2021-01-16 07:59:40
Φωτογραφία για Ρωσία: Γυναίκες οδηγοί στο μετρό - Πλέον δεν θεωρείται επικίνδυνο επάγγελμα.
Στις αρχές του 2021 το όνειρο της Κριστίνα Βακουλένκο έγινε πραγματικότητα. Η 30χρονη γυναίκα είναι πλέον οδηγός στο μετρό της Μόσχας. Όμως προηγήθηκαν εννιά δύσκολοι μήνες εκπαίδευσης μέχρι να γίνει μια από τις πρώτες γυναίκες οδηγούς.

«Το πιο δύσκολο αντικείμενο ήταν η μηχανική, αλλά και να μάθω όσα πρέπει για τον εξοπλισμό και τον έλεγχο ενός τρένου. Όμως καθώς περνούσε ο καιρός, όλα έγιναν πιο εύκολα και κατανοητά. Φυσικά, είμαι πολύ περήφανη που έγινα μηχανοδηγός. Νομίζω ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν οτιδήποτε και να τα καταφέρουν εξίσου καλά με τους άντρες» δήλωσε η Κριστίνα Βακουλένκο.

Την δεκαετία του 1930 οι γυναίκες δούλευαν ως οδηγοί στο τραμ και τον ηλεκτρικό. Όμως την δεκαετία του ‘80, οι σοβιετικές αρχές έκριναν ότι κάτι τέτοιο ήταν δύσκολο και επικίνδυνο. Οπότε πρόσθεσαν το επάγγελμα στη λίστα με τα επικίνδυνα επαγγέλματα.

«Γιατί μια γυναίκα μπορεί να είναι νηπιαγωγός ή δασκάλα, αλλά δεν μπορεί να οδηγήσει τρένο; Πιστεύω ότι πετύχαμε κάτι πολύ σημαντικό. Είναι ένα μεγάλο βήμα για τις γυναίκες στη χώρα μας» δήλωσε η Κριστίνα Βακουλένκο.


Αυτή την στιγμή, 12 γυναίκες εργάζονται ως οδηγοί στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας. Η 25χρονη Μαρίνα απολαμβάνει την δουλειά της.

«Προσπάθησα να ξεφύγω από το γραφείο από την ρουτίνα. Εδώ υπάρχει περισσότερη κίνηση και ποικιλία» υποστηρίζει η οδηγός Μαρίνα Μύντιαν.

«Πέρα από το μετρό, πλέον οι γυναίκες οδηγούν τρακτέρ και φορτηγά. Μπορούν να γίνουν ναυτικοί ή πλοίαρχοι. Ο κατάλογος των επικίνδυνων επαγγελμάτων μειώθηκε από 456 σε 100» μεταδίδει από την Μόσχα η ανταποκρίτρια του euronews, Γκαλίνα Πολόνσκαγια.

«Η λίστα των απαγορευμένων επαγγελμάτων για τις γυναίκες ήταν μια από τις πιο ογκώδεις στον κόσμο. Οι αλλαγές είναι ένα σημαντικό βήμα για την υπέρβαση των διακρίσεων λόγω φύλου» δήλωσε η Γιούλια Οστρόνσκαγια, επικεφαλής του δικτύου για τα δικαιώματα των γυναικών στη Ρωσία.

Στη Ρωσία, θεωρητικά οι γυναίκες μπορούν να εργαστούν σε πολλούς τομείς. Όμως συνήθως οι άντρες έχουν το προβάδισμα. Η Aleksandra Weld Queen σπάει τα στερεότυπα, είναι καλλιτέχνης και τα μέταλλα είναι τα βασικό υλικό με το οποίο δημιουργεί. Το τελευταίο της έργο ονομάζεται «Τα ιδιαίτερα δωμάτια της Βασίλισσας»

«Πιστεύω ότι εάν μια δραστηριότητα είναι νόμιμη και δεν βλάπτει άλλους ανθρώπους, τότε ο καθένας από εμάς έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που θέλει και αγαπάει» δήλωσε η Aleksandra Weld Queen.

Όμως η Aleksandra δεν μπορεί να εργαστεί ως συγκολλήτρια σε εσωτερικό χώρο. Αν και αυτό είναι το επάγγελμα της, δεν έχει ακόμη το δικαίωμα. Σε κάθε περίπτωση, οι γυναίκες στη Ρωσία νιώθουν πως έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα και πως σύντομα θα κατακτήσουν νέες κορυφές.

gr.euronews.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ