2021-01-05 21:51:15
Φωτογραφία για Εμβολιάστηκε 98χρονη επιζήσασα του Αουσβιτς στη Θεσσαλονίκη
Μήνυμα ελπίδας -παράλληλα με τον βαθύ συμβολισμό που εμπεριέχει- στέλνει ο εμβολιασμός της 98χρονης Ζάνας Σαντικάριο - Σατσόγλου κατά του κορωνοϊού. Η κυρία Ζάνα είναι το νούμερο «39505» του Άουσβιτς και εκείνη είναι από τους ελάχιστους Εβραίους της Θεσσαλονίκης που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Σήμερα ήταν η πρώτη που εμβολιάσθηκε στο πλαίσιο των εμβολιασμών ηλικιωμένων ατόμων στη Θεσσαλονίκη.

Η κυρία Σαντικάριο-Σατσόγλου είναι Θεσσαλονικιά εβραϊκής καταγωγής και το 1943 σε ηλικία 18 ετών μεταφέρθηκε από τους Ναζί σε στρατόπεδο «εργασίας» στην Πολωνία μαζί με χιλιάδες συμπολίτες μας.

Οι γονείς και τα αδέρφια της εξοντώθηκαν εκεί.

Η ίδια είναι από τους λιγοστούς Θεσσαλονικιούς Eβραίους που επέζησαν και απελευθέρωσαν οι σύμμαχοι το 1945.

Σε παλαιότερη ομιλία της, η κυρία Σαντικάριο-Σατσόγλου, έχει περιγράψει με γλαφυρό τρόπο τις δύσκολες στιγμές που έζησε εκεί και για την προσωπική της ιστορία έχει τονίσει, μεταξύ άλλων: «Να μην ξαναγίνουν ποτέ αυτά ούτε σε Εβραίους, ούτε σε Χριστιανούς, ούτε σε κανέναν».

Πριν επτά χρόνια η κυρία Ζάνα αφηγήθηκε την ιστορία της σε μαθητές του Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές -πρόσφυγες και μετανάστες- που προέρχονται από χώρες όπως Γεωργία, Αλβανία, Κροατία, Γιουγκοσλαβία συζήτησαν μαζί της.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ