2021-01-14 09:51:52
Φωτογραφία για Στη Γερουσία παραπέμπεται ο Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης


Οι Δημοκρατικοί βρήκαν συμπαράσταση στην κίνησή τους από 10 Ρεπουμπλικάνους - Ο Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές - Απίθανο να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Γερουσία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία με το ερώτημα της αποπομπής του, με την κατηγορία της υποκίνησης στάσης, μία εβδομάδα μετά την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 232 «υπέρ» της παραπομπής έναντι 197 «κατά».

Οι Δημοκρατικοί, έχουν την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, βρήκαν όμως συμπαράσταση στην κίνησή τους από συνολικά 10 Ρεπουμπλικάνους. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από ό,τι αναμενόταν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που δικάζεται δύο φορές στη Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσης.


Στη Γερουσία οι ρεπουμπλικάνοι διατηρούν ακόμα την πλειοψηφία και για την καθαίρεση του προέδρου χρειάζεται να συγκεντρωθεί πλειοψηφία δύο τρίτων.

Την πρώτη φορά που είχε παραπεμφθεί ο Τραμπ ήταν για την κατηγορία ότι άσκησε πιέσεις στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ώστε να διεξάγει έρευνες εναντίον του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ Μπάιντεν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία, τότε, καταψήφισαν με αποτέλεσμα ο Ντόναλντ Τραμπ να απαλλαγεί από τις κατηγορίες.

Η σημερινή παραπομπή σε δίκη στη Γερουσία δεν αναμένεται πάντως να οδηγήσει στην καθαίρεση του Τραμπ προτού να λήξει η θητεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, απέρριψε τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών να συγκαλέσει εκτάκτως το Σώμα για να ξεκινήσει αμέσως η δίκη.

Στην περίπτωση που ο Τραμπ καταδικαστεί για υποκίνηση στάσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερουσία να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε αξίωμα.

Κατά τον πρώτο γύρο της συζήτησης, αρκετοί Ρεπουμπλικανοί πήραν ξεκάθαρες αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ και τα επεισόδια του Καπιτωλίου, ωστόσο οι περισσότεροι τάχθηκαν εναντίον της παραπομπής του, επικαλούμενοι τόσο τον χρόνο που αυτή προτείνεται - μόλις μια εβδομάδα πριν από την λήξη της θητείας του - όσο και την ανάγκη να ανακοπεί ο διχασμός της αμερικανικής κοινωνίας.

Καταπέλτης ήταν για άλλη μία φορά η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η οποία είπε ότι «ο Τραμπ πρέπει να φύγει» , επειδή - όπως τόνισε - «αποτελεί ξεκάθαρη και ενεργή απειλή για το έθνος που όλοι αγαπάμε»

Φρούριο το Καπιτώλιο

Η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με το εσωτερικό του Καπιτωλίου να έχει κατακλυσθεί από ένοπλους άνδρες της Εθνοφρουράς, μετά από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες για προσπάθεια επανάληψης των βίαιων συγκρούσεων, ακόμα και για ένοπλες συγκεντρώσεις την 20η Ιανουαρίου, ημέρα ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.

Το ενδιαφέρον στην συζήτηση είχε να κάνει ασφαλώς με την στάση των Ρεπουμπλικανών βουλευτών, οι οποίοι σε γενικές γραμμές αρνούνται να υπερασπιστούν τον Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς ωστόσο να προχωρούν μαζικά σε στήριξη της πρότασης των Δημοκρατικών. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της νέας βουλευτού των ρεπουμπλικανών Νάνσυ Μέις, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της ομιλία στη Βουλή - και έκανε ξεκάθαρα λόγο για ευθύνη του Ντόναλντ Τραμπ για την αιματοχυσία στο Καπιτώλιο , αρνούμενη ωστόσο να υπερψηφίσει την πρόταση παραπομπής του, την οποία χαρακτήρισε «βιαστική».

Ο Τομ Κόουλ, ένας από τους επιφανέστερους Ρεπουμπλικανούς, αρνούμενος επίσης την πρόταση παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει «καταλλαγή» , μετά από την ακραία βία εντός του Καπιτωλίου την ημέρα της επικύρωσης της εκλογής Μπάιντεν - και κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι το μόνο που θα πετύχουν με την κίνησή τους, θα είναι «η διαιώνιση της διχόνοιας» στη χώρα. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Λιζ Τσέινι, βουλευτού των Ρεπουμπλικανών , κόρης του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ , Ντικ Τσέινι, η οποία ξεκαθάριζε ότι θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής Τραμπ, εξαπολύοντας παράλληλα βαριές καταγγελίες εναντίον του για ηθική αυτουργία στα επεισόδια.

Από την πλευρά του , ο επικεφαλής της πλειοψηφίας - ο δημοκρατικός Στένι Χόιερ - μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει «επείγουσα, ξεκάθαρη δράση» για την υποκίνηση των ταραχών στο Καπιτώλιο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Τραμπ σε Πενς - «Είτε θα μείνεις στην ιστορία σαν πατριώτης, είτε σαν μ@@νί»

Tα «γαλλικά» που εκστόμισε στο δεξί του χέρι και απερχόμενο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα προσβλητικά, με βάση το ρεπορτάζ των «New York Times».

«Το πρωί της 6ης Ιανουαρίου 2021 το τηλέφωνο του Πενς χτυπούσε συνεχώς με τον Ντόναλντ Τραμπ να του ζητά να μην επικυρώσει τη νίκη Μπάιντεν. Και λίγες ώρες πριν από την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο, ο Τραμπ ξέφυγε εντελώς», γράφει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι «New York Times», ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος είπε στον Πενς, τον βαθιά συντηρητικό αντιπρόεδρό του, που δεν μένει ποτέ στο ίδιο δωμάτιο με γυναίκα εκτός αν είναι η σύζυγός του, το εξής: «Είτε θα μείνεις στην ιστορία σαν πατριώτης, είτε σαν μ@@νί».

Ενώ οι σύμβουλοι του Τραμπ τον είχαν διαβεβαιώσει ότι ο Μάικ Πενς δεν έχει την εξουσία να μην εγκρίνει το αποτέλεσμα, εκείνος δεν άλλαζε με τίποτα γνώμη.

Αυτό όμως που τον έκανε έξαλλο ήταν η στιγμή που ο Πενς ζήτησε από έγκριτο συνταγματολόγο να το αναλύσει εκ μέρους του γιατί τα χέρια του ήταν δεμένα. Αυτό μεταφέρθηκε στον όχλο που αρχικά ήταν στην συγκέντρωση του Τραμπ το πρωί της 6ης Ιανουαρίου και στην συνέχεια εισέβαλε στο Καπιτώλιο φωνάζοντας «Κρεμάλα στον Μάικ Πενς!».

Λίγο μετά την αιματηρή εξέγεραση και ενώ ο Πενς είχε φυγαδευτεί στο υπόγειο του Καπιτωλίου, ο Τραμπ έγραφε στο Twitter προσβολές εναντίον του αντιπροέδρου του.

H Νέα Υόρκη θέλει να «κόψει» τις επιχειρηματικές της σχέσεις με τον Τραμπ

Τέλος στις επιχειρηματικές της σχέσεις με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχεδιάζει να βάλει η Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ επικαλούμενα δηλώσεις του δημάρχου της, Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Η επιχείρηση του απερχόμενου προέδρου «Trump Organisation» έχει υπογράψει συμβόλαιο με την «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ» για την λειτουργία δύο παγοδρομίων και ενός καρουζέλ στο Central Park, το οποιο της αποφέρει έσοδα 17 εκατ. δολαρίων ετησίως.

«Αν μια εταιρεία και η ηγεσία αυτής της εταιρείας εμπλέκονται σε εγκληματική δραστηριότητα, έχουμε το δικαίωμα να σπάσουμε το συμβόλαιο», δήλωσε ο ντε Μπλάζιο μιλώντας στο MSNBC.

«Η υποκίνηση μιας εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών συνιστά σαφώς εγκληματική δραστηριότητα», δήλωσε ο ντε Μπλάζιο. «Έτσι η πόλη της Νέας Υόρκης δεν θα έχει πια καμιά σχέση με τον Trump Organization».

H απόφαση αυτή έρχεται ως αντίποινα για την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του την 6η Ιανουαρίου, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild». anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ