2021-01-18 20:20:00
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Ελλέβορος
Πληροφορίες και συμβουλές Φροντίδας για τον Ελλέβορο

Από τα λίγα ανθισμένα λουλούδια μέσα στην καρδιά του χειμώνα και ένα είδος γνωστό από την αρχαιότητα αφού στις δηλητηριώδεις ρίζες τους οφείλεται κατά κάποιους ο θάνατος του Μ.Αλεξάνδρου. 



Γενικά ΧαρακτηριστικάΓνωστός και ως "Ρόδο των Χριστουγέννων" ο Ελλέβερος διαθέτει περισσότερες από 20 ποικιλίες που διαφέρουν στο μέγεθος, τον σχηματισμό και την απόχρωση των λουλουδιών.

Πολυετής πόα της οικογένειας των Ρανουγκουλίδων και συγγενής με την Ανεμώνη που δεν ξεπερνά σε ύψος τα 40-50cm και βρίσκεται συνήθως σε ορεινές περιοχές με μεγάλο υψόμετρο Τα εντυπωσιακά άνθη του Ελλέβορου έχουν ροζ, λευκές, μπορντώ, κιτρινωπές ή πράσινες αποχρώσεις, ανάλογα με την ποικιλία.  


Κάποιες πιο σπάνιες δίχρωμες ποιιλίες έχουν πέταλα σε αρκετές επικαλυπτόμενες σειρές και θυμίζουν  Νούφαρα.

Πολύ εντυπωσιακή όψη σε παρτέρια ή και δοχεία φύτευσης αποκτά το ανθισμένο φυτό και αν στο ίδιο σημείο έχουν φυτευθούν σπόροι διαφορετικής  ποικιλίας-απόχρωσης. 

Λόγω της τοξικής του δράσης, αφού ειδικά οι ρίζες του είναι δηλητηριώδεις,  ο Ελλέβορος χρησιμοποιείτο στην αρχαιότητα σε φαρμακευτικά σκευάσματα κατά διαφόρων ασθενειών, ενώ  ορισμένοι ιστορικοί ερευνητές αποδίδουν τον θάνατο του Μ.Αλεξάνδρου σε δηλητηρίαση που προήλθε από την ανάμειξη του κρασιού του με εκχύλισμα λευκού Ελλέβορου (Veratrum Album). 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για τον Ελλέβορο ένα πλήρες φυτόχωμα με πολύ καλή αποστράγγιση.  

Θέση: Ευδοκιμεί σε σκιερές - ημισκιερές θέσεις, όπως και σε σημεία κάτω από δέντρα που κάποιες μόνο ώρες της ημέρας περνά ο ήλιος. 



Πότισμα: Χρειάζεται μέτριο προς λιγοστό πότισμα και με μικρές ποσότητες νερού κάθε φορά, την δε περίοδο ανθοφορίας του, ειδικά σε περιοχές με κανονικές ή αυξημένες βροχοπτώσεις, ίσως να μην χρειαστεί και καθόλου πότισμα.

Φυτά σε γλάστρες και σε σημεία προστατευμένα από το νερό της βροχής θα πρέπει να ποτίζονται αραιά, με μικρή ποσότητα νερού, και αφού το χώμα τους έχει σχεδόν στεγνώσει. 



Κλάδεμα: Λόγω της μικρής του ανάπτυξης και του χαμηλού του ύψος ο Ελλέβορος δεν χρειάζεται κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση των μαραμένων - ξερών φύλλων. 

ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: 

Λίπανση: Λίπανση με ένα κοκκώδες σκεύασμα ενισχυμένο με στοχεία ασβεστίου, από το τέλος του καλοκαιριού έως την άνοιξη και κάθε 15-20 ημέρες, συμβάλλει στην ανάπτυξη του Ελλέβορου και ενισχύει την ανθοφορία του. 



Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός: Ο Ελλέβορος ανθίζει από το τέλος του φθινοπώρου και σε όλη την διάρκεια του χειμώνα έως τις αρχές της άνοιξης.

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται συνήθως με διαίρεση των ριζών αλλά και με τους σπόρους που βρίσκονται στο κέντρο των λουλουδιών και μπορούν να συλλεγούν και να αποξηρανθούν όταν τα άνθη του φυτού μαραθούν. 


soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ