2021-01-22 08:47:32
Φωτογραφία για Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Ποιοι τομείς μπαίνουν σε προτεραιότητα
Έξτρα στήριξη για τους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι παραμένουν κλειστοί σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών βάζοντας την εστίαση -και όχι μόνο- σε πρώτο πλάνο.

Το όχημα, για τις πρόσθετες τονωτικές ενέσεις, θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 η οποία όμως θα αφήσει εκτός ενισχύσεων σχεδόν 4 στους 10 αιτούντες. Οι αιτήσεις οι οποίες υπεβλήθησαν ξεπέρασαν τις 732.000, σπάζοντας τα κοντέρ, αλλά το πρώτο «φιλτράρισμα» από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δείχνει σύμφωνα με πληροφορίες ότι εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις δεν πληρούν τα κριτήρια των ενισχύσεων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, εκτιμάται πως τελικά το χρώμα του χρήματος θα δουν περίπου 400.000-450.000 δικαιούχοι.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οριστικοποιεί αυτές τις ημέρες τα κριτήρια υπαγωγής των αιτούντων στις ενισχύσεις του πέμπτου κύκλου με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται οι παραδοχές εκείνες που αφορούν τον αριθμό των εργαζόμενων, τον τζίρο ή/και τα ελάχιστα ποσά στήριξης ώστε μέσω ανάλογων τροποποιήσεων οι επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, μεταξύ των οποίων και η εστίαση, να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα του πέμπτου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής.


Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα (στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά») είναι ενδεικτική. Είπε πως «θα υπάρχουν ιδιαίτερες προβλέψεις για την εστίαση διότι παραμένει ένας κλάδος όπως και κάποιοι άλλοι που είναι κλειστοί. Αυτό θα πρέπει να συνεκτιμάται».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες επαναλαμβάνει πως οι επιχειρηματίες της εστίασης «δεν βιάζονται να ανοίξουν. Δεν θέλουν να ανοίξουν με λίγα τετραγωνικά, γιατί αυτό θα καταστήσει την λειτουργία τους ζημιογόνα. Θέλουν όταν ανοίξουν να είναι βέβαιοι ότι θα ανοίξουν και δεν θα κλείσουν ξανά. Η επίσημη άποψη από τους κλάδο αυτή ήταν" (στο Mega).

Η έκδοση της απόφασης με τον αλγόριθμο κατανομής του πέμπτου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής είναι θέμα χρόνου, καθώς από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αρχίσει τις πληρωμές. Στόχος είναι έως το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου όλοι οι δικαιούχοι να έχουν λάβει 1,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 50% είναι μη επιστρεπτέο.

Στον τέταρτο κύκλο ενισχύθηκαν με περίπου 2,2 δισ. ευρώ, 450.000 δικαιούχοι και αρμόδιες πηγές προδιαγράφουν τώρα ανάλογο πλήθος τελικών δικαιούχων με το ποσό όμως στα 1,5 δισ. ευρώ. Όσοι λάβουν ενισχύσεις μέσω του πέμπτου κύκλου δεσμεύονται πως θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας έως και το τέλος Ιουνίου ενώ ο έκτος κύκλος ενισχύσεων αναμένεται τον Μάρτιο.

Πηγή (ΠΑ 22/1/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ