2021-01-06 19:28:08
Φωτογραφία για Αναστολές Δεκεμβρίου: Πότε πληρώνονται 534 ευρώ, δώρο Χριστουγέννων, αναδρομικά κληρονόμων
Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα στους δικαιούχους από τις αναστολές Δεκεμβρίου - Τι ισχύει για τα 400 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες Όπως έχει γίνει γνωστό, η παράταση σε ό,τι αφορά τις αναστολές του Δεκεμβρίου ήταν μέχρι την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021 με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί ότι για όσο θα είναι κατεβασμένα τα ρολά στις επιχειρήσεις, θα συντελεί με έκτακτα επιδόματα κι ελαφρύνσεις, βοηθώντας εργοδότες κι εργαζόμενους.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού

Σε ό,τι αφορά στην αποζημίωση ειδικού σκοπού του Δεκεμβρίου 2020, η διαφορά με τον Νοέμβριο είναι πως οι πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ θα γίνουν μαζί για εργαζόμενους κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων τον Ιανουάριο από τις 11 Ιανουαρίου 2021.

Δώρο Χριστουγέννων

Εκτός από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, οι μισθωτοί που έχουν χρόνο αναστολής τον Δεκέμβριο θα λάβουν και ένα δεύτερο τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων έως 31/1 από το κράτος. Πρόκειται για την αναλογία της αναστολής από 1η έως 31 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως στις 21 Δεκεμβρίου το κράτος πλήρωσε σε 1.060.434 εργαζόμενους, το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής σύμβασης εργασίας για την περίοδο 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου.


Παραδείγματα:

Εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό (καθαρές αποδοχές 550 ευρώ), σε αναστολή Μάιο, Ιούνιο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Έλαβε 297 ευρώ από τον εργοδότη και 248 ευρώ από το κράτος στις 21 Δεκεμβρίου. Τον Ιανουάριο θα λάβει ακόμη 73 ευρώ από το κράτος. Σύνολο Δώρου 618 ευρώ.

Εργαζόμενος με καθαρό μισθό 800 ευρώ, σε αναστολή τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, έλαβε στις 21 Δεκεμβρίου 646 ευρώ από τον εργοδότη και 105 ευρώ από το κράτος. Τον Ιανουάριο θα λάβει ακόμη 73 ευρώ από το κράτος. Σύνολο Δώρου 824 ευρώ.

Εργαζόμενος με καθαρό μισθό 900 ευρώ, σε αναστολή Μάιο, Ιούνιο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, έλαβε στις 21 Δεκεμβρίου 485 ευρώ από τον εργοδότη και 248 ευρώ από το κράτος. Τον Ιανουάριο θα λάβει ακόμη 73 ευρώ από το κράτος. Σύνολο Δώρου 806 ευρώ.

400 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες

Για το τέλος Ιανουαρίου έχει παραπεμφθεί η πληρωμή του ειδικού εφάπαξ επιδόματος σε επιστήμονες, δηλαδή σε γιατρούς, οδοντιάτρους, δικηγόρους, μηχανικούς, εργολήπτες, γεωτεχνικούς, δικαστικούς επιμελητές, οικονομολόγους. Την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση δικαιούνται μόνο όσοι έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση αναμένεται να είναι της τάξης των 400 ευρώ και θα καταβληθεί μετά την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας για τον καθορισμό των δικαιούχων, του ύψους του επιδόματος, των εισοδηματικών κριτηρίων, των όρων, των προυποθέσεων της διαδικασίας κλπ.

Αναδρομικά των κληρονόμων

Μέσα στο 20ήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταβολή των αναδρομικών των κληρονόμων. Οι κληρονόμοι θανόντων συνταξιούχων – που ήταν δικαιούχοι αναδρομικών – οι οποίοι έχουν υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση και έχουν επισυνάψει και τα δικαιολογητικά, αναμένεται να λάβουν έως τις 20 Ιανουαρίου τα αναδρομικά που δικαιούνται ανάλογα με το κληρονομικό τους δικαίωμα.

Οι δικαιούχοι κληρονόμοι μπορούν να επισυνάπτουν στην αίτησή τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου να λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνταν ο θανών, ανάλογα με το κληρονομικό τους δικαίωμα. Υπενθυμίζεται πως ζητούνται 3 πιστοποιητικά :

Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς.

Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης.

Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ