2021-01-05 22:02:03
Φωτογραφία για «Ντόμινο» τα lockdown στην Ευρώπη καθώς σαρώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας
Σε παρατάσεις των αυστηρών περιοριστικών μέτρων προχωρούν το ένα μετά το άλλο τα κράτη της Ευρώπης, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπά, εν μέσω χειμώνα, σκληρά τη Γηραιά Ήπειρο προκαλώντας αύξηση κρουσμάτων και φέρνοντας στα όριά τους τα συστήματα υγείας.

Στη Γερμανία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των 16 ομόσπονδων κρατιδίων έχουν συμφωνήσει να παρατείνουν το lockdown μέχρι τις 31 Ιανουαρίου – θέμα που θα αποτελέσει την Τρίτη αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ των των πρωθυπουργών των κρατιδίων.

«Λόγω του πολύ υψηλού αριθμού κρουσμάτων, είναι απαραίτητο να παραταθούν τα μέτρα και οι περιορισμοί. Υπάρχει σήμερα ο μέγιστος αριθμός ασθενών από κορωνοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι απολύτως απαραίτητο να μειωθούν τα κρούσματα και να διατηρηθούν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι καλύτερο από το να χαλαρώσουμε τα μέτρα πολύ νωρίς και στη συνέχεια να ξαναβρεθούμε προ δύσκολων καταστάσεων σε λίγες εβδομάδες. Την Τρίτη, η ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων θα συζητήσουν το μέλλον των μέτρων του lockdown. Τότε θα πρέπει να συζητηθεί για πόσο καιρό και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να παραταθούν», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν στο RTL.


«Πιστεύω επίσης ότι τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να παραμείνουν κλειστοί. Αυτό είναι δύσκολο για τους μαθητές και τους γονείς, αλλά και εδώ ισχύουν τα εξής: είναι ευκολότερο για όλους τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για μια εβδομάδα περισσότερο, από το να ανοίξουν και στη συνέχεια να το ξανασυζητάμε κάποια στιγμή σε μερικές εβδομάδες. Είναι πιο εύκολο να παρατείνουμε το κλείσιμό τους μετά τις διακοπές παρά να τα κλείσουμε αργότερα», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας.

Έπειτα από μια μικρή χαλάρωση λόγων των εορτασμών για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος, η Γαλλία αυστηροποίησε τα περιοριστικά μέτρα.

Παράλληλα στην ανατολική Γαλλία τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, έναντι 20:00 που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα, εξαιτίας της ανησυχητικής ανόδου του αριθμού των κρουσμάτων της covid-19. Το μέτρο αφορά έξι εκατομμύρια ανθρώπους.

Αν και οι πλειονότητα των πολιτών παγκοσμίως σέβονται τους περιορισμούς, στη δυτική Γαλλία, στη μικρή πόλη Λιερόν, πραγματοποιήθηκε παράνομο ρέιβ πάρτι με τη συμμετοχή 2.500 ανθρώπων, οι οποίοι έφτασαν στην περιοχή την Πέμπτη από όλη τη Γαλλία αλλά και από το εξωτερικό.

Η Ιταλία από την πλευρά της ανέβαλε για την επόμενη εβδομάδα, στις 18 Ιανουαρίου, το άνοιγμα των χιονοδρομικών της κέντρων, έπειτα από αίτημα των περιφερειακών αρχών οι οποίες εκτίμησαν ότι δεν πληρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις ώστε να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, όπως είχε ανακοινωθεί αρκετά.

Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι πιθανόν να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς τα κρούσματα βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω και της εμφάνισης της νέας, πιο μεταδοτικής μετάλλαξης του ιού.

Αυτό έχει ήδη αναγκάσει την κυβέρνηση στην ακύρωση της προγραμματισμένης επανέναρξης των μαθημάτων στα σχολεία εντός και πέριξ του Λονδίνου και τα σωματεία των δασκάλων και καθηγητών ζητούν το μέτρο αυτό να επεκταθεί.

Το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας βρίσκεται ήδη στο αυστηρότερο επίπεδο lockdown, στο 4, με στόχο να σταματήσει η εξάπλωση του ιού και να προστατευτεί το εθνικό σύστημα υγείας. «Υπάρχει προφανώς μια δέσμη από αυστηρότερα μέτρα που θα έπρεπε να εξετάσουμε...δεν θα εικάσω τώρα ποια μπορεί να είναι αυτά» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στη Σκωτία για τους περισσότερους μαθητές μέχρι το Φεβρουάριο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η ηγέτης της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας είχε ήδη ανακοινώσει παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 11 Ιανουαρίου. Η βασική συμβουλή προς τους Σκωτσέζους είναι «να μένουν στο σπίτι», όπως κατά το lockdown του Μαρτίου. Οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από από το σπίτι μόνο «για βασικούς λόγους». Κλειστοί θα παραμείνουν επίσης οι χώροι λατρείας.

Τα νοσοκομεία της Ιρλανδίας δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστούν την κατάσταση, αν συνεχίσουν να αυξάνονται με τους ίδιους ρυθμούς τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα και θα χρειαστεί να αναβάλουν τις περισσότερες μη επείγουσες επεμβάσεις προκειμένου να έχουν επαρκείς κλίνες στις μονάδες αυξημένης και εντατικής θεραπείας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.

Μέχρι πρότινος η Ιρλανδία είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μολύνσεων από Covid-19 στην Ευρώπη, με την κυβέρνηση να αποφασίζει τον Δεκέμβριο να ανοίξει την οικονομία της χώρας. Όμως το ποσοστό των κρουσμάτων κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους έχει υπερτετραπλασιαστεί τις τελευταίες 14 ημέρες, φθάνοντας τα 470. Ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της χώρας είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ιρλανδία πλέον έχει «το πιο γρήγορα αυξανόμενο» ποσοστό κρουσμάτων στην ΕΕ.

Στο Γιβραλτάρ επιβλήθηκε από χθες Σάββατο και για δύο εβδομάδες νέο γενικό lockdown εξαιτίας του διπλασιασμού των κρουσμάτων της covid-19 μέσα σε ένα μήνα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι για την εξέλιξη αυτή ευθύνεται το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στη Βρετανία. «Η συμπεριφορά του ιού, με τις μολύνσεις σε τόσο μαζική κλίμακα, υποδηλώνει ότι αντιμετωπίζουμε ένα νέο στέλεχος, πιο μεταδοτικό», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ Φαμπιάν Πικάρντο.

Έλλειψη εμβολίων

Πολλές είναι οι επικρίσεις και στην Ευρώπη για τις εμβολιαστικές εκστρατείες. Γερμανοί γιατροί κατήγγειλαν ότι το προσωπικό των νοσοκομείων δεν έχει προτεραιότητα στον εμβολιασμό. Στη Γαλλία ανησυχία προκαλούν οι καθυστερήσεις στην εκστρατεία.

«Η υγειονομική κοινότητα δεν κατανοεί για ποιο λόγο υπάρχει τέτοια διαφορά με τη Γερμανία: η Γερμανία εμβολιάζει 20.000 ανθρώπους την ημέρα, όμως εμείς εμβολιάζουμε 50», κατήγγειλε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFMTV ο καθηγητής Μεχντί Μετζούμπι του νοσοκομείου της Βαλενσιέν.

Στις Βρυξέλλες η ΕΕ παραδέχθηκε ότι υπάρχει «παγκόσμια έλλειψη» ικανότητας παραγωγής εμβολίων, όπως δήλωσε σε συνέντευξή της η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, ενώ τόνισε ότι η Ένωση “είναι έτοιμη” να την αυξήσει. anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ