2020-12-30 08:08:49
Φωτογραφία για Ανάκτορο Μπλένιμ: Ενα παλάτι χωρίς βασίλισσα


Η Τίνα Λιβανού, ο Γιώργος Λάνθιμος αλλά και ο Τζέιμς Μποντ έχουν άμεση σχέση με τη ζωή και την ιστορία ενός παλατιού 187 δωματίων, εκεί όπου μια γοητευτική Αμερικανίδα, εξαντλημένη από τον χορό, έφερε στον κόσμο τον μεγαλύτερο πολιτικό του 20ού αιώνα, τον σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ

Από τα πλέον αξιοθαύμαστα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα της Μεγάλης Βρετανίας, το ανάκτορο του Μπλένιμ στο Οξφορντσαϊρ, κοντά στο Γούντστοκ, συνιστά υπόδειγμα πολιτιστικής διαχείρισης και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το αριστούργημα του αγγλικού μπαρόκ, με ιστορία πλούσια που χάνεται στα βάθη των αιώνων, είναι ένα επιβλητικό και πανέμορφο αρχιτεκτονικό δημιούργημα και το μόνο οικοδόμημα στο Ηνωμένο Βασίλειο που φέρει επισήμως τον τίτλο «Ανάκτορο» χωρίς να είναι συνδεδεμένο με τη βασιλική οικογένεια.

Ολα ξεκίνησαν όταν η βασίλισσα Αννα θέλησε να χτίσει ένα παλάτι ως δώρο του Στέμματος στον σερ Τζον Τσόρτσιλ, 1ο δούκα του Μάρλμπορο, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη νίκη του εναντίον των γαλλικών και βαυαρικών στρατευμάτων στη μάχη του Μπλένιμ
. Το ανάκτορο ξεκίνησε να χτίζεται το 1705 και ολοκληρώθηκε το 1722. Στο ενδιάμεσο, ο δούκας καβγάδιζε συνεχώς με τη σύζυγό του Σάρα (η σχέση της με τη βασίλισσα Αννα ήταν και το θέμα της ταινίας «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου) καθώς η δούκισσα επιθυμούσε ένα πρακτικό σπίτι και όχι ένα μνημείο, με αποτέλεσμα 14 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών να απολύσει τον αρχιτέκτονα που είχε επιλέξει ο σύζυγός της, τον σερ Τζον Βάνμπρα, και να ολοκληρώσει το έργο ο βοηθός του Νίκολας Χόκσμουρ.

Ο 9ος Δούκας του Μάρλμπορο και η σύζυγός του υποδέχονται τους φίλους τους στο ετήσιο κυνήγι αλεπούς, το 1911 Η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα με τον Τζέιμι Σπένσερ Τσόρτσιλ και τον σερ Νίκολας Σόαμς 1953: Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ υποδέχεται στο Παλάτι Μπλένιμ τον σουλτάνο του Κελαντάν της Μαλαισίας για το garden party στους εντυπωσιακούς κήπους του παλατιού

Οι συζυγικοί καβγάδες φυσικά δεν στέρησαν σε τίποτα από το ανάκτορο τη μεγαλοπρέπεια που του πρέπει, ούτε από τους κήπους του, που είναι αξεπέραστης ομορφιάς και η θέα τους κόβει την ανάσα του επισκέπτη. Μπορεί η δούκισσα να τον απέλυσε, ωστόσο λίγο προτού εγκαταλείψει το έργο ο Βάνμπρα είχε κατορθώσει να αλλάξει τη ροή του τοπικού ποταμού Γκλάιμ, με αποτέλεσμα να περνά μέσα από τους κήπους του ανακτόρου κι έτσι να δημιουργήσει μια μεγαλοπρεπή γέφυρα και δύο λίμνες. Τις αλλαγές ολοκλήρωσε αιώνες αργότερα ο 9ος δούκας του Μάρλμπορο αποσπώντας για τη δουλειά του το βραβείο «Historic Houses Association», ενώ στο πάρκο του παλατιού αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από μισό εκατομμύριο δέντρα, ανάμεσά τους και εκατοντάδες βελανιδιές ηλικίας χιλίων ετών!

Το Ανάκτορο Μπλένιμ είναι ένας παράδεισος γεμάτος έργα τέχνης και αποτελεί ύμνο στην ομορφιά της ζωής, καθώς η συνύπαρξη της αρχιτεκτονικής και της φύσης βρίσκεται σε μία από τις κορυφαίες στιγμές της, γι’ αυτό και το 1987 το Μπλένιμ εντάχθηκε στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το ανάκτορο σήμερα είναι κατοικία του 11ου δούκα του Μάρλμπορο και συντηρείται από την οικογένεια Τσόρτσιλ καθώς σε αυτό γεννήθηκε το 1874 ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς παγκοσμίως, ο σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Μια δεξίωση και μια γέννα

Σύμφωνα με το βιβλίο «Αριστοκράτες επαναστάτες», τη νύχτα της 30ής Νοεμβρίου 1874 στο ανάκτορο του Μπλένιμ μια δεξίωση βρίσκεται στο απόγειό της. Ανάμεσα στα οικογενειακά πορτρέτα, στις σκηνές μαχών, στις πανάκριβες πορσελάνες και τις ξύλινες επιχρυσωμένες κονσόλες, κάτω από το φως των κρυστάλλινων πολυελαίων, τα ζευγάρια χορεύουν βαλς υπό τους ήχους της ορχήστρας, ενώ άψογοι υπηρέτες με λιβρέα κρατώντας δίσκους σερβίρουν σαμπάνια και κονιάκ στους καλεσμένους. Λόρδοι ντυμένοι με μαύρο φράκο, αξιωματικοί του στρατού των Ινδιών με στολές γεμάτες παράσημα, εντυπωσιακές κυρίες με το φασαμέν τους παρατηρούν τους άνδρες στην αίθουσα καθώς κάποιες αναζητούν σύζυγο ή εραστή, τη στιγμή που τα βλέμματα κλέβει μια νεαρή καστανή η οποία δεν έχει σταματήσει να χορεύει σοκάροντας τις ηλικιωμένες δούκισσες και μαρκησίες με την άνεσή της που πάει κόντρα σε όλα όσα ήξεραν. Ηταν η Αμερικανίδα Τζένι Τζερόμ, σύζυγος του σερ Ράντολφ Τσόρτσιλ, τρίτου γιου του 7ου δούκα του Μάρλμπορο, ιδιοκτήτη του ανακτόρου.

Οταν η Αμερικανίδα λιποθυμά, προσπαθούν να τη μεταφέρουν στο δωμάτιό της, αλλά ο διάδρομος του ανακτόρου που οδηγεί στα δωμάτια ήταν τεράστιος και στην πορεία έσπασαν τα νερά της, με αποτέλεσμα να γίνει γνωστό ότι βρισκόταν στον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της. Υστατη λύση, να ξεγεννήσουν τη δούκισσα σε ένα μικρό δωμάτιο που χρησίμευε ως γκαρνταρόμπα - κάποιοι ιστορικοί κάνουν λόγο για γυναικείες τουαλέτες. Κάπως έτσι ήρθε στον κόσμο, σε ένα μικρό δωματιάκι υπηρεσίας, ο σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος λάτρευε το ανάκτορο και ακόμα και όταν έγινε πρωθυπουργός δεν άλλαξε τη διακόσμηση στη βιβλιοθήκη, εκεί όπου είχε στημένους τους 1.500 μολυβένιους στρατιώτες του, αγαπημένο του παιχνίδι από τα παιδικά του χρόνια. Το Μπλένιμ επισκεπτόταν συχνά η βασιλική οικογένεια των Ουίνδσορ ταξιδεύοντας μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο από το Λονδίνο. Οι άνδρες της οικογένειας για να επιδοθούν στο αγαπημένο τους σπορ, το κυνήγι, ενώ η βασίλισσα Ελισάβετ για να αφήσει ελεύθερα τα αγαπημένα της Κόργκι τα οποία έπαιζαν με τα 50 Κόκερ Σπάνιελ της οικογένειας Μάρλμπορο.

Στο ανάκτορο γυρίστηκαν, μεταξύ άλλων, οι ταινίες «Σταχτοπούτα» και «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ»

Δούκας από ριάλιτι

Αυτή τη στιγμή ιδιοκτήτης του ανακτόρου είναι ο γοητευτικός μαρκήσιος του Μπλάντφορντ, Τζορτζ Τζον Γκόντολφιν Σπένσερ-Τσόρτσιλ, 28 ετών, ο οποίος, πέρα από εξαιρετικός παίκτης του πόλο και φίλος του πρίγκιπα Χάρι, υπήρξε και μοντέλο των Dolce & Gabbana. Η προσωπική του περιουσία ανέρχεται σε 200 εκατ. δολάρια, ενώ με τη σύζυγό του Καμίλα είναι ζευγάρι από την ηλικία των 16 ετών. Θεωρείται ένας από τους πλέον ευγενείς και καλλιεργημένους ανθρώπους και είναι εξαιρετικός ο τρόπος που μέχρι στιγμής διαχειρίζεται την κληρονομιά του, η οποία για ένα διάστημα βρέθηκε στο στόχαστρο μεγάλης οικογενειακής διαμάχης εξαιτίας του άστατου χαρακτήρα και του έκλυτου βίου του πατέρα του Τζέιμς Σπένσερ-Τσόρτσιλ, 64 ετών, 12ου δούκα του Μάρλμπορο. Ο Τζέιμς Σπένσερ, που συνδέεται με την οικογένεια της πριγκίπισσας Νταϊάνα, υπήρξε το μαύρο πρόβατο του γενεαλογικού δέντρου των Σπένσερ. Ετεροθαλής αδελφός της Χριστίνας Ωνάση, αφού ο πατέρας του υπήρξε ο δεύτερος σύζυγος της μητέρας της Τίνας Λιβανού, ο Τζέιμς Σπένσερ ήρθε για πολλά χρόνια αντιμέτωπος με εξαρτήσεις, εθισμούς, καταδίκες ενώ φυλακίστηκε για ένα διάστημα. Τον αποκαλούσαν «junkie James» και ο πατέρας του προσπάθησε να τον αποκληρώσει και να μην κληρονομήσει το Ανάκτορο του Μπλένιμ. Μάλιστα συμμετείχε και σε ριάλιτι της βρετανικής τηλεόρασης όπου πάμπλουτοι γόνοι ζουν για λίγες ημέρες ως άστεγοι. Φυσικά δεν κοιμήθηκε ποτέ στους δρόμους, αλλά απαίτησε δωμάτιο σε πεντάστερο ξενοδοχείο, ήρθε σε κόντρα με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και στο τέλος εγκατέλειψε απηυδισμένος από τις... κακουχίες του παιχνιδιού αφήνοντας τις χειρότερες εντυπώσεις. Στην πορεία των χρόνων βέβαια συνετίστηκε και πλέον έχουν αποκατασταθεί και οι σχέσεις του με τα παιδιά του. Μάλιστα στον γάμο του γιου του Τζορτζ, στον λόγο του, ζήτησε συγγνώμη, καθώς όπως είπε: «Δεν υπήρξα υπόδειγμα πατέρα, όμως πλέον ο κακός μου εαυτός ανήκει στο παρελθόν».

Παλάτι προς ενοικίαση

Ολα αυτά τα χρόνια το κάστρο ενοικιάζεται για γάμους και εκδηλώσεις, εδώ έχουν γυριστεί ταινίες όπως η «Σταχτοπούτα», το «Spectre» του Τζέιμς Μποντ, ο «Χάρι Πότερ», η «Διπλή παγίδα», ενώ έχουν γίνει και επιδείξεις μόδας, με τον οίκο Dior να επιλέγει το ανάκτορο για να παρουσιάσει το 2016 την καλοκαιρινή του κολεξιόν. Εδώ το 2018 παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του ζεύγους Τραμπ η τότε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι. Μάλιστα ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ προσγειώθηκαν στους εντυπωσιακούς κήπους με ελικόπτερο.

Κατά καιρούς στους χώρου του έχουν πραγματοποιηθεί εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών όπως του Αϊ Γουέιγουεϊ, του Μικελάντζελο Πιστολέτο και της Τζένι Χόλτζερ. Στο ανάκτορο είχε εκθέσει έργα του και ο διάσημος προβοκάτορας της τέχνης Μαουρίτσιο Κατελάν. Ανάμεσα τους και το πιο διάσημο έργο του, αξίας 1 εκατ. δολαρίων, μια ολόχρυση λεκάνη τουαλέτας που εγκαταστάθηκε στα κοινόχρηστα μπάνια του παλατιού, μέχρι που άγνωστοι την έκλεψαν, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι κάτω όροφοι αφού ήταν συνδεδεμένη στο υδραυλικό δίκτυο του ανακτόρου.

Το Μπλένιμ τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με τίτλο «Σώστε την ωραιότερη θέα». Τα έργα θα κοστίσουν 45 εκατ. λίρες και θα διαρκέσουν δέκα χρόνια. Το πρόγραμμα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, όπως και η λειτουργία του ανακτόρου. Οσοι επισκέπτες, πάντως, συνεισφέρουν έστω και ένα μικρό ποσό υπέρ του έργου κερδίζουν δωρεάν είσοδο για έναν χρόνο στο κτήμα. Αυτή την εποχή οι εργασίες έχουν σταματήσει λόγω της πανδημίας, ενώ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το 2022, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν, η τοπική οικονομία θα έχει τριπλάσια έσοδα καθώς θα ανεγερθούν 300 κατοικίες για το προσωπικό και τους τεχνίτες και ο αριθμός των επισκεπτών θα αυξηθεί ξεπερνώντας τις 750.000 ετησίως.

Ο προβοκάτορας της τέχνης Μαουρίτσιο Κατελάν εξέθεσε έργα του το 2019. Τότε σημειώθηκε και η κλοπή της χρυσής λεκάνης τουαλέτας, αξίας 1 εκατ. δολαρίων Eπιδείξεις μόδας του οίκου Christian Dior στο παλάτι, το 2017 και το 1958 Eπιδείξεις μόδας του οίκου Christian Dior στο παλάτι, το 2017 και το 195 anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ