2021-01-06 19:30:53
Φωτογραφία για Νέα αναλυτικά στοιχεία για την ελληνική και (για πρώτη φορά) την τουρκική ακτογραμμή
 

Πρόσφατες μετρήσεις αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερη ακτογραμμή από την Τουρκία- Αναλυτικά για πρώτη φορά η ακτογραμμή της γείτονος χώρας –Τουρκικό το Καστελλόριζο σε κορυφαίο καναδικό τουριστικό οδηγό! Στις 16/12/2020 είχαμε γράψει ένα άρθρο με τίτλο: «Κόλαφος για τις δηλώσεις Ερντογάν: Διπλάσια η ελληνική ακτογραμμή από της Τουρκίας». Στο άρθρο αυτό είχαμε παρουσιάσει στοιχεία από το «The World Factbook» της CIA και το «World Resources Institute», από τα οποία προέκυπτε ότι η χώρα μας έχει διπλάσια ακτογραμμή από εκείνη της Τουρκίας. Είχαμε επίσης παρουσιάσει στοιχεία από το «ΝΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ»(1995) του νησιολόγου κύριου Γεώργιου Γιαγκάκη , όπου υπάρχει αναλυτικά η ακτογραμμή κάθε νομού της χώρας μας. Το 2020 ο κύριος Γιαγκάκης, χαλκέντερος ερευνητής των θεμάτων που αφορούν τα ελληνικά νησιά και την ΑΟΖ της χώρας μας, εξέδωσε ένα μικρό αλλά περιεκτικό και σπουδαίο σύγγραμμα με τίτλο «ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ (ΑΟΖ) ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»
. Σε αυτό παρουσιάζει όχι μόνο τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την ελληνική ακτογραμμή αλλά και για πρώτη φορά αναλυτικά στοιχεία για την τουρκική ακτογραμμή. Μέσα από τις σελίδες αυτού του συγγράμματος δίνεται μία ακόμη αποστομωτική απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν και άλλους Τούρκους αξιωματούχους που δηλώνουν αυτάρεσκα αλλά ψευδόμενοι ότι η γειτονική χώρα έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο.

Η ελληνική ακτογραμμή (νεότερα στοιχεία)

Σύμφωνα με τον κύριο Γιαγκάκη, με βάση πρόσφατα στοιχεία (Μάιος 2018) τα θαλάσσια νησαία εδάφη της χώρας μας ,ανεξαρτήτως μεγέθους ,υπερβαίνουν τα 29.400 (πολλαπλάσια παλαιότερων μετρήσεων), ενώ το συνολικό μήκος της θαλάσσιας ακτογραμμής (χερσαίας και νησαίας) της Ελλάδας ξεπερνά τα 20.800 χιλιόμετρα. Τουλάχιστον τα 2/3 της συνολικής αυτής ακτογραμμής αφορούν το Αιγαίο, το Λιβυκό-Αιγυπτιακό, όπως ονομάζει ο Γ. Γιαγκάκης το γνωστότερο ως Λιβυκό πέλαγος και τη Θάλασσα της Λυκίας. Μόνο η ακτογραμμή της Κρήτης και των νησίδων και νησιδίων γύρω απ’ αυτή υπολογίζεται με βάση μάλιστα παλαιότερες μετρήσεις (πριν από 20 χρόνια περίπου), σε 1.420 χλμ. Μόνο η Κρήτη έχει θαλάσσια ακτογραμμή 1.066 χλμ.

Προφανώς η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο και μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ολόκληρη η Αφρική έχει ακτογραμμή 30.000 χλμ και η Αυστραλία 26.000 χλμ. Η χώρα μας έχει επίσης έναν από τους υψηλότερους παγκοσμίως δείκτες: χιλιομέτρων ακτής ανά επιφάνεια ακτής ανά επιφάνεια εδάφους και μέτρων ακτής ανά κάτοικο.

Η τουρκική ακτογραμμή αναλυτικά (για πρώτη φορά)

Οι Τούρκοι ιθύνοντες μιλούν και γράφουν αυτάρεσκα για τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο χωρίς να παρουσιάζουν περισσότερα στοιχεία. «Διακεκριμένος επιστήμων και εξαίρετος τουρκομαθής προθυμοποιήθηκε να ερευνήσει σχετικώς» γράφει ο κύριος Γιαγκάκης. Από τουρκικές πηγές λοιπόν προκύπτει ότι η Τουρκία έχει θαλάσσια ακτογραμμή: στη Μαύρη θάλασσα (Εύξεινο Πόντο) 1.695 χλμ, στη θάλασσα του Μαρμαρά 927 χλμ, στο Αιγαίο 2.805 χλμ και στην Ανατολική Μεσόγειο 1.577 χλμ. Συνολικό μήκος θαλάσσιας ακτογραμμής 7.004 χλμ. Στους παραπάνω αριθμούς δεν περιλαμβάνονται οι ακτές των νησιών. Όμως ακόμα κι αν συμπεριληφθούν τα νησιά δεν μεταβάλλεται ουσιαστικά το μήκος της θαλάσσιας ακτογραμμής. Συνεπώς, η Τουρκία ακόμα κι αν υπολογιστεί το μήκος των ακτών των νησιών της έχει πολύ μικρότερη ακτογραμμή από την Ελλάδα. Αυτά τα στοιχεία, αποτελούν και μία απάντηση σε κάποιους που ισχυρίζονται ότι δεν έχει σημασία π.χ. η ελληνική ακτογραμμή στο Ιόνιο. Όπως υπολογίζεται η τουρκική ακτογραμμή στη Μαύρη Θάλασσα, πρέπει να υπολογίζεται και ολόκληρη η ελληνική ακτογραμμή!

Τα νησιά της Τουρκίας-Τουρκικό το Καστελλόριζο σε μεγάλο καναδικό ταξιδιωτικό οδηγό!

Αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για τα τουρκικά νησιά βρήκαμε ότι είναι περίπου 500. Μεγαλύτερα από αυτά είναι η Ίμβρος και η Τένεδος, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και άλλα νησιά με μακραίωνη ελληνική ιστορία και παρουσία όπως η Πρίγκηπος. Εκείνο που μας εξόργισε είναι ότι σε μεγάλο καναδικό ταξιδιωτικό οδηγό (Ρlanet Ware), που αναφέρεται στα 12 μεγαλύτερα τουρκικά νησιά, στη 12η θέση βρίσκεται το Καστελλόριζο (Meis)! Δεν βρέθηκε κάποιος από την ελληνική πρεσβεία στην Οτάβα να διαμαρτυρηθεί γι’ αυτό το πρωτοφανές γεγονός; Κάποιος από τους χιλιάδες ομογενείς στον Καναδά δεν το είδε; Θα διαμαρτυρηθούμε με κόσμιο τρόπο και θα ζητήσουμε να φύγει άμεσα το Καστελλόριζο από τα 12 μεγαλύτερα τουρκικά νησιά. Τα στοιχεία της(μέιλ κλπ.), υπάρχουν στο διαδίκτυο(Planet Ware).

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Γεώργιο K. Γιαγκάκη, που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία από το σύγγραμμά του «ΠΕΡΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ (ΑΟΖ) ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» (2020).
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ