2021-01-22 18:37:13
Φωτογραφία για Βατικανό: Καταδικάστηκε για υπεξαίρεση και ξέπλυμα χρήματος διοικητής της τράπεζας
Δικαστήριο του Βατικανού καταδίκασε σήμερα τον Άντζελο Καλόια, πρώην διοικητή της τράπεζας της Αγίας Έδρας, κρίνοντάς τον ένοχο για κατηγορίες υπεξαίρεσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, επιβάλλοντας ποινή κάθειρξης οχτώ ετών και έντεκα μηνών.

Ο Καλόια, 81 ετών, διετέλεσε μεταξύ του 1999 και του 2009 διοικητής της τράπεζας, επίσημα γνωστής ως Ινστιτούτο Θρησκευτικών Έργων (IOR). Έγινε ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βατικανού που καταδικάστηκε για οικονομικό έγκλημα.

Επίσης το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους Γκαμπριέλε Λιούτσο, 97 ετών και τον γιο του, Λαμπέρτο Λιούτσο, 55 ετών, και οι δύο Ιταλοί δικηγόροι που ήταν σύμβουλοι της τράπεζας.

Οι τρεις κατηγορούνταν ότι συμμετείχαν σε μια σκευωρία κατά την οποία υπεξαίρεσαν χρήματα κατά τη διαχείριση αγοραπωλησίας 29 ακινήτων που ανήκαν στην τράπεζα, στη Ρώμη και το Μιλάνο, το διάστημα 2001-2008.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, απέσπασαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, δηλώνοντας πολύ λιγότερα ποσά από τα πραγματικά των αγοραπωλησιών.

Στον Γκαμπριέλε Λιούτσο επιβλήθηκε η ίδια ποινή με τον Καλόια, ενώ ο Λαμπέρτο Λιούτσο καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών και δύο μηνών.

Όλοι τους αντέκρουαν τις εις βάρος τους κατηγορίες καθόλη τη διάρκεια της δίκης, η οποία ξεκίνησε το 2018.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ