2021-01-18 13:28:40
Φωτογραφία για Το ποτό δυναμίτης που ξετρέλανε Μάο Τσε Τουνγκ και Κίσινγκερ – Πιο δημοφιλές κι από την Coca Cola

Αποκαλείται «το ποτό της διπλωματίας» με αλκοόλ 53%, ένα μπουκάλι μπορεί να φτάσει να αξίζει έως και 40.000 δολάρια, ενώ η εταιρεία που το παράγει έχει ξεπεράσει ακόμα και την Coca Cola

Οταν η Costco άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Κίνα το 2019, προσέλκυσε τους Κινέζους σαν το μέλι, όχι τόσο για το ζεστό ψητό κοτόπουλο ή για τις τσάντες Birkin που πουλούσε με έκπτωση, όσο για το ποτό Kweichow Moutai που δεν προλάβαιναν καν οι υπάλληλοι να τοποθετήσουν στα ράφια κι εξαφανιζόταν.

Με τιμή στα 209 δολάρια για ένα μπουκάλι μισού λίτρου δεν μπορεί κανείς να το πει και φθηνό, ωστόσο οι διψασμένοι για δυνατά ποτά Κινέζοι το είδαν σαν τεράστια ευκαιρία. Και η αλήθεια είναι ότι αλλού το βρίσκει κανείς σε ακόμα υψηλότερη τιμή Ακόμα και εν μέσω πανδημίας η Kweichow Moutai, η εταιρεία που παρασκευάζει το ποτό – δυναμίτη, είχε μια επικερδέστατη χρονιά. Η μετοχή της έκανε άλμα 70% στο χρηματιστήριο της Σανγκάης το 2020 και πρόκειται για την εταιρεία εκτός τεχνολγικού κλάδου, με τη μεγαλύτερη αξία στην Κίνα, καθώς αξίζει περισσότερο και από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας μαζί
. Παγκοσμίως, η αγοραία κεφαλαιοποίησή της όχι μόνο έχει ξεπεράσει άλλες εταιρείες ποτών όπως την Diageo και την Constellation Brands, αλλά ακόμα και την Coca-Cola, που κρατούσε επί μακρόν τα σκήπτρα της εταιρείας με τη μεγαλύτερη αγοραία κεφαλαιοποίηση στον τομέα των ποτών. Η Kweichow Moutai αποτιμάται στα 2,7 τρισ. γιουάν ή 241 δισ. δολάρια και αξίζει περισσότερο από την Toyota, την Nike και την Disney.

Όπως λένε στελέχη του κλάδου σούπερ μάρκετ, όποτε εμφανίζεται στα ράφια το συγκεκριμένο ποτό, εξαφανίζεται εν ριπή οφθαλμού από μερακλήδες Κινέζους.

Το Moutai έχει γίνει το εθνικό ποτό της Κίνας και φτιάχνεται από καθαρό οινόπνευμα. Εχει ονομαστεί “firewater” και δικαίως αφού περιέχει 53% αλκοόλ.

Είναι επίσης γνωστό ως το αγαπημένο ποτό του Μάο Τσετούνγκ, ιδρυτή της κομμουνιστικής Κίνας, αλλά και ως το ποτό της διπλωματίας, αφού χρησιμοποιήθηκε στην υποδοχή του πρώην Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στο ιστορικό του ταξίδι στην Κϊνα το 1972. Με το ίδιο ποτό στο τραπέζι συναντήθηκαν στην Καλιφόρνια το 2013 ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο τότε ομόλογός του, Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Κάποτε σε ένα δείπνο το 1974, ο τότε υπουργός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, είπε στον Ντενγκ Σιανπίνγκ, μελλοντικό ηγέτη των Κινέζων: «Νομίζω ότι αν πιούμε αρκετό Moutai, μπορούμε να επιλύσουμε τα πάντα». «Τότε», απάντησε ο Ντενγκ, «θα πρέπει να αυξήσω την παραγωγή του όταν επιστρέψω στην Κίνα».

Η ιστορία του, σύμφωνα με το CNN, πάει ακόμα πιο πίσω και συγκεκριμένα στη δεκαετία του 1930 και τη «μεγάλη πορεία» του Κόκκινου Στρατού στην Κίνα. Οι στρατιώτες έριχναν Moutai στα πόδια τους για να απολυμάνουν τις πληγές τους.

Το χρησιμοποιούσαν επίσης πριν κάνουν μια εγχείρηση για να μην νοιώθουν τον πόνο.

Σήμερα, ωστόσο, το ποτό θεωρείται περισσότερο ως σύμβολο υψηλού στάτους και κάποιοι το αγοράζουν λοχι για να το πιουν, αλλά ως επένδυση, αφού τα μπουκάλια που βγαίνουν σε περιορισμένο αριθμό θεωρούνται συλλεκτικά από οίκους όπως ο Christie’s, και κάποια εξ αυτών τιμολογούνται ακόμα και στα 40.000 δολάρια!

 

anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ