2021-01-09 22:28:21
Φωτογραφία για Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες έρχεται ο... χιονιάς της Ισπανίας
 

Στα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται στην Ευρώπη τις τελευταίες ώρες αναφέρθηκε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, μιλώντας στο «Έθνος». 

Τη στιγμή που στην Ελλάδα, τη νότιο Ιταλία, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο καταγράφονται ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, στη Δυτική και μέρος της Κεντρικής Ευρώπης εκδηλώνονται σφοδρές χιονοπτώσεις. 

Στη Μαδρίτη, για παράδειγμα, όπου σημειώνονται οι σφοδρότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων 50 ετών, το θερμόμετρο το πρωί του Σαββάτου έδειχνε -4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αθήνα έφτασε στους 23 βαθμούς Κελσίου οδηγώντας πολλούς στις παραλίες.

Πού οφείλονται οι μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, την Κυριακή δεν αποκλείεται ο υδράργυρος να φτάσει, ακόμη και να ξεπεράσει τους 28 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Κρήτη. 

Επιβεβαιώνεται δηλαδή η πρόβλεψη που είχε κάνει στις αρχές του μήνα προειδοποιώντας για χιόνια στη χώρα γύρω στις 15 με 20 Γενάρη. 


«Υπάρχει εξήγηση για τις μεγάλες διαφορές στις θερμοκρασίες στην Ευρώπη. Όλα οφείλονται σε βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη κεντρική Ευρώπη που, όπως στροβιλίζεται, κατεβάζει ψυχρές αέριες μάζες από τα βόρεια στην Ιβηρική Χερσόνησο και προκαλεί έντονες χιονοπτώσεις, ενώ την ίδια ώρα, όπως περιστρέφεται, ανεβάζει θερμές αέριες μάζες από την Αφρική προς την περιοχή μας. Είχαμε προβλέψει το θερμό Σαββατοκύριακο για την χώρα μας και η Κυριακή θα έχει ακόμα πιο υψηλές θερμοκρασίες», ανέφερε. 

Έρχεται χιονιάς από την Πέμπτη

Αναφορικά με την πορεία που θα έχει το βαρομετρικό χαμηλό και για το εάν θα επηρεάσει την χώρα μας ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είπε: «Από τις 5 Ιανουαρίου έχω αναφερθεί σε πρόβλεψη σχετικά με δύο κύματα που θα έχουμε γύρω στις 15 Ιανουαρίου και γύρω στις 20 του μήνα. Την Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα. Το σίγουρο είναι πως το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες και ίσως παρουσιαστεί ακόμα πιο ενισχυμένο. Υπολογίζω πως θα μας απασχολήσει από την Πέμπτη, 14 του μήνα».
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ