2021-01-21 21:48:08
Φωτογραφία για Κακοκαιρία Λέανδρος: Η χιονόπτωση σε Λήμνο - Κεντρική Μακεδονία, Λάρισα - Φωτος
 Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Λέανδρος» - μεταξύ 15 και 18 Ιανουαρίου 2021 - εκδηλώθηκαν πυκνές χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές, ενώ σε άλλες γειτονικές περιοχές με το ίδιο υψόμετρο διαφορετικές καιρικές συνθήκες προκάλεσαν διαφορές στην έκταση της χιονοκάλυψης.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η κακοκαιρία Λέανδρος προκάλεσε εκτεταμένη χιονοκάλυψη στη χώρα, από τις μεγαλύτερες των τελευταίων 16 ετών για το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Οι δορυφορικές εικόνες που ακολουθούν δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο το «παγωμένο αποτύπωμα» της κακοκαιρίας σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η πρώτη εικόνα δείχνει το νησί της Λήμνου και τον Άγιο Ευστράτιο από την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου.

Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2 το πρωί της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου 2021 που δείχνει τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο - Η χιονοκάλυψη διακρίνεται με λευκό χρώμα πάνω στο έδαφος ενώ με λευκό χρώμα διακρίνονται και τα νέφη πάνω από το σκούρο χρώμα της θάλασσας


Η Δυτική Λήμνος δέχθηκε μεγάλα ύψη χιονιού ακόμη και σε παραθαλάσσια τμήματα όπου το χιόνι ξεπέρασε σε ύψος τα 30 εκ ενώ στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού οι χιονοπτώσεις είχαν πολύ μικρότερη ένταση και εναλλάσσονταν με χιονόνερο.

Η δεύτερη εικόνα ελήφθη από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2 τη Δευτέρα 18/01 και δείχνει τις δυτικές συνοικίες της Λάρισας καλυμμένες με χιόνι, και την ίδια στιγμή ένα μεγάλο μέρος του θεσσαλικού κάμπου πιο ανατολικά με το ίδιο υψόμετρο δεν είχε ίχνος χιονοκάλυψης.

Επίσης εντυπωσιακή είναι η δορυφορική εικόνα της εικόνας που δείχνει την κατανομή της χιονόστρωσης τη Δευτέρα 18/01 μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας από την Κεντρική Μακεδονία. Διακρίνονται οι πόλεις που καλύπτονται με χιόνι και εκείνες που αν και έχουν το ίδιο υψόμετρο, δεν δέχθηκαν αξιόλογες χιονοπτώσεις ώστε να διατηρηθεί στο έδαφος χιόνι μετά τις χιονοπτώσεις του Σαββάτου 16/01.

Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζονται δεδομένα για την ημερήσια πορεία της χιονοκάλυψης στην Ελλάδα φέτος σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2004-2020. Την Δευτέρα 18/01 το 30% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας ήταν καλυμμένο από χιόνι, περίπου 18% υψηλότερη τιμή από τον μέσο όρο μετά από μια ασυνήθιστα περιορισμένη χιονοκάλυψη τον Δεκέμβριο 2020.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ