2021-01-04 23:44:00
Φωτογραφία για «Οι ΗΠΑ του Μπάιντεν κοιτάζουν στην Αθήνα» λέει ιταλική εφημερίδα


Φιλελληνική στάση βλέπει ιταλική εφημερίδα στη νέα διακυβέρνηση των ΗΠΑ - Οι ΗΠΑ του Μπάιντεν «προτίθενται να μετατοπίσουν το κέντρο βάρος των δραστηριοτήτων τoυς στη Μεσόγειο υπέρ της Αθήνας» Στροφή υπέρ της Ελλάδας στις γεωπολιτικές συμμαχίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν βλέπει η ιταλική «Il fatto quotidiano», στη διαδικτυακή της σελίδα, σε ανάλυση του Francesco de Palo.

«Οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν κοιτάζουν στην Αθήνα. Η ισορροπία των μεσογειακών συμμαχιών μετατοπίζεται από την Τουρκία στην Ελλάδα» αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, «η νέα αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να προτίθεται να μετατοπίσει το κέντρο βάρους των δραστηριοτήτων της στη Μεσόγειο υπέρ της Αθήνας, η οποία εν τω μεταξύ ενισχύει τη στρατιωτική της ικανότητα με την αγορά 18 τελευταίας γενιάς μαχητικών Rafale. Ο 6ος στόλος των ΗΠΑ θα μπορούσε σύντομα να βασιστεί στις ελληνικές βάσεις για συντήρηση και προμήθειες. Αμερικανικοί όμιλοι όπως η Tesla και η Microsoft στοιχηματίζουν επίσης στην Ελλάδα».


Η εφημερίδα σημειώνει ότι μετά την αλλαγή στην ηγεσία του Λευκού Οίκου, το επίκεντρο των νέων πολιτικών δεν είναι μόνο το Ιράν. Η προεδρία του Τζο Μπάιντεν «ξεκινά με ένα σημαντικό θέμα, το οποίο θα έχει απήχηση σε ισορροπίες και επιρροές σε δύο στρατηγικά τεταρτημόρια, όπως η Ευρω-Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή».

Η Ελλάδα υποψήφια για τον ρόλο του πρώτου στρατιωτικού κόμβου του ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα θεωρείται υποψήφια για να αναλάβει τον ρόλο του πρώτου στρατιωτικού κόμβου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, εκδιώχνοντας την Τουρκία, της οποίας η αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ αποδυναμώνεται προς όφελος του κόλπου της Σούδας, στην Κρήτη. Στην αμερικανική βάση, τα έργα ανάπλασης εξελίσσονται και πολύ σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας για περισσότερα πυρηνικά υποβρύχια και φρεγάτες.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να αναβαθμιστεί τόσο τεχνικά όσο και γεωπολιτικά, λόγω μιας διπλής επένδυσης στον αεροναυτικό τομέα. Πρώτον, επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγόρασε 18 μαχητικά Rafale από τη Γαλλία , με τα πρώτα έξι να παραδίδονται πριν το τέλος του 2021, αντικαθιστώντας σταδιακά τα Mirage 2000s και F-16s. Η Ελλάδα σκέφτεται το ενδεχόμενο της πολύπλοκης αγοράς F-35 από τις ΗΠΑ. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη προορίζονταν για την Τουρκία, ωστόσο η πώλησή τους πάγωσε από το Πεντάγωνο, λόγω της εξαγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, με αποτέλεσμα να υπάρξει διπλωματική κρίση Άγκυρας – Ουάσινγκτον.

«Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση για τα ελληνικά ταμεία, που δεν μπορούσε να φανταστεί κάποιος πριν από λίγα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και των παρεμβάσεων της τρόικας», αναφέρει το κείμενο, σημειώνοντας ότι μια τέτοια ενέργεια αντισταθμίστηκε με αμερικανικές επενδύσεις.

Οι σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις

Μεγάλη αμερικανική επένδυση θεωρείται η εξαγορά του ναυπηγείου Νεώριον στη Σύρο, που πλέον ανήκει στην αμερικανική εταιρεία ONEX, είναι πιστοποιημένο από τον 6ο στόλο των ΗΠΑ και από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, για τη συντήρηση στρατιωτικών πλοίων. Με αυτόν τον τρόπο, το αμερικανικό Ναυτικό σχεδιάζει την ανακατανομή εργασιών συντήρησης του έκτου στόλου στα ελληνικά ναυπηγία.

Ο αναλυτής αναφέρεται και στην επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων της Microsoft στην Ελλάδα, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Για την υπογραφή της συμφωνίας επισκέφθηκε την Ελλάδα το νούμερο 1 της Microsoft, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συμφωνία επιτρέπει τη δημιουργία ψηφιακού κέντρου δεδομένων που θα αυξήσει το επενδυτικό δυναμικό της Ελλάδας, στην οποία ήδη λειτουργεί η Tesla, με το εργαστήριό της να στεγάζεται στον «Δημόκριτο» με στόχο να δημιουργήσει τρένο χωρίς οδηγό.

Στρατηγικός φάκελος η ενέργεια

Πλην της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, και των τομέων της άμυνας και της τεχνολογίας, προστίθεται κι άλλος ένας στρατηγικός φάκελος: η ενέργεια.

Από την Ελλάδα θα περάσουν ταυτόχρονα τρεις νέοι αγωγοί φυσικού αερίου που επανασχεδιάζουν τους χάρτες συμμαχιών και συγκρούσεων μεταξύ των υπερδυνάμεων: οι TAP, TANAP και Eastmed. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής σε Μεσόγειο και Βαλκάνια, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη συνεργασία μεταξύ του πρώην υπουργού των ΗΠΑ Ρος και του Έλληνα επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ενδιαφέρον υπάρχει και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, κοντά στο οποίο περνούν οι αγωγοί φυσικού αερίου. Από εκεί ανοίγει ένας διάδρομος σε όλη τη βαλκανική κορυφογραμμή, από τον οποίο μπορούν να διέλθουν ΝΑΤΟϊκά και αμερικανικά στρατεύματα.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και σε «ένα άλλο υλικοτεχνικό έργο που θα αναλάβει ρόλο σε ολόκληρη τη σκακιέρα: η Καρπάθια Οδός από την οποία θα ξεκινήσει ένα είδος διασυνδέσεων. Ξεκινά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς τη Λιθουανία: ένας κάθετος διάδρομος από το νότο και το βορρά, στον οποίο διατυπώνονται οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα που θα έχουν επίσης επιπτώσεις στην ισορροπία των ακόμη άλυτων κρίσεων όπως η Λιβύη, η Συρία και η Τουρκία».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ