2021-01-05 12:21:04
Φωτογραφία για Βρετανία - Αυστηρό lockdown και σκηνές έξω από τα νοσοκομεία
Την ώρα που η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως, η οποία ξεκίνησε την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, πλήττεται από ένα άτυπο τρίτο κύμα της πανδημίας. Ειδικά το Λονδίνο, βρίσκεται στο «μάτι» του κυκλώνα.

Χθες, καταγράφηκε στην χώρα αρνητικό ρεκόρ, με 58.784 νέα κρούσματα. Δεδομένης της πορείας του ιού, οι θάνατοι αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμα και όσους είχαν σημειωθεί στο πρώτο κύμα, την περασμένη Άνοιξη. Η μετάλλαξη του ιού ευθύνεται και για την υπερμετάδοση του. Τα άτομα που έχουν κολλήσει το νέο στέλεχος του ιού είναι 54% πιο πιθανό να το μεταδώσουν σε άλλους, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας Υγείας της Αγγλίας. Αν και η αλλοίωση εντοπίστηκε πρώτα εκεί, πλέον έχει διαχυθεί και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, όπως στον Καναδά, στην Ιορδανία και την Ιαπωνία.

Η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αναγκάζοντας τις αρχές να θέσουν την χώρα σε καθεστώς αυστηρότατου lockdown. Αυτό θα διαρκέσει τουλάχιστον για το μήνα Ιανουάριο και ίσως μέρος και του Φεβρουαρίου. Τα μέτρα περιλαμβάνουν κλείσιμο των σχολείων, ενώ πολλοί εργαζόμενοι θα ασκούν τα εργασιακά καθήκοντά τους μέσω τηλεργασίας. Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων ασκεί ασφυκτική πίεση στο εθνικό σύστημα Υγείας.


Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί δραματικά, ξεπερνώντας τις 20.000. Η πληρότητα στις εντατικές του Λονδίνου «αγγίζει» το 114%. Σκηνές έχουν τοποθετηθεί έξω από τα νοσοκομεία, με τους γιατρούς στη ΜΕΘ να προχωράνε σε δραματικές εκκλήσεις για τη μεταφορά ασθενών σε άλλες περιοχές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον στο χθεσινό διάγγελμά του ανέφερε ότι το νέο, περισσότερο μεταδοτικό στέλεχος του κορωνοϊού εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και απαιτείται επείγουσα δράση για την επιβράδυνση της εξάπλωσής του. «Καθώς σας μιλώ απόψε, τα νοσοκομεία μας δέχονται την μεγαλύτερη πίεση από την Covid από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την έναρξη της πανδημίας», δήλωσε. «Με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας να βρίσκεται υπό δραστικά μέτρα, είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα μαζί για να θέσουμε υπό έλεγχο αυτήν την μετάλλαξη. Πρέπει λοιπόν να εισέλθουμε σε ένα πανεθνικό lockdown, το οποίο είναι αρκετά σκληρό για να συγκρατήσει αυτήν την μετάλλαξη. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση σας δίνει εντολή για άλλη μια φορά να μείνετε στο σπίτι».

Πρόσθεσε ότι εάν το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος εμβολιασμού εφαρμοστεί βάσει σχεδιασμού και τα μέτρα του νέου lockdown συμβάλουν σε μείωση του αριθμού κρουσμάτων και θανάτων, ίσως τότε καταστεί πιθανή η έξοδος από το lockdown από τα μέσα Φεβρουαρίου. Λίγες ώρες πριν από το βραδινό διάγγελμα Τζόνσον, η Σκωτία επίσης εισήλθε σε καραντίνα.

Η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε την επιβολή του αυστηρότερου lockdown μέχρι τον Μάρτιο, δίνοντας εντολή στους πολίτες να μείνουν στο σπίτι καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου μήνα του χρόνου. Η Στέρτζον είπε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι από τα μεσάνυχτα, οι πολίτες θα έχουν νομική υποχρέωση να παραμείνουν στα σπίτια τους, με εξαίρεση αναγκαίους σκοπούς, σε συνθήκες ανάλογες με το lockdown που είχε επιβληθεί στην αρχή της πανδημίας, πέρυσι τον Μάρτιο. «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή», τόνισε. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ