2021-01-15 00:39:06
Φωτογραφία για Τραμπ διχάζει και το κόμμα του
Ο διχασμός που έχει επέλθει στην αμερικανική κοινωνία σαν αποτέλεσμα της στάσης του Ντόναλντ Τραμπ και της στήριξής του στους εισβολής του Καπιτωλίου αγγίζει πλέον και την πολιτική τάξη. Λίγες μέρες πριν παραδώσει την εξουσία στον δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να προκαλεί δηλώνοντας πως οι εισβολείς δεν ήταν υποστηρικτές του αλλά μέλη του αντιφασιστικού κινήματος. Την ίδια ώρα, ωστόσο η στάση του έχει προκαλέσει τριγμούς στο ρεπουμπλικανικό κόμμα με τα στελέχη του να διχάζονται και ορισμένα από αυτά να τον στηρίζουν ανοιχτά και άλλα να δηλώνουν την διαφοροποίησή τους.

Πλήγμα, ωστόσο προκαλεί η τελευταία εξέλιξη που αφορά στον άλλοτε στενότατο συνεργάτη και υπουργό Εξωτερικών του Ρεπουμπλικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους του νεώτερου, Κόλιν Πάουελ ο οποίος δήλωσε πως σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων δεν θεωρεί εαυτόν πλέον ως κομμάτι του ρεπουμπλικανικού κόμματος.


Επικρίνοντας τα στελέχη του κόμματος που στήριξαν τον Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στο CNN είπε χαρακτηριστικά: «το έκαναν (σ.σ. τον στήριξαν) και γι' αυτό δεν με θεωρώ πλέον Ρεπουμπλικανό. Είμαι πλέον απλώς ένας πολίτης που έχει ψηφίσει το ρεπουμπλικανικό κόμμα και δημοκράτες καθ΄όλη τη διάρκεια της καριέρας μου», είπε χαρακτηριστικά ο Κόλιν Πάουελ ο οποίος ήταν και ο πρώτος μαύρος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστορία των ΗΠΑ.

Όπως είπε ο Πάουελ, «αυτή τη στιγμή παρατηρώ και ανησυχώ για την χώρα μου δεν με απασχολούν τα κόμματα». Ο άλλοτε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έχει από καιρό επικρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ μπαίνοντας σε μία σειρά ιστορικών στελεχών των ρεπουμπλικανών οι οποίοι εναντιώθηκαν σε όσα πρεσβεύει ο απερχόμενος πρόεδρος, όπως ο Τζον Μακέιν, ο Μιτ Ρόμνεϊ και άλλοι.

Μιλώντας στο CNN έκανε λόγο για στελέχη του κόμματος τα οποία βάζουν πάνω από το εθνικό συμφέρον την πολιτική επιβίωση σημειώνοντας πως: «έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα από τον μέσο Αμερικανό αλλά αποδεικνύουν πως κανείς τους δεν θέλει να βάλει σε κίνδυνο την πολιτική τους καριέρα. Δεν θα ύψωναν το ανάστημά τους να τον επικρίνουν. Όμως αυτό χρειαζόμαστε. Ανθρώπους που θα πουν την αλήθεια, και θυμούνται πως είναι εδώ για την πατρίδα και όχι για να επανεκλεγούν».

Ο Κόλιν Πάουελ μιλώντας για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, τόνισε στο CNN, πως εάν είχε την δυνατότητα θα αξιοποιούσε την 25η Τροπολογία για να καθαιρέσει τον Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στην στάση που τελικώς κράτησε ο Μάικ Πενς, να μην κινήσει τις εν λόγω διαδικασίες και να αναμένει να λήξει η θητεία του Τραμπ.

Δείτε το βίντεο:

Ο Κόλιν Πάουελ, 83 ετών σήμερα, έχει υπάρξει διπλωμάτης, ήταν στρατηγός στον στρατό των ΗΠΑ, ενώ ήταν ΥΠΕΞ από το 2001 έως το 2005. Μέχρι την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στον προεδρικό θώκο, μαζί με την Κοντολίζα Ράις, η οποία και τον διαδέχθηκε, ήταν οι δύο μαύροι με τις υψηλότερες θέσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η μετριοπάθειά του σε θέματα που αφορούν την αμυντική πολιτική των ΗΠΑ, παρά το ρεπουμπλικανικό του παρελθόν τον έφερε να συζητείται ακόμα και για την θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην κούρσα για τις εκλογές του 1992 μιας και από πολλούς θεωρείτο πως εξέφραζε την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των δύο κομμάτων. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ