2021-01-11 19:23:42
Φωτογραφία για Κυπριακό: Συνάντηση Αναστασιάδη - Λουτ – Ραντεβού και με τον Τατάρ για την απεσταλμένη του ΟΗΕ
Προηγήθηκε επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Κυπριακό στον ΓΓ του ΟΗΕ με συγκεκριμένες προτάσεις ενόψει της πρωτοβουλίας του κ. Γκουτέρες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η επιστολή, όπως είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Παναγιώτης Σεντώνας «διαβιβάζει μια σειρά από προτάσεις, που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός εποικοδομητικού περιβάλλοντος και που ενδυναμώνουν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, ενόψει της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει ο κ. Γκουτέρες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ανταποκρινόμενος στην έκκληση του ΓΓ προς αυτό το σκοπό».

Μετά το ταξίδι που πραγματοποίησε στην Κύπρο στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, η κ. Λουτ βρίσκεται εκ νέου στη Λευκωσία, προκειμένου να πραγματοποιήσει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο προετοιμασίας άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, η οποία προγραμματίζεται για τις αρχές Φεβρουαρίου. Η συνάντηση της κ. Λουτ με τον Ερσίν Τατάρ έχει προγραμματισθεί για τις 14:30 το μεσημέρι.


Η Τζέιν Λουτ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεση των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό, η οποία καλύπτει τις εξελίξεις στο διάστημα 19 Ιουνίου – 18 Δεκεμβρίου και ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας δόθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρει σχετικά με τη σύγκληση μιας άτυπης συνάντησης σε σύνθεση 5+1, ότι «ο σκοπός αυτής της συνάντησης θα είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μια βιώσιμη, διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα».

Όπως σημειώνει, σκοπεύει «να προσκαλέσω τις πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις σε αυτήν την άτυπη συνάντηση το συντομότερο δυνατό το 2021. Όπως έχω πει πολλές φορές, αυτή η φορά πρέπει να είναι διαφορετική, και αυτή η άτυπη συνάντηση 5+1 θα συμβάλει στην αποσαφήνιση της πραγματικής έκτασης της ομοιότητας των οραμάτων και να περιγράψει τα απαραίτητα βήματα για την πορεία προς τα εμπρός». anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ