2021-01-11 16:04:21
Φωτογραφία για Πως θα φτιάξετε ένα κλασσικό και οικονομικό υφασμάτινο κεφαλάρι
DIY Κεφαλάρι  

Tα κρεβάτια με ενσωματωμένο κεφαλάρι κοστίζουν, γενικά, πολύ παραπάνω από τα απλά ακόμη και όταν το κεφαλάρι δεν είναι κατασκευασμένο από μασίφ ξύλο αλλά από πολύ οικονομικά υλικά με τα οποία πολύ εύκολα μπορείτε και μόνοι σας να το δημιουργήσετε και να το προσαρμόσετε σε οποιοδήποτε τύπο κρεβατιού. 

Η διαδικασία κατασκευής δεν διαφέρει ουσιαστικά από αυτή της αλλαγής ταπετσαρίας πχ σε μια καρέκλα, αφού θα χρειαστείτε παρόμοια υλικά και συγκεκριμένα:

- Κόντρα πλακέ

- Αφρολέξ

- Καρφωτικό, Bίδες, Κόλλα σε σπρέι (προαιρετικά) και

- Ύφασμα

Το πιο λεπτό και ουσιαστικό σημείο δεν είναι τόσο η ίδια η κατασκευή, που είναι πολύ απλή, όσο ο τρόπος που θα στερεώσετε το κεφαλάρι στο κρεβάτι ή στον τοίχο, έτσι ώστε η τελική όψη του να είναι άψογη και να δίνει την εντύπωση πως ήταν ...από πάντα ενσωματωμένο στο κρεβάτι. 



Για να το καταφέρετε θα πρέπει αφ΄ενός τόσο το μήκος όσο και το ύψος του να είναι τα ενδεδειγμένα, ανάλογα με το μέγεθος του κρεβατιού, αφ΄ετέρου να επιλέξετε αν θα στερεωθεί μόνο στον τοίχο με δύο ξύλινα πηχάκια που θα καρφώσετε κάθετα στην πίσω όψη του ή αν θα χρησιμοιήσετε πηχάκια μεγαλύτερου μήκους δημιουργώντας δύο "πόδια" που θα στερεώσετε με βίδες στον τοίχο ή και πάνω στον σκελετό του κρεβατιού αν αυτό είναι δυνατό.   



Από ένα ξυλουργείο προμηθευτείτε το κόντρα πλακέ και τα ξύλινα πηχάκια, κομμένα στις διαστάσεις που χρειάζεστε. 

Βιδώστε τα ξύλινα πηχάκια στις δύο πλαϊνές πλευρές του κόντρα πλακέ, φροντίζοντας να έχουν ίσες αποστάσεις από τα δύο άκρα.  

Χρησιμοποιώντας κόλλα σε σπρέϊ ή το καρφωτικό επενδύστε την μπροστινή όψη του κόντρα πλακέ με το αφρολέξ. 

Πάνω από το αφρολέξ καρφώστε με το καρφωτικό το ύφασμα που έχετε επιλέξει σαν τελική επένδυση, φροντίζοντας να είναι σε όλα τα σημεία καλά τεντωμένο. 

Βιδώστε πάνω στο κρεβάτι ή στον τοίχο τα δύο πόδια, έτσι ώστε το κεφαλάρι να είναι απόλυτα σταθερό. 

Το μοναδικό μειονέκτημα των κεφαλαριών αυτής της μορφής, όπως βεβαίως συχνά συμβαίνει και σε έτοιμα κρεβάτια με κεφαλάρι, είναι ότι το ύφασμα δεν είναι αποσπώμενο ώστε να μπορεί όποτε χρειάζεται να πλυθεί.

Ένας τρόπος για να μπορεί το ύφασμα να αφαιρεθεί εύκολα είναι αντί να το καρφώσετε με το καρφωτικό να το γαζώσετε προσθέτοντας στην άκρη λάστιχο ή να επιλέξετε για την συγκράτησή του στο πίσω μέρος του κόντρα πλακέ όχι "μόνιμους" τρόπους στερέωσης όπως πχ αυτοκόλλητες ταινίες, λαστιχένιους ιμάντες με γαντζάκια που πιάνονται πάνω σε ύφασμα κλπ. 

Αν χρησιμοποιήσετε πηχάκια μικρού μήκους, που δεν θα φτάνουν έως την βάση του κρεβατιού, θα χρειαστεί να βιδώσετε το κεφαλάρι στον τοίχο πριν την τοποθέτηση του αφρολέξ και του υφάσματος, φροντίζοντας το πάχος των ξύλων να είναι τέτοιο που να δημιουργεί το απαιτούμενο κενό ανάμεσα στο ξύλο και τον τοίχο,  ώστε να μπορείτε με άνεση να καρφώσετε αφρολέξ και ύφασμα περιμετρικά του κόντρα πλακέ, αφού αυτό θα έχει στερεωθεί στον τοίχο. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

hunker.com


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ