2021-01-18 11:03:43
Φωτογραφία για Φαγητά - συνταγές από όλο τον κόσμο

Το Insider συγκέντρωσε μερικά από τα πιο διάσημα αλμυρά και γλυκά πιάτα του κόσμου -ανάμεσα τους και κάποια ελληνικά- που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε έστω και μία φορά. Και επειδή ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να ταξιδέψετε σε κάθε χώρα για να τα απολαύσετε, σε κάποια σας δίνουμε και τη συνταγή, αν θέλετε να τα ετοιμάσετε στο σπίτι.



(ΠΗΓΗ: Άρθρο της Μάρως Σενετάκη στο olivemagazine.gr)



1. Ισπανική παέγια

Ίσως το πιο κλασικό πιάτο της Ισπανίας και είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα είναι και το πρώτο που θα αναζητήσετε όταν επισκεφθείτε τη χώρα ή τουλάχιστον ένα ισπανικό εστιατόριο ακόμη και στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο πιάτο «κυκλοφορεί» σε αμέτρητες παραλλαγές με την πιο συνηθισμένη να είναι παέγια θαλασσινών, με καλαμάρια, γαρίδες και μύδια, ενώ υπάρχει και παέγια που συνδυάζει θαλασσινά με κρέας. Μπορείτε να βρείτε νόστιμες συνταγές για παέγια ΕΔΩ.



2. Βρετανικά fish & chips

Το αγαπημένο street food της Μεγάλης Βρετανίας που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε, γιατί είναι πολύ νόστιμο. Στην ουσία δεν είναι άλλο από τηγανητό ψάρι με κουρκούτι που συνοδεύεται από τηγανητές πατάτες, απλό και χορταστικό! Για όσους έχουν σκοπό να επισκεφθούν άμεσα τη Μεγάλη Βρετανία, έχουμε τη λίστα με τα καλύτερα μαγαζιά για fish & chips ανά περιοχή. Για τους υπόλοιπους, έχουμε τη συνταγή για να το ετοιμάσουν στο σπίτι: Fish and chips.



3. Γαλλικά macarons

Με καταγωγή από τη Γαλλία, στη σύγχρονη εκδοχή τους τα macarons είναι «σάντουιτς» από μαρεγκάκια με πούδρα αμυγδάλου και γλυκιά γέμιση από γκανάζ, βουτυρόκρεμα ή μαρμελάδα. Ξεχωρίζουν σίγουρα για τα έντονα χρώματα τους και τη φίνα γεύση τους, που μας κάνει να μην σταματάμε ποτέ στο ένα! Θα τα βρείτε σε όλα τα ζαχαροπλαστεία, αλλά μπορείτε να τα φτιάξετε και στο σπίτι, στη σοκολατένια εκδοχή τους. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.



4. Escargots à la Bourguignon ή αλλιώς τη γαλλική συνταγή για σαλιγκάρια

Η σκορδάτη και βουτυρένια σάλτσα τους είναι τόσο νόστιμη όσο και τα ίδια τα σαλιγκάρια. Αυτό βέβαια ισχύει μόνο για όσους είναι λάτρεις του είδους και αυτό γιατί εδώ που τα λέμε, τα σαλιγκάρια όταν τα βάλεις στο πιάτο σου ή θα τα αγαπήσεις ή θα τα μισήσεις. Το μίγμα που γεμίζονται τα σαλιγκάρια αποτελείται από βούτυρο, σκόρδο και μαϊντανό. Από την άλλη, αν είσαστε πρόθυμοι να δοκιμάσετε σαλιγκάρια αλλά δεν έχετε σκοπό να ταξιδέψετε σύντομα στη Γαλλία ή να επισκεφθείτε κάποιο γαλλικό εστιατόριο στη χώρα μας, μπορείτε να κάνετε την αρχή με την ελληνική συνταγή για χοχλιούς μπουμπουριστούς.



5. Ένα πλήρες γεύμα με ισπανικά tapas

Τα tapas είναι τα ισπανικά μεζεδάκια και επειδή έχουμε και στην Ελλάδα παράδοση στον μεζέ σίγουρα θα εκτιμήσετε ένα τραπέζι με ποικιλία εδεσμάτων που περιλαμβάνει θαλασσινά, αλλαντικά, τυριά και πολλά ακόμη σε νόστιμους συνδυασμούς. Tapas bar θα βρείτε σε όλες τις ισπανικές πόλεις, ενώ και τα ισπανικά εστιατόρια της Αθήνας έχουν αρκετές νόστιμες επιλογές.



6. Ιταλική πίτσα

Όλοι πρέπει να δοκιμάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ένα κομμάτι από αυθεντική, ιταλική πίτσα, ψημένη στον ξυλόφουρνο και καλυμμένη με ντόπια αλλαντικά και τυριά. Η γεύση της δύσκολα περιγράφεται με λόγια!



7. Κινέζικα dim sum

Το παραδοσιακό dim sum περιλαμβάνει διάφορα γεμιστά ψωμάκια στον ατμό, dumplings και ρολά με ρυζομακάρονα, που μπορεί να περιλαμβάνουν διαφορετικά συστατικά, όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό, γαρίδες και λαχανικά. Σχεδόν όλα σερβίρονται σε καλαθάκια από μπαμπού και είναι πολύ γευστικά.



8. Μπακλαβά

Στην Ελλάδα τον τιμάμε πολύ συχνά, μιας και είναι από τα πιο κλασικά γλυκά μας. Τα ελληνικά και ανατολίτικα εστιατόρια ανά τον κόσμο επίσης έχουν μπακλαβά στα επιδόρπια τους, δίνοντας σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να δοκιμάσουν αυτό το τέλειο σιροπιαστό! Βρείτε λαχταριστές συνταγές για μπακλαβά ΕΔΩ.



9. Αμερικάνικα σάντουιτς με αστακό

Στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ τα σάντουιτς με αστακό είναι από τις πιο κλασικές street food επιλογές. Κοστίζουν πολύ πιο οικονομικά από όσο φαντάζεστε, παρά το γεγονός ότι περιέχουν αστακό και θα τα βρείτε σίγουρα σε κάθε παραθαλάσσια πόλη.



10. Ένα πλήρες Βρετανικό πρωινό

Μεταξύ μας, θα το βρείτε σε πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία της Ελλάδας, αφού στη χώρα μας το τιμούν πολύ στις τουριστικές περιοχές. Από την άλλη, αυθεντικό βρετανικό πρωινό θα γευτείτε σίγουρα μόνο στην πατρίδα του. Τι περιλαμβάνει; Τηγανητά αβγά, μπέικον, ντομάτες, λουκάνικα, κόκκινα φασόλια και φρυγανισμένο ψωμί με βούτυρο.



11. Ισπανικά Churros

Οι περίφημοι ισπανικοί λουκουμάδες, που όμως τους βρίσκουμε και στους δρόμους της Πορτογαλίας και στην Λατινική Αμερική, ξεχωρίζουν για το χαρακτηριστικό σχήμα τους και την απίστευτα λαχταριστή γεύση τους. Τρώγονται με το χέρι και ουσιαστικά πρόκειται για τηγανητή ζύμη σου, σε μακρόστενο σχήμα που συνήθως πασπαλίζεται με κανέλα και ζάχαρη και συνοδεύεται από ένα μπολάκι λιωμένη σοκολάτα. Δείτε πώς θα φτιάξετε churros στο σπίτι, ΕΔΩ.



12. Ιταλική σαλάτα caprese

Η περίφημη ιταλική σαλάτα αποτελείται από ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό και είναι απλά πεντανόστιμη! Θα τη βρείτε σε όλα τα ιταλικά εστιατόρια και σίγουρα αξίζει να την επιλέξετε.



13. Gumbo από τη Νέα Ορλεάνη

Ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της νοτιοαμερικάνικης κουζίνας και δεν είναι άλλο από ένας είδος κοκκινιστού με μπάμιες, κοτόπουλο, αλλαντικά ή θαλασσινά και συχνά ρύζι.



14. Πίτσα Σικάγο

Αν αγαπάτε την αφράτη ζύμη στην πίτσα, τότε σίγουρα θα εκτιμήσετε την Αμερικάνικη εκδοχή της, όπως τη φτιάχνουν στο Σικάγο, που θυμίζει περισσότερο τάρτα. Στην ουσία η ζύμη μπαίνει σε βαθύ σκεύος, για να δημιουργηθούν ψηλά τοιχώματα και στη συνέχεια προσθέτουν μέσα τα κλασικά υλικά πίτσας, όπως σάλτσα ντομάτας, τυριά και αλλαντικά.



15. Καναδέζικο poutine

Αν βρεθείτε σε κάποια pub του Καναδά και ζητήσετε τηγανητές πατάτες το πιθανότερο είναι να σας σερβίρουν αυτό το καθόλου ελαφρύ πιάτο, το poutine. Αποτελείται από τηγανητές πατάτες, κομμάτια τυριού και άφθονη σάλτσα (gravy) που φτιάχνεται από τον ζωμό που περίσσεψε από το ψητό κρέας.



16. Κουβανέζικο σάντουιτς Cubanos

Ένα σάντουιτς για πραγματικούς μερακλήδες, με χοιρινό μπούτι βραστό, χοιρινό ψητό, μουστάρδα, ελβετικό τυρί και αγγουράκια τουρσί. Όπως το ακούμε μοιάζει ιδανική επιλογή μετά από ξενύχτι!





17. Ιταλικά cannolis

Τα cannolis έχουν καταγωγή από τη Σικελία και είναι από τα πιο κλασικά ιταλικά γλυκά. Αποτελούνται από τηγανητή ζύμη σε σχήμα σωλήνα, που στη συνέχεια γεμίζεται με κρέμα και οι άκρες του συχνά πασπαλίζονται με κακάο, κομματάκια σοκολάτας, καβουρδισμένο αμύγδαλο ή άλλους ξηρούς καρπούς. Αξίζει να τα δοκιμάσετε!



18. Νοτιοαμερικάνικες τηγανητές πράσινες ντομάτες

Οι πράσινες ντομάτες που πανάρονται και τηγανίζονται είναι από τα πιο γνωστά πιάτα στην κουζίνα της Νότιας Αμερικής. Και αν έχετε πράσινες ντομάτες, σας έχουμε και τη συνταγή για να τις ετοιμάσετε στο σπίτι, ΕΔΩ.



19. Rugelach από την Ιερουσαλήμ

Τα rugelachs είναι αρτοποιήματα που θυμίζουν κρουασάν γεμιστά με σοκολάτα, αν και η ζύμη τους γίνεται πιο τραγανή. Έχουν εβραϊκή καταγωγή και είναι πολύ διαδεδομένα και στις ΗΠΑ, ενώ σερβίρονται και κατά τη γιορτή της Χάνουκα.



20. Νεοϋορκέζικο bagel

Τα διάσημα αφράτα ψωμάκια, που πρώτα μπαίνουν σε βραστό νερό και στη συνέχεια ψήνονται στο φούρνο είναι πολύ νόστιμα. Στην Αμερική και ειδικά στη Νέα Υόρκη είναι από τις πιο κλασικές επιλογές για πρωινό, ζεστά και αλειμμένα με τυρί κρέμα ή γεμιστά με διάφορα υλικά σαν σάντουιτς. Η ποικιλία γεύσεων σε bagels που θα συναντήσετε στους φούρνους της Νέας Υόρκης είναι πραγματικά μεγάλη.





21. Ανατολίτικο χούμους

Ο πουρές ρεβιθιών είναι από τα πιο διάσημα ντιπ παγκοσμίως. Θα το συναντήσετε σε πολλές εκδοχές και μπορείτε να το απολαύσετε σαν σνακ, παρέα με στικ φρέσκων λαχανικών, ως ορεκτικό μαζί με ψητές αραβικές πίτες ή να το προσθέσετε σε σαλάτες και σάντουιτς. Βρείτε νόστιμες συνταγές για χούμους ΕΔΩ.



22. Κορεάτικο bibimbap

Παραδοσιακό πιάτο της Κορέας, που το όνομα του σημαίνει «μικτό ρύζι». Αποτελείται από ένα μπολ με λευκό ρύζι στο οποίο προστίθενται υλικά όπως σοταρισμένα λαχανικά, πάστα με τσίλι, τηγανητό αβγό και κρέας.



23. Κορεάτικο kimchi

Στην κορεάτικη κουζίνα συναντάμε και τα kimchi που δεν είναι άλλο από λαχανικά τουρσί με καρυκεύματα. Συνήθως φτιάχνεται με λάχανο που στη συνέχεια συνδυάζεται με άλλα συστατικά για να δημιουργήσει νέα πιάτα όπως το τηγανητό ρύζι κίμτσι.



24. Beignets, οι λουκουμάδες της Νέας Ορλεάνης

Αφράτοι λουκουμάδες, σαν ντόνατ, με γέμιση από πραλίνα, καραμέλα, κρέμα βανίλια ή μαρμελάδα και πασπαλισμένοι με άχνη ζάχαρη. Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα άλλο για να καταλάβετε ότι αυτά τα γλυκάκια είναι απλά τέλεια!



25. Ιταλική μακαρονάδα «δουλεμένη» σε κεφάλι τυριού

Τα ιταλικά εστιατόρια έχουν βρει ένα ιδιαίτερο τρόπο να εντυπωσιάζουν τους πελάτες τους, κάνοντας μπροστά τους ένα τελετουργικό προετοιμασίας της μακαρονάδας μέσα σε ολόκληρο κεφάλι από τυρί παρμεζάνα. Στην ουσία το βρασμένο, ζεστό σπαγγέτι μπαίνει μέσα σε κεφάλι παρμεζάνας και δουλεύεται εκεί με άλλα υλικά, για να πάρει γεύση και να αποκτήσει μία τέλεια, κρεμώδη σάλτσα. Η διαδικασία είναι εντυπωσιακή και το αποτέλεσμα άκρως απολαυστικό.



26. Βάφλες από το Βέλγιο

Το Βέλγιο είναι διάσημο για τις βάφλες του και δεν γίνεται να μην τις δοκιμάσετε όταν το επισκεφθείτε. Αν βρεθείτε στις Βρυξέλλες για παράδειγμα, όλα τα μαγαζιά της πλατείας Grand Place σερβίρουν βάφλες με καραμελωμένη ζάχαρη, για να συνοδεύσετε τον καφέ σας. Αν τώρα σας ανοίξαμε την όρεξη για βάφλα και δεν μπορείτε να περιμένετε μέχρι το επόμενο ταξίδι, δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.



27. Πορτογαλικά Pastel de nata

Το λαχταριστό αυτό ταρτάκι είναι ένα από τα πιο ξακουστά σνακ της χώρας και είναι φτιαγμένο από φύλλο σφολιάτας, πλούσια κρέμα και κανέλα. Κατάγεται από το Belem της Λισσαβόνα και πολύ σύντομα διαδόθηκε αρχικά στις αποικίες της Πορτογαλίας και αργότερα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες μικρά ζαχαροπλαστεία που είναι αφιερωμένα αποκλειστικά στην παρασκευή αυτού του γλυκίσματος αν και το καλύτερα λέγεται ότι βρίσκεται στην Antigua Confeitaria de Belém στη Λισσαβόνα, όπου πωλούνται καθημερινά πάνω από 19.000 τάρτες! Σας έχουμε τη συνταγή για να τα φτιάξετε στο σπίτι, ΕΔΩ.



28. Πολωνικά πιερόγκι

Θυμίζουν κάπως dumpling, λόγω του σχήματος τους και είναι πιτάκια γεμιστά τυρί, πουρές πατάτας, μανιτάρια, λάχανο, κρεμμύδι ή άλλα συστατικά.



29. Περουβιανό ceviche

Η προετοιμασία του περουβιανού cheviche αντιμετωπίζεται από τους ντόπιους ως μια μορφή τέχνης ενώ πειραματίζονται αρκετά με τα υλικά του. Είναι πιάτο συνυφασμένο με την κουζίνα της Λατινικής Αμερικής, που τα τελευταία χρόνια με την ευρύτερη διάδοση της περουβιανής κουζίνας ανά τον κόσμο, έχει γίνει πολύ δημοφιλές. Η βάση του αποτελείται από ψάρι, που κόβεται σε λεπτές φέτες ή μπουκιές και μαρινάρεται σε χυμό εσπεριδοειδών (συνήθως λεμόνι ή λάιμ) με πιπεριές τσίλι ή aji. Συμπληρωματικά προστίθενται ψιλοκομμένο κρεμμύδι, κόλιανδρος και λίγο αλάτι, ενώ γλυκοπατάτα, μαρούλι, καλαμπόκι ή μπανάνα Αντιλλών είναι τα πιο διαδεδομένα συνοδευτικά του. Σας έχουμε μία νόστιμη συνταγή για Ceviche λαβράκι, από τον σεφ Χρόνη Δαμαλά.



30. Αμερικάνικα hushpuppies

Μην μπερδεύεστε με τη γνωστή μάρκα παπουτσιών, πρόκειται για μικρά, τηγανητά μπαλάκια από καλαμπόκι, σαν κροκέτες, που σερβίρονται συνήθως ως συνοδευτικό για ψητό κρέας και κοτόπουλο.



31. Ελβετικές σοκολάτες και τρούφες

Η Ελβετία δεν είναι διάσημη μόνο για τα τυριά της αλλά και για τις σοκολάτες της. Στην Ελβετία θα βρείτε τεράστια ποικιλία, αλλά μπορείτε να πάρετε μία γεύση και πηγαίνοντας στο πιο κοντινό σούπερ μάρκετ, όπου θα βρείτε τις ελβετικές μάρκες Lindt και Toblerone.



32. Βιετναμέζικη σούπα pho

Πρόκειται για κλασική βιετναμέζικη συνταγή με νούντλς και άλλα υλικά, όπως μοσχάρι ή πουλερικά, φρέσκο κρεμμυδάκι, τζίντζερ, φρέσκο κόλιανδρο και μπαχαρικά. Θα τη συναντήσετε παντού στο Βιετνάμ, από τους πάγκους των πλανόδιων πωλητών μέχρι το μενού στα καλά εστιατόρια.



33. Πάπια Πεκίνου

Από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της κινέζικης κουζίνας, η πάπια Πεκίνου σερβίρεται παραδοσιακά με φρέσκα κρεμμυδάκια και σάλτσα χοϊζίν. Η πάπια σιγοψήνετε στο φούρνο μέχρι να αποκτήσει τραγανή πέτσα και μάλιστα, πολλά εστιατόρια στην Κίνα σερβίρουν περισσότερη πέτσα απ’ ό,τι κρέας.





34. Ελληνική σπανακόπιτα

Τι να πρωτοπεί κανείς για την σπανακόπιτα! Είναι από τις πιο αγαπημένες μας επιλογές για πρωινό, σνακ, ενώ μπορεί άριστα να σταθεί ως πρώτο πιάτο σε ένα γιορτινό τραπέζι. Βρείτε νόστιμες συνταγές για σπανακόπιτα ΕΔΩ.



35. Αργεντίνικες empanadas

Οι κρεατόπιτες της Αργεντινής, σε σχήμα μισοφέγγαρο και με το χαρακτηριστικό δίπλωμα (repulgue), είναι από τις πιο διάσημες σπεσιαλιτέ της χώρας. Ψήνονται στο τηγάνι ή στον φούρνο και η γέμιση τους ποικίλει. Επειδή η Αργεντινή μας πέφτει πολύ μακριά και οι empanadas ακούγονται πολύ λαχταριστές για να περιμένουμε πότε θα διασχίσουμε τον Ατλαντικό για να τις απολαύσουμε, έχουμε μία συνταγή με γέμιση από μοσχαρίσιο κιμά, που πιστεύουμε ότι και εσείς θα απολαύσετε. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.

soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ