2021-01-15 00:15:27
Φωτογραφία για Θα γίνει φυγάς ο Τραμπ; - Οι δέκα Ρεπουμπλικανοί που του γύρισαν την πλάτη
 Με «Ναι» από δέκα Ρεπουμπλικάνους η παραπομπή σε δίκη του Τραμπ - Γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του - Τι θα συμβεί εάν του απαγγελθούν κατηγορίες

Στους δέκα ανέρχονται οι Ρεπουμπλικάνοι που «πρόδωσαν» τον ηγέτη τους ψηφίζοντας υπέρ της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία των ΗΠΑ, κατά την χθεσινή ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω κατηγοριών εναντίον του για «υποκίνηση εξέγερσης» όσον αφορά την αιματηρή εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου, όπου έχασαν την ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Χθες, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως για τη δεύτερη παραπομπή του Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του (την πρώτη φορά είχε παραπεμφθεί τον Δεκέμβριο του 2019.)

Από τους 232 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ μιας ενδεχόμενης καθαίρεσης Τραμπ, οι δέκα είναι Ρεπουμπλικάνοι. Κατά ψήφισαν 197 βουλευτές.


Μετά τα διεθνή ΜΜΕ να επισημαίνουν πως , για πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ένας πρόεδρος παραπέμπεται δύο φορές, παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον τις εξελίξεις .

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον μετατρέπεται σε στρατιωτική βάση.

Ήδη βρίσκονται επί ποδός 20 χιλιάδες μέλη της Εθνοφρουράς για να βοηθήσουν στην ομαλή διεξαγωγή της ορκωμοσίας του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, 20 Ιανουαρίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι που γύρισαν την πλάτη στον Τραμπ

Οι πρώτοι που είχαν δηλώσει ότι θα πρέπει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ να παραπεμφθεί είναι ο Ρεπουμπλικανός από το Μίσιγκαν Πίτερ Μέιχερ και ο Άντονι Γκονζάλεζ από το Οχάιο.

Υπέρ της παραπομπής Τραμπ ψήφισαν επίσης οι Ρεπουμπλικάνοι Νταν Νιούχαουζ από την Ουάσινγικτον , Λιζ Τσένεϊ από το Ουαιόμινγκ, Τζον Κάτκο από τη Νέα Υόρκη , Άνταμ Κιντζιγκερ από το Ιλινόι, Φρεντ Απτον από το Μίσιγκαν, Χερέρα Μπέτλερ από την Ουάσινγκτον, Τόμ Ράις από τη Νότιο Καρολίνα και Ντέιβιντ Βαλαντάο από τη Καλιφόρνια.

Ο Πίτερ Μέιχερ ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του:

«Σήμερα, η δουλειά μου είναι να εφαρμόσω την καλύτερη κρίση μου στο άρθρο της κατηγορίας που εξετάζεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Έχοντας υπόψη τα πραγματικά περιστατικά, πιστεύω ότι το άρθρο της κατηγορίας είναι ακριβές. Ο πρόεδρος προδίδει αξίωμά του επιδιώκοντας να υπονομεύσει τη συνταγματική μας διαδικασία και φέρει την ευθύνη για υποκίνηση των βίαιων εξεγέρσεων την περασμένη εβδομάδα. Με βαριά καρδιά, θα ψηφίσω για να παραπέμψω τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Μέιχερ σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Twitter.

Ο Γκονζάλες, σε ξεχωριστή δήλωση, είπε ότι ήταν επίσης «υποχρεωμένος να υποστηρίξει την παραπομπή».

Υπενθυμίζεται πως τη πρώτη φορά που είχε παραπεμφθεί ο Τραμπ, κανένας Ρεπουμπλικάνος του σώματος του Σώματος δεν είχε ψηφίσει υπέρ των άρθρων κατηγορίας που διατυπώθηκαν σε βάρος του .

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Σώμα και ένας από τους στενότερους συμμάχους του Τραμπ , δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ταχθεί υπέρ της καταδίκης του.

Την ίδια ώρα όμως, όπως τόνισε, δεν πρόκειται να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση στη Γερουσία για το θέμα πριν την ορκομωσία Μπάιντεν.

«Δεν έχω πάρει την οριστική μου απόφαση για την ψήφο μου, έχω την πρόθεση να ακούσω τα νομικά επιχειρήματα όταν θα παρουσιαστούν στη Γερουσία», ανέφερε ο Μακόνελ σε υπόμνημά του προς τους ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του που είδε το φως της δημοσιότητας.

Η τοποθέτηση αυτή του στενού συμμάχου του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, καταδεικνύει, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ τον προβληματισμό που υπάρχει στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών για τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Σε ότι αφορά στη διαδικασία της δίκης του Τραμπ στη Γερουσία, στην οποία αποφάσισε να τον παραπέμψει για δεύτερη φορά η Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Μιτς Μακόνελ ανέφερε ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα» να ολοκληρωθεί μια «δίκη που θα διεξαχθεί με τρόπο σοβαρό και δίκαιο» πριν την τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν την 20ή Ιανουαρίου.

«Αυτό δεν είναι μια απόφαση που παίρνω, είναι γεγονός».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Washington Times, εάν απαγγελθούν στον Τραμπ κατηγορίες για εγκληματικές ενέργειες, τότε μπορεί να γίνει φυγάς . Δηλαδή, να βρει καταφύγιο σ΄ένα από τα πολυτελή ακίνητα που διαθέτει στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε δηλώσει τον περασμένο Οκτώβριο ότι, εάν κερδίσει τις εκλογές ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, τότε ο ίδιος θα έφευγε από τη χώρα.

Για τον δικηγόρο Ντάγκλας ΜακΝαμπ, εάν απαγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν, τότε θα μπορούσε να αποδράσει στο εξωτερικό.

«Χρήματα έχει. Ακίνητη περιουσία έχει. Πρόσβαση έχει...Θα μπορούσε να βρει καταφύγιο στο πολυτελές ξενοδοχείο που διαθέτει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ή σ΄ένα ημιτελές ξενοδοχειακό συγκρότημά του στο Αζερμπαιτζάν, δύο χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ δεν έχουν συνάψει συμφωνίες έκδοσης καταζητούμενου. Αλλά θα μπορούσε επίσης να βρει καταφύγει στην εξοχική του κατοικία στη Σκωτία ή στο θέρετρό του στη Ιρλανδία. Εκεί η διαδικασία έκδοσης είναι μία χρονοβόρα διαδικασία», επισήμανε ο Αμερικανός δικηγόρος.

Αν και πολλοί ηγέτες χωρών έχουν καταφύγει σε άλλες χώρες, συνήθως μετά από πραξικοπήματα ή εξεγέρσεις που τους ανέτρεψαν, κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει αποδράσει στο εξωτερικό για να ξεφύγει από την μέγγενη της Δικαιοσύνης, επισημαίνει η εφημερίδα Washington Times. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ