2021-01-04 12:30:41
Φωτογραφία για Λίζα Μοντγκόμερι: Θα εκτελεστεί η τελευταία θανατοποινίτισσα των ΗΠΑ
Η έφεση περί αναβολής εκτέλεσης της εσχάτης των ποινών απερρίφθη

Οδεύει προς τη θανάτωσή της η 52χρονη Λίζα Μοντγκόμερι, καθώς η έφεση περί αναβολής εκτέλεσης της εσχάτης των ποινών απερρίφθη από το αρμόδιο Εφετείο. Η Μοντγκόμερι είναι η τελευταία θανατοποινίτισσα στις ΗΠΑ και η εκτέλεσή της θα είναι αποτελέσει ιστορικό ορόσημο, καθώς θα είναι η πρώτη ύστερα από 70 χρόνια για κατάδικο με τον χαρακτηρισμό «ομοσπονδιακή». Η προηγούμενη αντίστοιχη περίπτωση ήταν αυτή της Μπόνι Χέντι, το 1953. Ενδιαμέσως, υπήρξαν πολλές άλλες εκτελέσεις γυναικών, οι οποίες όμως, λόγω του ποινικού συστήματος των ΗΠΑ το οποίο διαφοροποιείται μεταξύ πολιτειών, καταχωρίστηκαν σαν τοπικές.

Η Λίζα Μοντγκόμερι καταδικάστηκε σε θάνατο το 2007 όταν κρίθηκε ένοχη άνευ ελαφρυντικών για ένα αδιανόητα ειδεχθές και βάρβαρο έγκλημα. Το Δεκέμβριο του 2004 η Μοντγκόμερι στραγγάλισε την 23χρονη Μπόμπι Τζο Στίνετ στο Μιζούρι. Η Στίνετ βρισκόταν σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης. Η Μοντγκόμερι άνοιξε την κοιλιά της Στίνετ με ένα μαχαίρι κουζίνας και απέσπασε το έμβρυο. Σκόπευε να το πάρει μαζί της και να το παρουσιάσει σαν καρπό της δικής της κοιλίας.


Οι συνήγοροι υπεράσπισης δεν σταμάτησαν να υποστηρίζουν ότι η Λίζα Μοντγκόμερι πάσχει από βαριάς μορφής ψυχοπνευματική διαταραχή και, άρα, θα πρέπει να τύχει της επιείκειας εκ μέρους της δικαιοσύνης. Οι δικηγόροι έχουν παρουσιάσει εκτενώς το πώς διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας της Μοντγκόμερι ύστερα από τη σεξουαλική και σωματική κακοποίηση την οποίαν υφίστατο ως παιδί.

Ένας ψυχίατρος επικαλέστηκε μια σπάνια ψυχική νόσο, την οποίαν ονόμασε «παραίσθηση ψευδοκύησης». Σύμφωνα με τη διάγνωση, η Μοντγκόμερι ήταν απολύτως πεπεισμένη ότι εγκυμονούσε η ίδια, ένιωθε όλα τις παρενέργειες στο σώμα της και φερόταν σαν να ήταν πραγματικά έγκυος. Συνεπώς, όταν διέπραττε το έγκλημα, δεν είχε καμία συναίσθηση της πράξης και των συνεπειών της. Το δικαστήριο απέρριψε τη θεωρία του ψυχιάτρου, χαρακτηρίζοντάς της σαν «επιστήμη βουντού».

Από τη δική του πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίον αποτάθηκε η υπεράσπιση σε μια ύστατη απόπειρα ματαίωσης της εκτέλεσης, αρνήθηκε να εισηγηθεί την παραχώρηση χάρης στην Λίζα Μονγκόμερι. Και έτσι, ο Τραμπ θα μείνει και αυτός στην ιστορία ως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ με τις περισσότερες εκτελέσεις θανατοποινιτών επί της θητείας του.

Η Λίζα Μοντγκόμερι επρόκειτο να θανατωθεί δι' ενέσεως δηλητηρίου σε σωφρονιστικό κατάστημα της Ιντιάνα τον περασμένο Δεκέμβριο. Επί του παρόντος είναι άγνωστη η νέα -και τελική, όπως όλα δείχνουν- ημερομηνία εκτέλεσής της. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ