2021-01-11 12:28:17
Φωτογραφία για Νέα έρευνα για τον κορωνοϊό: Τα συμπτώματα ταλαιπωρούν ασθενείς έξι μήνες μετά την ανάρρωση


Οι περισσότεροι ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο για θεραπεία από την νόσο Covid - 19 εξακολουθούν να παρουσιάζουν προβλήματα υγείας μετά την ανάρρωση, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα που έρχεται από την Κίνα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως το 76% εκείνων των ασθενών που πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο της Ουχάν - το επίκεντρο του κορωνοϊού στην Κίνα - έξι μήνες μετά την ανάρρωση παρουσιάζουν ακόμα, τουλάχιστον, ένα σύμπτωμα σχετικό με την νόσο.

Η κόπωση και οι δυσκολίες στον ύπνο είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους ασθενείς με κορωνοϊό έξι μήνες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Το 63% αυτών των ασθενών ταλαιπωρείται ακόμα από κόπωση ενώ το 26% έχει προβλήματα στον ύπνο. Προς έκπληξη των ερευνητών πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών εμφάνισαν συμπτώματα δυσλειτουργίας στα νεφρά τα οποία οδηγούν σε προβλήματα, όπως είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία και η αύξηση των αποβλήτων του σώματος στο αίμα.


Η έρευνα διεξήχθη από το νοσοκομείο China Japan Friendship Hospital στο Πεκίνο και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο ιατρικό περιοδικό The Lancet. «Είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν μεγαλύτερες έρευνες σε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού για να κατανοήσουμε το πλήρες φάσμα των επιπτώσεων στην υγεία από την νόσο Covid - 19», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής θεραπείας Cao Bin.

Το φαινόμενο «μακρά Covid» και οι μέχρι σήμερα έρευνες

Μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες για το φαινόμενο που ανεπίσημα αποκαλείται «μακρά Covid» και οι Αρχές Υγείας, όπως είναι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων στις ΗΠΑ (CDC), έχουν καταγράψει μια μακρά λίστα με τα συμπτώματα που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους ασθενείς, μετά την ανάρρωση. Όμως, όλα αυτά τα προβλήματα βασίζονται σε παρατηρήσεις που δεν είχαν μεγάλη διάρκεια ενώ τα νοσοκομεία σε χώρες που έχουν καταγράψει μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων έχουν δυσκολία να παρακολουθήσουν την πορεία των ασθενών που έλαβαν εξιτήριο.

Η παραπάνω έρευνα είναι η πρώτη που κατέγραψε την πορεία των ασθενών με κορωνοϊό έξι μήνες μετά την θεραπεία τους. Οι Κινέζοι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς με κορωνοϊό που έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο Jin Yin Tan Hospital στην Ουχάν. Πρόκειται για το πρώτο νοσοκομείο στην Κίνα αλλά και σε όλο τον κόσμο, που λειτούργησε αποκλειστικά για την νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό. Πάντως, στην έρευνα δεν συμμετείχε το 30% όσων νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο αφού κάποιοι από τους ασθενείς αρνήθηκαν την συμμετοχή τους, ένα μέρος εξ αυτών έχει αποβιώσει ενώ κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Στην έρευνα πήραν μέρος 1.733 ασθενείς με μέση ηλικία τα 57 έτη. Οι συμμετέχοντες είχαν την υποχρέωση να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια αλλά και να επισκέπτονται το νοσοκομείο για να υποβληθούν σε μια σειρά εξετάσεων. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ