2021-01-15 18:36:10
Φωτογραφία για Διεθνής συναγερμός: Απατεώνες πωλούν κορωνο-εμβόλια στο σκοτεινό διαδίκτυο
Όλες οι προσφορές για αγορά εμβολίων προϋποθέτουν την προπληρωμή τους και μάλιστα μόνο με bitcoin Στη μαύρη αγορά του Ίντερνετ (dark web) ανθίζει το εμπόριο εμβολίων κατά της Covid- 19.

Καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να αναπτύξουν προγράμματα εμβολιασμού, οι ευκαιριακοί διαδικτυακοί απατεώνες βρίσκουν τρόπους να επωφεληθούν. Αν αναζητήσει κανείς τη λέξη εμβόλιο στη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου θα εμφανιστούν πάνω από 340 διαφημίσεις και 34 σελίδες αποτελεσμάτων οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν σε πωλήσεις εμβολίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC, σε παρόμοια αναζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου υπήρχαν μόλις 8 σελίδες αποτελεσμάτων που σχετίζονταν με τα εμβόλια του κορωνοϊού.

Η τιμή του εμβολίου στη μαύρη αγορά ξεκινά από τα 250 δολάρια. Ακόμη ωστόσο, και μία μόνο δόση των περιβόητων εμβολίων μπορεί να φτάσει και τα 1000 δολάρια.


Αποκάλυψη από την εταιρεία ασφαλείας Check Point

Ερευνητές της εταιρείας επικοινώνησαν με έναν από τους πωλητές των εμβολίων στη μαύρη αγορά για να παραγγείλουν μια δόση. Στους ερευνητές θα δινόταν εμβόλιο από την Κίνα αξίας 750 δολαρίων. Η πληρωμή έπρεπε αναγκαστικά να γίνει με bitcoin. Οι συνομιλίες μεταξύ των ερευνητών και του πωλητή έγιναν μέσω της κρυπτογραφημένης εφαρμογής μηνυμάτων Telegram. Αφού οι ερευνητές πλήρωσαν και έστειλαν τη διεύθυνση παράδοσης, ο λογαριασμός του πωλητή διαγράφηκε και το πακέτο δεν έχει ακόμη παραδοθεί.

«Πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης των εμβολίων. Πολλοί δεν θέλουν να περιμένουν εβδομάδες ή ακόμη και μήνες για να εμβολιαστούν σύμφωνα με το πρόγραμμα εμβολιασμών των κυβερνήσεων τους.», αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.

Ζητούν να πληρωθούν αποκλειστικά με bitcoin

Όλες οι προσφορές για αγορά εμβολίων προϋπέθεταν την προπληρωμή τους και μάλιστα μόνο με bitcoin. Το Bitcoin θεωρείτο μέχρι πρόσφατα ως η πιο κρυφή μέθοδος πληρωμής. Πλέον ωστόσο, έχει γίνει αρκετά ανιχνεύσιμη. Ακόμη, πολλοί έμποροι που δραστηριοποιούνται στο dark web ισχυρίστηκαν ότι προμηθεύουν «χύμα» δόσεις εμβολίων και όχι ένα ολοκληρωμένο εμβόλιο αποτελούμενο και από τις δύο δόσεις. Μάλιστα, ένας από τους πωλητές με τους οποίους συνομίλησαν οι ερευνητές της εταιρείας ασφαλείας υποστήριζε ότι ήταν σε θέση να πουλήσει ως και 10.000 δόσεις εμβολίων έναντι μόλις 30.000 δολαρίων.

«Δυστυχώς, ενώ οι περισσότεροι από εμάς παρακολουθούμε με ελπίδα περιμένοντας με υπομονή τη σειρά μας για εμβολιαστούμε, υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν την ανησυχία του κόσμου ενεργώντας προς ίδιον όφελος» υποστηρίζει η Check Point. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ