2021-01-15 18:44:32
Φωτογραφία για Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα, κομμωτήρια, και ΚΤΕΟ από τη Δευτέρα 18/1
Τις πόρτες του ανοίγει και πάλι από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου το λιανεμπόριο, με αυστηρούς ωστόσο περιορισμούς ως προς τον επιτρεπόμενο αριθμό των πελατών στα καταστήματα αλλά και ως προς το χρονικό διάστημα που θα έχει στη διάθεσή του ο καταναλωτής για την πραγματοποίηση κάθε εμπορικής συναλλαγής.

Τα παραπάνω θα ισχύσουν για όλες τις περιοχές της χώρας πλην των "κόκκινων” περιοχών όπου τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν μόνο με την διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη σημερινή επίσημη ενημέρωση, από την προσεχή Δευτέρα ξεκινά εκ νέου η λειτουργία του λιανικού εμπορίου, ενώ ανοίγουν επίσης κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, καθώς και τα ΚΤΕΟ.


Η μετακίνηση των πολιτών προϋποθέτει την αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 που αφορά στη "μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ) ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνηση ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε, τίθεται χρονικός περιορισμός 2 ωρών μέσω στις οποίες ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης. Ως εκ τούτου ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησής του.

Τίθεται επίσης περιορισμός ως προς τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των ατόμων στα καταστήματα, που ορίζεται πλέον σε τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται σε έναν (1) πελάτη ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Απαραίτητη προϋπόθεση η τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 09.00 μ.μ έως τις 05.00 π.μ., καθώς και η απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων.

Τι ισχύει για κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Όσον αφορά στα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τις διαιολογικές υπηρεσίες η προσέλευση θα γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερ έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Υποχρεωτική είναι η τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας και η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

Το ωράριο λειτουργίας, προαιρετικά, θα είναι από 07:00 π.μ. έως 08:00 μ.μ., ενώ προαιρετικά μπορούν να λειτουργήσουν και την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.

Και εδώ ισχύει το μέτρων των 4 ατόμων ανά 100 τ.μ., συν ένα άτομο ανά 25 τ.μ. άνω των 100 τ.μ.

Λειτουργία ΚΤΕΟ

Σε ό,τι τα ΚΤΕΟ, οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Επιπλέον, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας και γαντιών μιας χρήσεως, καθώς και η χρήση αντισηπτικού.

(ΠΑ 15/1/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ