2021-01-07 12:52:03
Φωτογραφία για Σκάνδαλο παιδεραστίας αναστατώνει τη Γαλλία: Πατριός βίαζε τον ανήλικο γιο του Μπερνάρ Κουσνέρ
Η συγγραφέας Καμίλ Κουσνέρ, κόρη του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, σπάει την «ομερτά» για τον βιασμό του δίδυμου αδελφού της - Ξεκίνησε έρευνα εις βάρος του γνωστού πολιτικού επιστήμονα Ολιβιέ Ντιαμέλ Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γαλλία εδώ και μερικές ημέρες, μετά την αποκάλυψη πως το βιβλίο «La Familia grande» (εκδόσεις Seuil), που έγραψε η 45χρονη κόρη του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, συνιδρυτή των «Γιατρών του Κόσμου» και των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», σπάει την «ομερτά» 30 ετών για τον βιασμό του δίδυμου αδελφού της Καμίλ Κουσνέρ από τον πατριό τους. Αλλά το σκάνδαλο είναι ακόμα μεγαλύτερο επειδή, εκτός από το ό,τι το θύμα είναι γιος του πασίγνωστου Μπερνάρ Κουσνέρ, ο βιαστής του 13χρονου αγοριού και σύζυγος της μητέρας του, είναι ο Ολιβιέ Ντιαμέλ, γνωστός πολιτικός επιστήμονας, διάσημος αναλυτής, πρώην ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτικών Επιστημών.


Η συγγραφέας Καμίλ Κουσνέρ, νομικός στο επάγγελμα, σήμερα είναι 45 ετών. Εκείνη την εποχή τα δύο αδέλφια ήταν 13 με 14 ετών, ο πατριός τους, όπως γράφει η Κουσνέρ, βίαζε τον αδελφό της επί δύο χρόνια. «Ούτε ο Βίκτορ (αποκαλεί τον αδελφό της με αυτό το όνομα στο βιβλίο), ούτε εγώ μπορούμε να πούμε με σιγουριά πόσο ετών ήμασταν εκείνη την περίοδο», γράφει η Καμίλ Κουσνέρ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ο πατριός των δύο παιδιών, που έχουν έναν ακόμα μεγαλύτερο αδερφό, «γλιστρούσε στο δωμάτιο του αδελφού της για να ζητήσει ένα χάδι, τουλάχιστον, κατά την διάρκεια δύο ετών», όπως αποκαλύπτει το βιβλίο, που κυκλοφορεί την Πέμπτη στη Γαλλία. Πουθενά στις σελίδες του δεν αναφέρεται το όνομα του Ολιβιέ Ντιαμέλ.

«Το βιβλίο είναι βόμβα, οι λέξεις αντηχούν σαν σφαίρες», γράφει η Le Figaro

«Η Καμίλ Κουσνέρ είναι αυτή που τόλμησε να κατονομάσει αυτό που δεν λέγεται, να σπάσει το ταμπού που είναι η αιμομιξία», γράφει σε αφιέρωμα για την συγγραφέα και το βιβλίο η Le Figaro. «Η γυναίκα αυτή τόλμησε να μιλήσει για έναν άνδρα που έχει δύναμη στα μέσα ενημέρωσης και στους πολιτικούς θεσμούς. Το βιβλίο της είναι βόμβα, οι λέξεις της αντηχούν σαν σφαίρες», αναφέρει η εφημερίδα για την κόρη του Μπερνάρ Κουσνέρ.

Η Καμίλ Κουσνέρ και ο «Βίκτορ» γεννήθηκαν το 1975. Ο αδελφός τους Ζυλιέν είναι πέντε χρόνια μεγαλύτερος. Μητέρα τους η Εβελίν Πιζιέ, καθηγήτρια Νομικής, η οποία απεβίωσε το 2017. Τα τρία παιδιά δεν έβλεπαν πολύ τον πατέρα τους και όπως γράφει η Καμίλ, η μητέρα της έλεγε σε εκείνη: «Πρέπει να καταλάβεις. Είναι γιατρός, επέλεξε να σώσει τα άλλα παιδιά. Όχι, τα δικά του». Μετά το διαζύγιο των γονιών τους, τα δίδυμα ήταν τότε 6 ετών, η μητέρα τους ξαναπαντρεύτηκε και «ένας καινούργιος πατέρας, πιο ζεστός, ήρθε στη ζωή τους». Ο Ολιβιέ Ντιαμέλ δεν είχε αποκτήσει παιδιά από τον πρώτο του γάμο και συνήθιζε να λέει στα παιδιά της δεύτερης συζύγου του: «Είστε η ζωή μου, η νέα μου ζωή, αυτό που περίμενα, αυτό που ήθελα. Εσείς είστε τα παιδιά μου και ακόμα καλύτερα».

Ο πολιτικός επιστήμονας Ολιβιέ Ντιαμέλ

Τα καλοκαίρια η οικογένεια πήγαινε για διακοπές στο Σαναρί Σιρ Μερ, στη νοτιοανατολική Γαλλία, όπου διέθετε εξοχικό σπίτι ο Ντιαμέλ. Εκεί μαζευόταν πολλοί φίλοι, η θεία των παιδιών, η Γαλλίδα ηθοποιός Μαρί Φρανς Πιζιέ και περνούσαν ανέμελα για δύο μήνες. Εξ ου και ο τίτλος του βιβλίου «La familia grande». Το 1987 και το 1989 το ζεύγος Ντιαμέλ υιοθέτησε ένα κορίτσι και ένα αγόρι από τη Χιλή, αντίστοιχα. Όμως, το 1988 η αυτοκτονία της γιαγιάς τους Πόλα, δύο χρόνια μετά την αυτοκτονία του συζύγου της, Ζωρζ Πιζιέ, καταρράκωσε την Εβελίν Πιζιέ, που αναζήτησε παρηγοριά στο αλκοόλ.

Εκείνη την περίοδο που η μητέρα της είχε βυθιστεί στον αλκοολισμό και ο πατέρας των παιδιών ήταν απών, «ξεκίνησαν όλα», όπως γράφει στο βιβλίο της η Καμίλ Κουσνέρ. Επί 20 χρόνια κρατούσε το μυστικό που της είχε εκμυστηρευτεί ο δίδυμος αδελφός της. «Αν μιλήσεις θα πεθάνω, ντρέπομαι πολύ, βοήθησέ με να του πω όχι, σε παρακαλώ», την ικέτευε ο Βίκτορ.

Η μητέρα των παιδιών προσπάθησε να καλύψει τον σύζυγό της, όταν έμαθε για τον βιασμό του γιου της

Το 2008 ο «Βίκτορ» αποφάσισε να μιλήσει για τον βιασμό του στη μητέρα τους. Εκείνη προσπάθησε να προστατεύσει τον σύζυγό της και έριξε την ευθύνη στην Καμίλ, που γνώριζε τα πάντα και δεν της μίλησε νωρίτερα. Μόνο η αδελφή της Μαρί Φρανς Πιζιέ προσπάθησε να την κάνει να ακούσει τις «κραυγές» του ανιψιού και της ανιψιάς της, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Την άνοιξη του 2011 η αγαπημένη θεία των παιδιών της Εβελίν Πιζιέ και του Μπερνάρ Κουσνέρ βρέθηκε νεκρή στην πισίνα του εξοχικού της, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Σαναρί Σιρ Μερ. Ατύχημα ή αυτοκτονία, ποτέ δεν έγινε γνωστό τι πραγματικά είχε συμβεί στην ηθοποιό, αλλά, έκτοτε, τα δύο αδέρφια έχασαν το στήριγμα τους. Η Εβελίν Πιζιέ πέθανε έξι χρόνια αργότερα μετά από μια αποτυχημένη επέμβαση για καρκίνο των πνευμόνων.

«Ξέρω πολύ καλά ότι θα κατηγορήσετε τον Ολιβιέ όταν δεν είμαι πλέον εκεί», είπε στα παιδιά της δύο εβδομάδες πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο η Πιζιέ. Αν αυτό ήταν μια επίπληξη ή το «πράσινο φως» για να σπάσει η ομερτά κανείς δεν το έμαθε, αλλά η Καμίλ Κουσνέρ με την σύμφωνη γνώμη του δίδυμου αδελφού της, που σήμερα είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, αποφάσισε να «σπάσει» την σιωπή της και να μιλήσει για ένα θέμα ταμπού, όπως είναι η αιμομιξία.

Ο Μπερνάρ Κουσνέρ

Ο 70χρονος Ολιβιέ Ντιαμέλ χαρακτήρισε το περιεχόμενο του βιβλίου της Καμίλ Κουσνέρ ως «προσωπικές επιθέσεις», όμως, ήδη, από την Τρίτη παραιτήθηκε από τις θέσεις του τόσο ως σχολιαστής στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 και στο κανάλι LCI TV, όσο και από επικεφαλής του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτικών Επιστημών. Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε την Τρίτη πως θα διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για υποψία βιασμού και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου κάτω των 15 ετών από άτομο που κατέχει θέση εξουσίας. anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ