2021-01-17 12:17:54
Φωτογραφία για Το «νοσταλγικό» τραμ της Κωνσταντινούπολης.
Το «νοσταλγικό» τραμ του Beyoğlu (Πέρα) μας γυρίζει αρκετά πίσω στο παρελθόν.

Η ανάπτυξη της παλιάς γειτονιάς του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη τον 19ου αιώνα προς την περιοχή του Taksim επέβαλε την κατασκευή νέων, σύγχρονων για τα δεδομένα της εποχής εκείνης, μεταφορικών μέσων.

Πράγματι, προς τα τέλη του 19ου αιώνα αλλά και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού, η Κωνσταντινούπολη διέθετε ένα αρκετά εκτεταμένο δίκτυο τραμ, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην ασιατική της πλευρά.

Συγκεκριμένα, ξεχώριζε η σχετικά μικρή γραμμή τραμ που διέσχιζε όλη τη μεγάλη Λεωφόρο του Πέρα. Μάλιστα, εκείνη την εποχή άκουγε στο περήφανο όνομα «Grand Rue du Pera», τη σημερινή İstiklal Caddesi (Λεωφόρο Ανεξαρτησία).

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, τα τραμ αποσύρθηκαν από το συγκοινωνιακό χάρτη της Κωνσταντινούπολης. Μαζί τους χάθηκε κι ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

Η τάση για πεζοδρόμηση των ιστορικών κέντρων, που ξεκίνησε από την Ευρώπη, δεν άργησε να φτάσει και στην Τουρκία. Πράγματι, η Λεωφόρος İstiklal πεζοδρομήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Εξάλλου, μαζί μ’ αυτό το έργο, επανήλθε και η παλιά γραμμή του τραμ που διέρχεται πλέον από μια από τις πιο πολυπληθείς λεωφόρους στον κόσμο.

Σήμερα, το «νοσταλγικό» τραμ του Beyoğlu (Πέρα), έχει ως αφετηρία την Πλατεία Ταξίμ (Taksim Meydanı). Σχεδόν με βήμα σημειωτόν, διασχίζει ολόκληρη τη Λεωφόρο İstiklal. Αφού κάνει μια στάση μπροστά στο ιστορικό Λύκειο Γαλατάσαραϊ (Galatasaray Lisesi), καταλήγει στο «Τούνελ», κοντά στον Πύργο του Γαλατά. Έτσι, έχει καλύψει μια απόσταση 1.500 μέτρων περίπου.

Στο πρώτο τμήμα της διαδρομής, δεξιά και αριστερά, υπάρχουν αναρίθμητα ιστορικά μαγαζιά και ζαχαροπλαστεία. Όμως, βλέπει κανείς και σύγχρονες μπουτίκ ή καφετέριες. Στο δεύτερο μισό, το «νοσταλγικό» τραμ έχει αφήσει αρκετά πίσω του την πολύβουη Πλατεία Ταξίμ. Θα στρίψει και θα εισέλθει σε μιαν «άλλη» Λεωφόρο İstiklal, λιγότερο τουριστική και πιο «ντόπια». Εκεί βρίσκει κανείς μαγαζιά με ρούχα και παπούτσια για πιο λαϊκά στρώματα, βιβλιοπωλεία, καταστήματα με είδη ζαχαρωτών και ξηρών καρπών, κουρεία κ.λπ.

Μια βόλτα με το «νοσταλγικό» τραμ του Beyoğlu (Πέρα), θεωρείται σήμερα ένα «must» για όλους τους επισκέπτες της Κωνσταντινούπολης. Σπεύσατε για να βρείτε μια από τις περιορισμένες θέσεις και να απολαύσετε τη διαδρομή!
kapatou.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ