2021-01-26 19:22:22
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Χειμωνιάτικη Μαργαρίτα (Euryops pectinatus)
Πληροφορίες και συμβουλές Φροντίδας για την χειμωνιάτικη Μαργαρίτα (Euryops pectinatus)

Ενώ εμφανισιακά προσομοιάζει πολύ με την κοινή Μαργαρίτα η ουσιαστική διαφορά της Euryops Pectinatus είναι ότι πρόκειται για είδος χειμερινής ανθοφορίας, ιδανική για να προσθέσει χρώμα και ζωντάνια στον κήπο ή το μπαλκόνι σας τους μήνες που λίγα φυτά είναι ανθισμένα



Γενικά ΧαρακτηριστικάΠολυετής πόα με καταγωγή απο την Αφρική και από τα πιο εύκολα και ανθεκτικά είδη Μαργαρίτας.

Μορφολογικά η διαφορά του φυτού από το κονό αγριολούλουδο έγκειται κυρίως στο χρώμα του δαντελωτού και ιδιαίτερα πυκνού φυλλώματος που είναι αργυροπράσινο, ενώ τα άνθη ανάλογα με την ποικιλία αποτελούνται από μία, δύο ή και περισσότερες σειρές πετάλων. 


Στις πιο συνήθεις από τις 95 και παραπάνω ποικιλίες που διαθέτει η Μαργαρίτα Euryops pectinatus είναι μονά, διαμέτρου 3-5cm και με έντονα κίτρινη αποχρωση. 

Το ύψος του φυτού φτάνει στο 1-1,50 μέτρο ενώ σε παράπλευρη ανάπτυξη  τα 60-90cm, για αυτό και σε φυτεύσεις σε παρτέρια τα φυτά θα πρεπει να τοποθετούνται σε απόσταση περίπου ενός μέτρου μεταξύ τους.

Ενήλικα φυτά άνω των 5-6 ετών με το κατάλληλο κλάδεμα-αραίωση αποκτούν κορμό και μπορούν να αναπτυχθούν σε μορφή μικρού δέντρου.

Μπορεί να καλλιεργηθεί το ίδιο εύκολα σε παρτέρια αλλά και γλάστρες και είναι κατάλληλη τόσο για μεμονωμένες φυτεύσεις όσο και για την δημιουργία χαμηλού φράχτη, διακοσμητικές μπορντούρες σε παρτέρια, βραχόκηπους κλπ

Αναπτύσσει ιδιαίτερα μεγάλο ριζικό σύστημα για αυτό και φυτά τοποθετημένα σε γλάστρες θα πρέπει να μεταφυτεύονται κάθε 1-2, στις αρχές του φθινοπώρου, σε μεγαλύτερο δοχείο φύτευσης.

Φροντίδα

Χώμα: Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Χρησιμοποιείστε για την Μαργαρίτα Euryops pectinatus ένα απλό φυτόχωμα εξωτερικού χώρου με πολύ καλή αποστράγιση.  

Θέση: Ευδοκιμεί σε πλήρως ηλιόλουστες ή ελαφρά σκιερές θέσεις.

Όσο περισσότερο ήλιο δέχεται τόσο πιο έντονη η ανθοφορία της. 

Αναπτύσσεται χωρίς πρόβλημα και σε ελαφρά σκιερά σημεία, όμως το ιδανικό είναι το φυτό να δέχεται τουλάχιστον για έξι ώρες την ημέρα άμεσο ηλιακό φως. 



Ανήκει στα ιδιαίτερα ανθεκτικά φυτά τόσο στις υψηλές όσο και σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Σε περίπτωση παρατεταμένου χιονιού ή παγετού μεταφέρετε τα φυτά σε γλάστρα σε προστατευμένο σημείο ή καλύψτε αυτά που βρίσκονται εκτεθειμένα σε παρτέρια. 

Πότισμα: Χρειάζεται μέτριο πότισμα και πολύ καλή αποστράγγιση - απορροή του νερού. 

Το ζεστό διάστημα του καλοκαιριού ποτίζετε 2-3 φορές την εβδομάδα και σε κάθε περίπτωση, ενώ από το τέλος του φθινοπώρου έως την άνοιξη ελλατώστε τα ποτίσματα, ανάλογα βεβαίως και με τις συνθήκες βροχόπτωσης που επικρατούν και την θέση του φυτού.  

Λόγω της "βελούδινης" υφής του φυλλώματος, που καλύπτεται εξ΄ολοκλήρου απο λεπτά ασημί τριχίδια, αποφύγετε κατά το πότισμα το βρέξιμο φύλλων και βλαστών και κατευθύνετε το νερό αποκλειστικά στο χώμα γύρω από τις ρίζες. 

Οι μίσχοι που γέρνουν ελαφρά είναι ένδειξη ότι το φυτό χρειάζεται περισσότερο νερό. 



Κλάδεμα: Όταν όλα τα λουλούδια μαραθούν κλαδέψτε το φύλλωμα για να διατηρήσει το φυτό το συμπαγές και ομοιόμορφο σχήμα του και σε όλη την διάρκεια της ανθοφορίας απομακρύνετε ξερά-μαραμένα άνθη και φύλλα. 

 

ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Κοράλλι

Λίπανση: Η λίπανση δεν της είναι απαραίτητη όμως το διάστημα ανθοφορίας ένα ενισχυτικό σκεύασμα για καλλωπιστικά θα αυξήσει ακόμη παραπάνω τον αριθμό των λουλουδιών. 



Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Μαργαρίτα Euryops pectinatus, σε περιοχές με εύκρατες κλιματολογικές συνθήκες και ήπιους χειμώνες ανθίζει από τον Νοέμβριο έως τον Μάϊο.  

Σε πιο κρύα κλίματα η ανθοφορία της ξεκινά λίγο αργότερα και συνήθως αντίστοιχα παρατείνεται έως τον Ιούνιο. 

Ο πολλαπλασιασμός της μπορεί να γίνει και φυσικά με σπόρους που πέφτουν στο έδαφος από τα ξερά λουλούδια, όμως ο πιο συνήθης και εύκολος τρόπος είναι με μοσχεύματα που θα τοποθετήσετε σε νερό. Στην διάρκεια της άνοιξης κόψτε εύρωστους βλαστούς μήκους 10-15cm, αφαιρέστε τα φύλλα στο κάτω μέρος και τοποθετείστε τους σε βάζο-δοχείο με νερό έως να αποκτήσουν ρίζες, οπότε και μπορείτε να τις φυτέψετε σε μικρά γλαστράκια και να τις μεταφυτεύσετε στο χώμα ή σε μεγαλύτερη γλάστρα το ερχόμενο φθινόπωρο. 


soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
BMW R 18 Custom Bike vid
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
BMW R 18 Custom Bike vid
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ