2021-01-08 00:36:09
Φωτογραφία για Φόβος για τρίτο κύμα πανδημίας - Η επιτροπή αποφασίζει για παράταση του lockdown
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων λόγω των χριστουγεννιάτικων ρεβεγιόν και της αύξησης της κινητικότητας που καταγράφηκε καθ’ όλη την περίοδο των εορτών.

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική και υπάρχουν κάποιες περιοχές που είναι στο «κόκκινο». 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το κέντρο της Αθήνας συνεχίζει να έχει πολλά κρούσματα, αλλά υπάρχουν και άλλες περιοχές όπως είναι ο Πειραιάς,  το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα, το Ίλιον. Επίσης πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στον Διόνυσο αλλά και στην Κηφισιά.

Το επιδημιολογικό αποτύπωμα

Μόλις 510 νέα κρούσματα κορωνοϊού έδειξε η σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα οποία ωστόσο δεν αντανακλούν την πραγματική εικόνα της επιδημίας στη χώρα. Ο αριθμός που κατέγραψαν τα 8.697 τεστ, θυμίζει νούμερα από το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και την εικόνα που αποτύπωναν έλεγχοι σημαντικά λιγότεροι των 32.000 περίπου που διενεργούνται συνήθως σε ημερήσια βάση
. Πιθανότατα τα σημερινά αποτελέσματα να συνδέονται με τη χθεσινή αργία ελέω Θεοφανίων και οι αυριανές διαγνώσεις να επιστρέψουν στα συνήθη τριψήφια προς 900-1.000 ή και παραπάνω, καθώς απέχουμε μια ανάσα από την καθαρή εικόνα της διασποράς τα Χριστούγεννα, η οποία θα καθορίσει εν πολλοίς τις αποφάσεις που θα ληφθούν την Παρασκευή για την άρση του lockdown.

Οι 391 διασωληνωμένοι παραμένουν ο σκληρός δείκτης της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα. Παρά την απόσταση από τους 576 της 1ης Δεκεμβρίου, ο αριθμός μαρτυρά αυτό που έχουν επανειλημμένως επισημάνει οι ειδικοί: την αργή και επώδυνη αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας. Οι θάνατοι από COVID-19 ανήλθαν σήμερα στους 47.

Οι περιοχές στο «κόκκινο»

Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε η επιδημιολογική κατάσταση στην Αργολίδα, με 26 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα και 26,79 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, όταν χθες σημείωνε μόλις 4 κρούσματα και ιικό φορτίο 4,12. Σε ανοδική πορεία βρέθηκε και η Λάρισα, από 24 χθες σε 31 νέες διαγνώσεις. Ειδικότερα, και παρά τη συνήθη κατάταξη με πρώτη την Αττική (187 κρούσματα) και τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί (65), η Πελοπόννησος δίνει το δυναμικό παρών στη σημερινή γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων με 41 νέες μολύνσεις συγκριτικά με 17 χθες.

Έξι περιφερειακές ενότητες παραμένουν «κόκκινες», σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τις τελευταίες δύο εβδομάδες: Έβρος, Κιλκίς, Φλώρινα, Ροδόπη, Δυτική Αττική και Κοζάνη, με τις τρεις τελευταίες σε παρατεταμένο lockdown λόγω σοβαρού επιδημιολογικού φορτίου. Στην πορτοκαλί ζώνη αυξημένης παρατήρησης βλέπουμε τις περιφερειακές ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Μαγνησίας, Πιερίας, Ημαθίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Αττικής, Κυκλάδων, Αρκαδίας, Αργολίδας και Λασιθίου.

Μια σημαντική υποχώρηση, τέλος, παρουσίασαν για σήμερα οι περιφέρειες Λασιθίου και Κοζάνης πέφτοντας και οι δύο από τα χθεσινά 23 κρούσματα στα 8, ενώ μείωση παρουσίασαν η Ροδόπη και ο Έβρος.

Φόβος για τρίτο κύμα

Ο απόηχος της χθεσινής ημέρας των Φώτων με την εμβληματική ανυπακοή που επέδειξαν πιστοί και κλήρος, σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα κατά 30% σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, εκτοξεύει την αγωνία των επιστημόνων. «Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα του κορωνοϊού» δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εκτιμώντας μια επώδυνη επιδημιολογική κατάσταση «Θεσσαλονίκης» για ολόκληρη την επικράτεια.

Η ανησυχία για το επερχόμενο κύμα της πανδημίας είναι εντονότερη από ποτέ. Την εξέφρασε ο Νικόλαος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» μιλώντας για πολλά ακόμα θύματα, αλλά και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, δηλώνοντας πως θα πληρώσουμε τον λογαριασμό μετά από 2-3 εβδομάδες.

Τέλος, παρά τον προβληματισμό για το ενδεχόμενο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου που εξέφρασε νωρίτερα στην ημέρα μερίδα των επιστημόνων, η επαναλειτουργία Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων από τη Δευτέρα 11/1 που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, βρήκε σύμφωνη την επιτροπή λοιμωξιολόγων, οι οποίοι εισηγήθηκαν σήμερα, απόγευμα Πέμπτης, τη δια ζώσης λειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στις επιβαρυμένες περιοχές, ενώ αύριο θα συνεδριάσουν για τον χρόνο ανοίγματος του εμπορίου.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης προέβλεψε με βάση τις έρευνες από τη χημική επεξεργασία των λυμάτων ότι στα τέλη Ιανουαρίου μπορεί να βρεθούμε στο σημείο όπου ήμασταν τέλη Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είναι και πάλι ασφυκτική με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γεμάτες.

Και όλα αυτά ενώ χθες παρατηρήθηκε κοσμοσυρροή σε ορισμένους ναούς όταν όλοι γνωρίζουν ότι αρκεί ένας μόνο ασυμπτωματικός πιστός προκειμένου να μεταδώσει τον ιό πολλαπλώς. Ας ελπίσουμε ότι σε 14 ημέρες δεν θα δούμε τα αποτελέσματα των χθεσινών συναθροίσεων.

Παραμένει στο τραπέζι η συζήτηση για τη λήψη αυστηρών μέτρων και επίσης η αυστηρότερη τήρηση της εφαρμογής τους, για να αποφύγουμε νέες τραγωδίες.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 είναι υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα, και μάλιστα αιφνιδιαστικά, λέγοντας ότι το φαινόμενο της πανδημίας είναι δυναμικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε πως «η  κατάσταση της επιδημίας στη χώρα μας ανησυχεί και μας προβληματίζει».

«Αυτά τα οποία ζούμε σήμερα είναι η κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα 15 μέρες πριν. Με δεδομένο ότι αυξήθηκε η κινητικότητα μέσα στις γιορτές, με τις εικόνες αυτές τις οποίες έχουμε δει και τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται καθημερινώς, η κατάσταση μάς ανησυχεί και μας προβληματίζει» ανέφερε στον ΣΚΑΙ.

Τόνισε τον τελευταίο λόγο έχει η Επιτροπή των ειδικών, των Επιδημιολόγων- Λοιμωξιολόγων και λοιπών επιστημόνων. «Ποτέ δεν προτρέχω, δεν τους προκαταλαμβάνω και οι άνθρωποι κάνουν πολύ σοβαρά και σε πολύ υψηλό επίπεδο τη δουλειά τους», είπε.

Τι προτείνει η Επιτροπή

Η πλειοψηφία των γιατρών που συμμετέχουν στην Επιτροπή έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη. Έτσι όπως όλα δείχνουν, οι λοιμωξιολόγοι θα εισηγηθούν σήμερα  συνέχιση του lockdown, συνέχιση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, όχι στο λιανεμπόριο ακόμη και με τη μέθοδο του clickaway, όχι σε κομμωτήρια και «νυχάδικα»«, αλλά και «όχι» στην εστίαση.

Το σκεπτικό τους είναι ότι πρώτα πρέπει να αποτυπωθεί η επίδραση του ανοίγματος των σχολείων στα κρούσματα και μετά να προχωρήσουμε.

«Ένας τομέας τη φορά λένε χαρακτηριστικά». Άλλωστε ακόμα δεν έχουν καταγραφεί και τα κρούσματα της εορταστικής περιόδου. Αυτή βέβαια θα είναι η εισήγηση που σε καμιά περίπτωση δε δεσμεύει την κυβέρνηση, καθώς πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλα προβλήματα που φέρνει το συνεχόμενο lockdown στην οικονομία.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ