2021-01-07 22:51:46
Φωτογραφία για Εισβολή στο Καπιτώλιο: «Εύθραυστη και ευάλωτη»
Από τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί που αναφέρθηκε στην «εύθραυστη Δυτική δημοκρατία», την Κίνα που χλευάζει το «όμορφο θέαμα» των όχλων που εισβάλλουν στο Καπιτώλιο, τα ρωσικά ΜΜΕ που εκφράζουν χαιρεκακία για τα γεγονότα στις ΗΠΑ, μέχρι τη Βενεζουέλα που εκφράζει την «ανησυχία» της και την Τουρκία που χαρακτήρισε τα γεγονότα «ανησυχητικά», άσπονδοι φίλοι και κυρίως εχθροί του Ντόναλντ Τραμπ χλευάζουν τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σε ομιλία του στην κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό που είδαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες χθες το βράδυ και σήμερα δείχνει πάνω απ 'όλα πόσο εύθραυστη και ευάλωτη είναι η Δυτική δημοκρατία». Σε κινεζικές ιστοσελίδες αρκετοί πολίτες από την Κίνα συνέκριναν την κατάσταση στην Ουάσιγκτον με το χάος με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ του 2019, ενώ η κρατική εφημερίδα Global Times της Κίνας ανάρτησαν στο Twitter εικόνες από την Ουάσιγκτον, ρωτώντας ειρωνικά εάν είναι «ένα όμορφο θέαμα», παραφράζοντας τη φράση της Νάνσι Πελόσι που είχε αναφερθεί μετ ίδια ακριβώς λόγια στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.


Το κρατικό ρωσικό δίκτυο Russia Today δημοσίευσε δήλωση ανώτερου Ρώσου αξιωματούχου να δηλώνει ότι η αμερικανική δημοκρατία δεν είναι και τόσο σταθερή, ενώ το καθεστώς της Βενεζουέλας δήλωσε ότι ελπίζει ότι «ο αμερικανικός λαός μπορεί να ανοίξει έναν νέο δρόμο προς τη σταθερότητα».

Η νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας χαρακτήρισε επίσης ως ένα «όμορφο θέαμα» τα γεγονότα στην Ουάσιγκτον, ενώ το RT δημοσίευσε ανάλυση, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ παίρνουν αυτό που τους αξίζει ως αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής της. «Συνειδητοποιείτε τώρα τι έχετε κάνει; Οι ΗΠΑ παίρνουν το είδος της «δημοκρατίας» που υπερασπίστηκαν στο εξωτερικό », ανέφερε ο αναλυτής, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ καταδίκασαν ως παράνομες τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, τη Βολιβία και τη Βενεζουέλα».

Το καθεστώς της Βενεζουέλας ειρωνεύτηκε την αμερικανική ηγεσία, εκφράζοντας τη λύπη του για τον όχλο των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ που εισέβαλε στο κτίριο του Καπιτωλίου λέγοντας ότι «ο αμερικανικός λαός μπορεί να ανοίξει ένα νέο δρόμο προς τη σταθερότητα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Jorge Arreaza, δημοσίευσε δήλωση την Τετάρτη λέγοντας ότι η Βενεζουέλα «εκφράζει την ανησυχία της για τις πράξεις βίας που λαμβάνουν χώρα στην πόλη της Ουάσιγκτον»

Πρόσθεσε ότι η χώρα του «καταδικάζει την πολιτική πόλωση και ελπίζει ο αμερικανικός λαός να ανοίξει ένα νέο δρόμο προς τη σταθερότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη» «Με αυτό το λυπηρό επεισόδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρουν από από αυτά που δημιούργησαν σε άλλες χώρες με τις πολιτικές επιθετικότητας», ανέφερε η δήλωση της κυβέρνησης της χώρας.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία καταδίκασε επίσης τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ουάσιγκτον ζητώντας ηρεμία και κάνοντας έκκληση για «κοινή λογική» για την επίλυση της «πολιτικής κρίσης».

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας χαρακτήρισε τα γεγονότα «ανησυχητικά», ενώ οι Τούρκοι πολίτες στις ΗΠΑ κλήθηκαν να μείνουν μακριά από πολυσύχναστα μέρη όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις.

Αρκετοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αντέδρασαν επίσης με έκπληξη στις σκηνές από την Ουάσιγκτον, με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ να εμφανίζεται λυπημένη από τα γεγονότα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος φέρει ευθύνη για τις ταραχές. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι «Οι εχθροί της δημοκρατίας θα χαρούν να δουν αυτές τις απίστευτες εικόνες από την Ουάσιγκτον. Η ρητορική μίσους μετατρέπεται σε βίαιες πράξεις, στα σκαλιά του Ράιχσταγκ και τώρα στο Καπιτώλιο. Η περιφρόνηση για τους δημοκρατικούς θεσμούς είναι καταστροφική »

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι οι σκηνές ήταν «επαίσχυντες» και ζήτησε την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 1130 του Καναδά στο Βανκούβερ, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό είπε ότι ανησυχεί και «παρακολουθεί την κατάσταση κάθε λεπτό».«Νομίζω ότι οι αμερικανικοί δημοκρατικοί θεσμοί είναι ισχυροί και ελπίζουμε ότι όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό σύντομα», πρόσθεσε.

Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανάρτησε ένα βίντεο στο λογαριασμό του στο Twitter τις πρώτες πρωινές ώρες που μιλούσε για τις χαοτικές σκηνές στις ΗΠΑ.

Έδωσε ένα παθιασμένο μήνυμα σχετικά με τη σχέση Γαλλίας και ΗΠΑ και ανέφερε λεπτομερώς πώς οι δύο χώρες βρήκαν μαζί για τη δημοκρατία για πολλούς αιώνες - συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας και των Παγκοσμίων Πολέμων.

Κλείνοντας το μήνυμά του είπε: «Σήμερα η Γαλλία στέκεται έντονα, ένθερμα και αποφασιστικά με τον αμερικανικό λαό και με όλους τους ανθρώπους που θέλουν να επιλέξουν τους ηγέτες τους, να καθορίσουν τη μοίρα τους και τη ζωή τους μέσω ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε χαρακτηριστικά «Πιστεύω στη δύναμη των θεσμών και της δημοκρατίας των ΗΠΑ. Η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας βρίσκεται στον πυρήνα τους. Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του ως τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ» anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ