2021-01-11 16:04:21
Φωτογραφία για Πως θα χρησιμοποιήσετε πετυχημένα το Σκούρο Κερί στην Παλαίωση Επίπλων
Παλαίωση Επίπλων με Σκούρο Κερί 

Το Σκούρο Κερί - Dark Wax που διαθέτουν όλες οι μάρκες χρωμάτων κιμωλίας για βάψιμο - παλαίωση επίπλων, χρησιμοποιείται για λόγους αισθητικούς και για να δώσει πιο έντονη-φυσική παλαιωμένη όψη σε έπιπλα - ξύλινα αντικείμενα και δεν αντικαθιστά το διαφανές κερί που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την βαμμένη επιφάνεια, μετά το χρώμα, ώστε αυτό να σταθεροποιηθεί - αδιαβροχοποιηθεί και να μην είναι ευαίσθητο σε φθορές. 

Ο τρόπος χρήσης του, ουσιαστικά, δεν διαφέρει από αυτόν του διαφανούς κεριού, απλά θα πρέπει να γίνει με λίγο μεγαλύτερη προσοχή ώστε η επιφάνεια του ξύλου να τονιστεί ανά σημεία χωρίς όμως η βασική απόχρωση του επίπλου να σκουρύνει  συνολικά.  

Αφού βάψετε το έπιπλο και εφαρμόσετε το διαφανές κερί σε ολόκληρη την επιφάνεια, περνάτε με βούρτσα - στρογγυλό πινέλο το σκούρο κερί και σκουπίζετε - τρίβετε με μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι, αφαιρώντας την μεγαλύτερη ποσότητα, ανάλογα με το πόσο έντονο-σκούρο επιθυμείτε το τελικό αποτέλεσμα.  


Αναλυτικός ΟΔΗΓΟΣ για ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΛΑΙΩΣΗΣ

Είναι λογικό ότι το σκούρο κερί πάνω σε ανοιχτόχρωμα έπιπλα δημιουργεί πιο έντονο αποτέλεσμα, σε σχέση με επιφάνειες που έχετε επιλέξει να βάψετε με σκούρα χρώματα κιμωλίας.  

Όμως και πάνω σε σκουρόχρωμα έπιπλα και ειδικά στα σημεία που υπάρχουν εγκοπές, σκαλίσματα κλπ. όπως και πάνω σε ξύλινες επιφάνειες με φυσικές φθορές το σκούρο κερί μπορεί να δώσει πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα αντικέ όψης. 

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο επιλεκτικά ανά σημεία πάνω σε ένα έπιπλο βαμμένο με χρώμα κιμωλίας όσο και σε  ολόκληρη την επιφάνεια του, μετά την εφαρμογή διαφανούς κεριού. 

Η ποσότητα σκούρου κεριού και κυρίως το πόσο πολύ στην συνέχεια θα το αφαιρέσετε διαφοροποιεί το τελικό αποτέλεσμα, ενώ και πάνω στο ίδιο έπιπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους ανά σημεία, πχ τονίζοντας περισσότερο τα ανάγλυφα σημεία και αφαιρώντας το μεγαλύτερο μέρος του στις μεγαλύτερες - λείες επιφάνειες.  

Η χρήση του Dark Wax είναι ο ιδανικός και ευκολότερος τρόπος παλαίωσης για έπιπλα μικρής επιφάνειας πχ ξύλινες πολυθρόνες, μικρά τραπέζια κλπ. ειδικά αν διαθέτουν σκαλίσματα και έντονα ανάγλυφα σημεία.  

Σε έπιπλα αυτής της μορφής μπορείτε να δώσετε παλαιωμένη όψη χρησιμοποιώντας μόνο ένα ανοιχτής απόχρωσης χρώμα κιμωλίας και σκούρο κερί.

Βάψτε το έπιπλο και όταν στεγνώσει το χρώμα περάστε το διαφανές σταθεροποιητικό κερί.  Στην συνέχεια περάστε το σκούρο κερί στα σημεία που υπάρχουν σκαλίσματα-εγκοπές και σκουπίστε το με μαλακό πανί.

Ειδικά πάνω σε έπιπλα λευκής-μπεζ απόχρωσης το αποτέλεσμα είναι πολύ φυσικό και εφάμιλλο τεχνικών παλαίωσης με δύο αποχρώσεις (σκούρο-ανοιχτό χρώμα και τρίψιμο ώστε ανά σημεία να διακρίνεται το αρχικό χρώμα). 

Η χρωστική του σκούρου κεριού έχει σαν αποτέλεσμα αυτό να "στέκεται" πολύ έντονα στα ανάγλυφα σημεία του ξύλου και λιγότερο -μετά την αφαίρεσή του- στις λείες επιφάνειες, γι΄αυτό και για να είστε σίγουροι αν το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θέλετε, ανάλογα με την απόχρωση που έχετε επιλέξει για το γενικό βάψιμο του επίπλου, πριν την χρήση του Dark Wax κάντε μια δοκιμή σε ένα κρυφό σημείο του επίπλου. 

Ένα τρικ που θα σας διευκολύνει πολύ ώστε με το Dark Wax να πετύχετε ακριβώς την "ένταση" της παλαίωσης που θέλετε και να ελέγξετε πόσο θα σκουρύνει το χρώμα του επίπλου, είναι αμέσως μετά την εφαρμογή του να χρησιμοποιήσετε διαφανές κερί σαν ...γόμα για το σκούρο 

Περάστε το σκούρο κερί και σκουπίστε-τρίψτε με ένα μαλακό πανί. Περάστε στο ίδιο ακριβώς σημείο με την βούρτσα-πινέλο διαφανές κερί και τρίψτε ξανά με το πανί. Μπορείτε να επαναλάβετε όσες φορές θέλετε έως το αποτέλεσμα να σας ικανοποιεί.  Δείτε και εδώ σε video την συγκεκριμένη διαδικασία και τον πολύ απλό τρόπο για να δημιουργήσετε εξαιρετικά φυσικής όψης παλαίωση με σκούρο κερί και χρήση ενός μόνο χρώματος κιμωλίας Annie Sloan.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto

anniesloan.com

thepurplepaintedlady.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μαγευτική vintage ατμόσφαιρα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μαγευτική vintage ατμόσφαιρα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ