2021-01-06 19:24:00
Φωτογραφία για Βρετανία: Ξεκίνησε πρώτη τους εμβολιασμούς αλλά μπαίνει σε lockdown
 Όσο καλπάζει η πανδημία στη Βρετανία, τόσο στριμώχνεται η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, στην οποία ολοένα και περισσότεροι καταλογίζουν αναποτελεσματικούς χειρισμούς και αντιεπιστημονική προσέγγιση. Τη στιγμή που η χώρα πλήττεται από την μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία τον καθιστά ακόμα πιο μεταδοτικό, σημειώνεται αλαλούμ με τα εμβόλια και ειδικότερα την ανάμιξή τους και τις δόσεις.

Για πρώτη φορά καταγράφηκαν σε ένα 24ωρο 60.000 νέα κρούσματα. Ως συνέπεια αυτής της εκτίναξης, αποφασίστηκε αυστηρό lockdown έως τον Φεβρουάριο. Ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι έρχονται ιδιαίτερα δύσκολες ημέρες. Σε μία προσπάθεια ελέγχου της διασποράς, πάντως, η βρετανική κυβέρνηση θα ζητάει τεστ Covid-19 για τους επιβάτες που έρχονται από το εξωτερικό.

Όλα αυτά συμβαίνουν, παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ξεκίνησε την μαζική χορήγηση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech
. Αίσθηση, πάντως, έχει προκαλέσει η δημόσια παρέμβαση πέντε Βρετανών επιστημόνων, οι επέκριναν το σχέδιο της κυβέρνησης να καθυστερήσει τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου για την Covid-19 ακόμη και κατά 12 εβδομάδες. Πράγματι, οι αρχές έδωσαν προτεραιότητα στο να χορηγηθεί η πρώτη δόση του εμβολίου σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται και όχι να δοθεί δεύτερη δόση σε όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη.

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της επιστημονικής επιθεώρησης British Medical Journal, οι επιστήμονες γράφουν ότι το σχέδιο βασίστηκε σε "υποθέσεις" και όχι σε επιστημονικά στοιχεία ή σε δεδομένα από τις δοκιμές. Αμφισβητούν, επίσης, τη λογική πίσω από την παράταση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της χορήγησης της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί στην χώρα, ενώ δεσμεύτηκε να δημοσιεύονται ημερησίως τα στατιστικά στοιχεία. H Βρετανία κόβει το νήμα παγκοσμίως και με το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είναι η πρώτη χώρα που θα το χορηγήσει στους πολίτες της, καθώς εξι νοσοκομεία αναλαμβάνουν να χορηγήσουν τις 530.000 άμεσα διαθέσιμες δόσεις.

Παρ’ ότι η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας δεν προτείνει τη μείξη εμβολίων, οι αρχές θα επιτρέψουν να εμβολιάζονται κάποιοι με διαφορετικά εμβόλια. Εάν ένα άτομο που έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό επιστρέφει για τη δεύτερη δόση, αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμο το ίδιο εμβόλιο ή δεν γνωρίζει ποιο ήταν το εμβόλιο που του είχε γίνει, τότε είναι «λογικό» να του κάνουν μια δόση άλλου εμβολίου. «Αυτή η επιλογή προτιμάται εάν το άτομο είναι πιθανό να έχει άμεσο υψηλό κίνδυνο ή θεωρείται απίθανο να έρθει ξανά», αναφέρεται στη σχετική οδηγία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει εύκολος στόχος και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στους New York Times, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Cornell Τζον Μουρ σχολίασε ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι «μοιάζουν να έχουν εγκαταλείψει πλήρως την επιστήμη πλέον και προσπαθούν απλώς να βρουν στην τύχη μια έξοδο από το χάος». Αλλά και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, υπερασπιζόμενος την επιφυλακτική στάση του, επέκρινε τις βρετανικές αρχές: «Δεν ελέγχουν τις παρτίδες των εμβολίων πριν τα χορηγήσουν στους πολίτες, αν έχω καταλάβει σωστά» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι η Αυστραλία θα κάνει αυτούς τους ελέγχους. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ