τελευταία συμφώνησε με τον όμιλο Παπαθεοχάρη να αποκτήσει το 80% των μετοχών της Ναυσικά Α.Ε. (έχει τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου των «Αστεριών» το οποίο ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), έγινε γνωστό ότι πέραν του εν λόγω ποσοστού ανέλαβε και την αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων υπέρ ιδιώτη δανειστή, συνολικού ύψους 12,325 εκατ. ευρώ. Ο ιδιώτης δανειστής τότε ήταν ο κ. Παπαλέκας. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ