2021-01-25 16:14:07
Φωτογραφία για Επίκαιρη ερώτηση Βουλευτή ΚΙΝΑΛ για τα κλειστά Περιφερειακά Ιατρεία του Ν. Πέλλας
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 

Ανδρέας Πουλάς 

Βουλευτής Ν. Αργολίδας 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Αθήνα, 25 Ιανουάριου 2021 

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια 

Θέμα: Μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών από τα κλειστά Περιφερειακά Ιατρεία στο Ν. Πέλλας

Όπως αναδείχθηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Πέλλας και γνωστοποιήθηκε στην 3η ΥΠΕ στο πρώτο δεκαήμερο του έτους τα παρακάτω περιφερειακά ιατρεία που καλύπτουν το % του πληθυσμού του Ν. Πέλλας δεν λειτουργούν από τις αρχές του Νοέμβρη 2020. 

Πιο συγκεκριμένα τα .... Περιφερειακά Ιατρεία: Άγρα, Αθύρων Πέλλας, Ακρολίμνης Κρύας Βρύσης, Αμπελιών Γιαννιτσών, Αρσενίου, Αρχαγγέλου Αριδαίας, Άσπρου Σκύδρας, Αψάλου Αριδαίας, Βορεινού Αριδαίας Νέας Πέλλας, Δροσερού, Εσώβαλτα, Καλλίπολης Σκύδρας, Καρυώτισσας, Λιποχωρίου Πέλλας, Λιπαρού Μελισσιού Γιαννιτσών, Νέου Αγιος Αθανασίου Έδεσσας, Παναγίτσας Παλαιφύτου, Πέλλας, Πολύκαρπης ,Μεγαπλατάνου Μοναστηράκι Σαραρακηνων Πενταπλατάνου, Ραχώνας, Σεβαστιανών Δήμου Σκύδρας, Τριφυλλιού Γιαννιτσών, Φλαμουριάς δεν λειτουργούν εδώ και 2 μήνες με αποτέλεσμα τον πλήρη αποκλεισμό των ασθενών από την ιατροφαρμακευτική κάλυψη. 


Το γεγονός αυτό αποτελεί σαφή παραβίαση της ισότητας των πολιτών αφού η πρόσβαση των κατοίκων των περιοχών αυτών στο σύστημα υγείας είναι πρακτικά απαγορευτική, σε σχέση με τους κατοίκους των αστικών κέντρων όπου πέρα των δημόσιων ιατρικών δομών λειτουργούν και ιδιωτικά ιατρεία. Επιπλέον, αποτελεί και μέγιστο κίνδυνο διασποράς του ιού καθώς αυξάνεται υπέρμετρα η κινητικότητα για ανάγκες που θα μπορούσαν να καλυφθούν αποκεντρωμένα και περιφερειακά. 

Οι φαρμακοποιοί κάλυψαν ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος μέχρι σήμερα αλλά πλέον το φορτίο γίνεται δυσανάλογο και σε κάθε περίπτωση η περαιτέρω διανομή και δανεισμός προς τους πολίτες δεν θα μπορεί να καλυφθεί από την διαδικασία συνταγογράφησης αφού το δικαίωμα περιορίζεται στις μηνιαίες ανάγκες τους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ασθενής δικαιούται το σύνολο των μηνιαίων αναγκών του οπότε αν σωρευτούν μεγαλύτερες ποσότητες το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν θα επιτρέψει την κάλυψή τους. Οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για τους ασθενείς αφού σε συνθήκες κλειστής αγοράς θα αναγκαστούν να επιβαρύνουν το εισόδημά τους με έκτακτες και άδικες δαπάνες υγείας που θα μπορούσαν να προβλεφθούν. 

Δεδομένου ότι η πολιτεία και πιο συγκεκριμένα η 3η ΥΠΕ οφείλει να μεριμνήσει άμεσα για την ομαλοποίηση της κατάστασης με την άμεση επιστροφή των ιατρών στα Περιφερειακά ιατρεία οι οποίοι μαζί με τους φαρμακοποιούς αποτελούν και το ουσιαστικότερο ανάχωμα στην διασποράτης Νόσου (Ζονΐάΐθ και Δεδομένου ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί ανελαστική ανάγκη και αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα όλων των πολιτών ανεξαιρέτως 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να λειτουργήσουν άμεσα τα περιφερειακά ιατρεία του Ν. Πέλλας και να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών; 

Ο ερωτών βουλευτής 

Ανδρέας Πουλάς
farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ