2021-01-09 23:13:01
Φωτογραφία για Οι οκτώ προβλέψεις της Χίλαρι Κλιντον για την προεδρία Τραμπ που έγιναν πραγματικότητα


H υποψήφια των Δημοκρατικών το 2016 έβλεπε πολύ μπροστά - Σε ποιες περιπτώσεις επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις της Στις 20 Ιανουαρίου ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποχωρήσει από το Οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου. Έπειτα από το χάος που προκάλεσαν οι οπαδοί του στο Καπιτώλιο η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Independent ένας συγκεκριμένος άνθρωπος μας είχε προειδοποιήσει για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο λόγος για τη Χίλαρι Κλίντον η οποία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 δεν φοβήθηκε να δείξει πόσο απαίσια θα ήταν η προεδρία του. Το δημοσίευμα συγκρίνει όσα είχε πει η Χίλαρι Κλίντον με όσα συνέβησαν τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια:

1) Ο Τραμπ δεν θα πληρώσει φόρο εισοδήματος

Το 2016 η Κλίντον είκαζε ότι ο Τραμπ είχε αρνηθεί να αποδεσμεύσει τις φορολογικές του δηλώσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να πληρώσει κανένα ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος»
. Τότε ο Τραμπ είχε πει ότι «αυτό με κάνει έξυπνο». Τον Σεπτέμβριο του 2020 οι New York Times με ένα μακροσκελές δημοσίευμα ανέφεραν ότι υπήρχαν πληροφορίες που έλεγαν ότι ο Τραμπ το 2016 και το 2017 πλήρωσε 750 δολάρια σε φόρους. Μάλιστα το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε πως τα έντεκα από τα 18 προηγούμενα χρόνια δεν είχε πληρώσει καθόλου φόρους.

2) Η φήμη των ΗΠΑ θα καταρρεύσει

Το 2016 και πάλι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η Χίλαρι Κλίντον είχε πει πως «με το να κάνεις τον Τραμπ αρχηγό του κράτους... θα επανέλθει η θέση μας στον κόσμο». Σύμφωνα με έκθεση Best Countries 2020 οι ΗΠΑ από το 2016 βίωσαν «τη μεγαλύτερη πτώση της παγκόσμιας εμπιστοσύνης».

Μάλιστα πέντε μήνες αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Τραμπ μια έρευνα από το Pew Research Center έδειξε απότομη πτώση στην έγκριση του Τραμπ ως προέδρου, σε σύγκριση με τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα.

Πιο συγκεκριμένα μία έρευνα σε 40.447 ανθρώπους σε 37 χώρες διαπίστωσε ότι μόλις το 22% είχε εμπιστοσύνη στον Τραμπ ενώ το 64% είχε εμπιστοσύνη στον Ομπάμα. Επιπλέον, το 75% τον περιέγραψε ως «αλαζονικό», το 65% ως «μισαλλόδοξο» και το 62% ως «επικίνδυνο». Όσον αφορά τη φήμη της χώρας αυτή μειώθηκε σε 49% από 64%.

Η εν λόγω έρευνα ολοκληρώθηκε την εποχή που ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του. Να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχη έρευνα η βαθμολογία για την έγκριση του Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ το 2017 από το 22% έφτασε το 2020 στο 29%

3) Η πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης

Το 2016 η Χίλαρι Κλίντον έλεγε τα εξής: «Δεν είναι αυτός που πρέπει να έχει ποτέ τους πυρηνικούς κώδικες. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μας οδηγεί σε έναν πόλεμο μόνο και μόνο επειδή κάποιος έπεσε κάτω από το πολύ λεπτό δέρμα του. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν γνωρίζει τίποτε για το Ιράν ή το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ρωτήστε τον. Θα γίνει πολύ σαφές, πολύ γρήγορα».

Τον Νοέμβριο του 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε αεροπορική επίθεση κατά του Ιρανού Κασέμ Σουλεϊμανί. Αμέσως μετά τη δολοφονία ο Χαμεϊνί υποσχέθηκε «σκληρή εκδίκηση» ως αντίποινα για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί. H απάντηση του Τραμπ ήρθε στο Ιράν μέσα από το Twitter. «Το Ιράν δεν κέρδισε ποτέ πόλεμο», είχε πει. Η

Iran never won a war, but never lost a negotiation!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 3, 2020 4) Το Μεξικό δεν θα πληρώσει για το τείχος που σχεδιάζει ο Τραμπ

Η Χίλαρι Κλίντον το 2016 είχε τονίσει ότι «το Μεξικό δεν πληρώνει ούτε για το τείχος του. Εάν κατασκευαστεί ποτέ, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι θα "κολλήσουν" με τον λογαριασμό. Μέχρι σήμερα τόσο ο πρώην πρόεδρος του Μεξικό όσο και ο νυν αρνήθηκαν κατηγορηματικά να χρηματοδοτήσουν το τείχος. Σύμφωνα με υπολογισμούς κτιμάται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δαπανήσει περισσότερα από 11 δισ. δολάρια για το κόστος κατασκευής του τείχους.

Ποια είναι η πρόοδος που έχουμε δει στο τείχος από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο Τραμπ;

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει 260 μίλια αντικατάστασης και δευτερεύοντες τοίχους. Ωστόσο έχουν περιφραχτεί μόνο πέντε νέα μίλια της χαλύβδινης περίφραξης ύψους 30 ποδιών.

5) Θα ενταθούν οι φυλετικές εντάσεις

Το 2016 η Χίλαρι Κλίντον μιλούσε για φυλετικές εντάσεις εάν ο Τραμπ γινόταν πρόεδρος. To 2017 ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Τραμπ. «Πόσο ανησυχείτε για τις φυλετικές σχέσεις στην Αμερική; Νομίζετε ότι τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί ή βελτιωθεί από τότε που αναλάβατε καθήκοντα;» «Νομίζω ότι έχουν γίνει καλύτερα ή παραμένουν τα ίδια», απάντησε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όταν αργότερα του ζητήθηκε να διευκρινίσει αν θα καταδίκαζε τους νεοναζί σε μία διαμαρτυρία, ο Τραμπ απάντησε πως «νομίζω ότι υπάρχει ευθύνη και στις δύο πλευρές. Και δεν έχω καμία αμφιβολία γι 'αυτό, ούτε και εσείς». «Υπήρχαν πολλοί κακοί άνθρωποι σε αυτήν την ομάδα [των νεοναζί], αλλά υπήρχαν και ανθρώποι που ήταν πολύ καλοί και στις δύο πλευρές», τόνισε αργότερα.

Σύμφωνα με στοιχεία από το ερευνητικό κέντρο Pew που κυκλοφόρησαν πέρυσι, στα δύο χρόνια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, το 56% των Αμερικανών δήλωσε ότι έχει κάνει τις φυλετικές σχέσεις χειρότερες. Αυτός ο αριθμός είναι ακόμη υψηλότερος στους Μαύρους (73%), στους Ισπανόφωνους (69%) και στους Ασιάτες ερωτηθέντες (65%).

Οι φυλετικές εντάσεις έφτασαν στο υψηλό όλων των εποχών στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2020 μετά τη βάναυση δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Η δολοφονία του είχε ως αποτέλεσμα αμέτρητες διαμαρτυρίες Black Lives Matter που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα - και διεθνώς - από τότε.

6) Ο Τραμπ θα αφαιρούσε τα δικαιώματα της LGBTQ + κοινότητας

Η Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια δείπνου όπου θα συγκεντρώνονται χρήματα για μία κοινότητα LGBTQ + προειδοποίησε ότι τα μέλη της θα έπρεπε να προσέχουν για «την πρόοδο για την οποία αγωνιζόμασταν με πολλούς από εσάς στην πρώτη γραμμή». «Ενδέχεται να μην μπορούμε ποτέ να βασιστούμε σε αυτήν τη διοίκηση για να αναφερθούμε σε θέματα ΛΟΑΤ», είχε προσθέσει.

Νωρίτερα φέτος, ο Πρόεδρος της Καμπάνιας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Αλφόνσο Ντέιβιντ απάντησε στα λεγόμενα του Τραμπ ότι έκανε «άνευ προηγουμένου βήματα» για την κοινότητα LGBTQ +. «Η διοίκηση Trump - Pence είναι η πιο έντονα αντι-LGBTQ διοίκηση εδώ και δεκαετίες - το RNC δεν μπορεί να βάλει κραγιόν σε ένα γουρούνι», είχε αναφέρει.

Από τη στιγμή που ο Τραμπ ανέλαβε την προεδρία αντιτάχθηκε στον νόμο περί ισότητας και εξέδωσε εκτελεστική εντολή για να δημιουργήσει περαιτέρω εμπόδια για τους LGBTQ + που διαφεύγουν από δίωξη και ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ. Μάλιστα είχε αστειευτεί λέγοντας ότι ο Πενς ήθελε να «κρεμάσει» όλους του LGBTQ +.

7) Παραχώρηση φορολογικών περικοπών σε δισεκατομμυριούχους

«Το σχέδιο του Τραμπ θα δώσει στους πλούσιους και τις εταιρείες τις μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές που είχαν ποτέ. Ο Ντόναλντ πάντα φροντίζει τον εαυτό του και ανθρώπους σαν αυτόν», είχε δηλώσει η Χίλαρι Κλίντον το 2016. Σύμφωνα με το BBC ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε στους δισεκατομμυριούχους «τη μεγαλύτερη μείωση εταιρικού φόρου στην ιστορία των ΗΠΑ».

Μάλιστα οι οικονομολόγοι του Μπέρκλεϊ Εμάνουελ Σάζες και Γκάμπριελ Ζούκμαν, τόνισαν ότι οι μειώσεις φόρου ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ντόναλντ Τραμπ βοήθησαν τους δισεκατομμυριούχους να πληρώσουν χαμηλότερο ποσοστό από την εργατική τάξη για πρώτη φορά στην ιστορία. Συγκεκριμένα το βιβλίο τους, «The Triumph of Injustice», εξηγεί ότι οι 400 πλουσιότερες οικογένειες στις ΗΠΑ πλήρωσαν έναν μέσο πραγματικό φορολογικό συντελεστή 23% το 2018, ενώ κάτω από το μισό των αμερικανικών νοικοκυριών κατέβαλε ποσοστό 24,2%.

Ας σημειωθεί ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε επανειλημμένα να καυχηθεί ότι οι φορολογικές του μειώσεις ήταν οι «μεγαλύτερες στην ιστορία των ΗΠΑ». Όμως αυτό ισχύει μόνο για τους εταιρικούς φόρους - όχι για τους μεμονωμένους φόρους.

8) Εάν χάσει θα ισχυριστεί ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου προεδρικού debate το 2016, η Χίλαρι Κλίντον επεσήμανε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μια ιστορία να λέει ότι τα πράγματα είναι εναντίον του όταν το αποτέλεσμα δεν πηγαίνει εκεί που θέλει εκείνος. Τότε, ο Τραμπ είχε αρχίσει να προλειαίνει το έδαφος για να ισχυριστεί ότι οι εκλογές του 2016 ήταν νοθευμένες εάν η Χίλαρι Κλίντον κέρδιζε και αρνούνταν να δεσμευτεί για μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας. Μάλιστα, η Κλίντον είχε επισημάνει ότι ο Τραμπ είχε φτάσει να ισχυρισθεί κάποτε, ότι ακόμη και τα βραβεία ΕΜΜΥ ειχαν νοθευτεί επειδή δεν είχε κερδίσει...
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ