2021-01-27 19:38:00
Φωτογραφία για Guillaume Pousaz: Ο Ελβετός που έφερε από το πουθενά το ευρωπαϊκό start-up των 15 δισ.
Ο Ελβετός έχτισε την fintech εταιρεία του χωρίς να λάβει καμία χρηματοδότηση για επτά χρόνια Λογικά δεν έχετε ακουστά την checkout.com, αλλά δεν υπάρχει κανένα άλλο start-up στην Ευρώπη που πλησιάζει την αξιολόγηση της, στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Για την αφάνεια της εταιρείας είναι υπαίτιος ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της, που πεισματικά αρνούταν τις ξένες επενδύσεις στην εταιρεία του. Το παρελθόν είχε διδάξει τον Guillaume Pousaz να μην βάζει στις επιχειρήσεις του ανθρώπους που δεν συμμερίζονται τους στόχους του, μα όταν τους βρήκε, η αξία της checkout.com εκτοξεύτηκε μεμιάς. Σήμερα, ο «μονόκερος» της fintech διαχειρίζεται τις πληρωμές της Adidas, της Η&Μ και εκατοντάδων άλλων επιχειρήσεων.

Παρότι στον Pousaz δεν αρέσει ο χαρακτηρισμός του geek, του σπασίκλα, δεν βοηθά ιδιαίτερα τον εαυτό του λέγοντας πως ως παιδί, οι αγαπημένες του ασχολίες ήταν τα comics , ο υπολογιστής του και τα μαθηματικά
. Σπούδασε, λοιπόν, εφαρμοσμένα Mαθηματικά και έπειτα άρχισε το μεταπτυχιακό του στα Οικονομικά, στο πανεπιστήμιο της Λωζάννης. Στα 24 του, όντας ακόμη φοιτητής, πήρε μία δουλειά στην Citibank του Λονδίνου, μα τελικά δεν θα τελείωνε ποτέ τις σπουδές του. Ένα κακό νέο από το σπίτι, η διάγνωση του πατέρα του με παγκρεατικό καρκίνο και η μετέπειτα αποτυχία του ίδιου να αποφοιτήσει, έκαναν τον Pousaz επαναπροσδιορίσει τους στόχους του. Κατέληξε πως δεν είχε πάρει τον σωστό δρόμο, χωρίς απαραίτητα να ξέρει ποιος είναι αυτός. Έτσι, αποφάσισε να ψάξει να τον βρει… κάνοντας surf στην Καλιφόρνια.

Με 15 χιλιάδες δολάρια στην τσέπη-όλες οι αποταμιεύσεις του-γύρισε την ηλιόλουστη πολιτεία, μέχρι που κατέληξε στο Λος Άντζελες. Εκεί, βρήκε μία, όχι και τόσο συναρπαστική δουλεία, όπως λέει ο ίδιος, στην IPC, μία εταιρεία πληρωμών, που, όλως τυχαίως, ήταν κοντά σε μία παραλία για surf. Δεν έμεινε πολύ, γιατί αδυνατούσε να καταλάβει τους συναδέλφους του. «Ήταν κολλημένοι με την Αμερική και με το να αγοράσουν ένα σπίτι, τίποτα παραπάνω», εκμυστηρεύτηκε στο Forbes. Μετά την έξοδο του, σε συνεργασία με ένα πρώην μέλος της IPC, ίδρυσε την δική του εταιρεία πληρωμών. Η NetMerchant, όπως ήταν το όνομα της, δεν κατάφερε κάτι τρομερό στην βραχύχρονη ζωής της. Οι δύο ιδρυτές είχαν διαφορετικούς στόχους: Ο ένας ήθελε να δημιουργήσει μία μεγάλη επιχείρηση, ο άλλος ήθελε απλά να βγάλει μερικά χρήματα. Και πάλι, όμως, η NetMerchant έδωσε στον Pousaz το κεφάλαιο που χρειαζόταν για το επόμενο του εγχείρημα. Το εγχείρημα που θα τον έκανε επιτυχημένο και πλούσιο.

Αγόρασε δύο εταιρείες, μία που δραστηριοποιούταν στον Μαυρίκιο και άλλη μία από την Σιγκαπούρη και το 2012, ξεφύτρωσε η checkout.com, με έδρα το Λονδίνο. Η αρχή ήταν δύσκολη, αλλά μία σειρά συμφωνιών με κινεζικές επιχειρήσεις έκαναν την εταιρεία του Pousaz κερδοφόρα. Παράλληλα, μία αλλαγή στους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενθάρρυνε «παικτες» πέρα από τις τράπεζες να εμπλακούν στην βιομηχανία των πληρωμών, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτυχία της. Οι επενδυτές δεν άργησαν να εντοπίσουν το σπάνιο κερδοφόρο start-up, όμως ο CEO του δεν ήθελε την βοήθεια τους. Μάλιστα, ακούγεται σχεδόν ενοχλημένος που τον βρήκαν: «Οι επενδυτικές εταιρείες προφανώς ακολουθούν εταιρείες σαν εμάς και έχουν μία τρομερή ικανότητα να μας εντοπίζουν».

Πράγματι, ο ίδιος ομολογεί πως αν είχε χρηματοδότηση από την αρχή, τότε ίσως να είχε φτάσει όπου είναι τώρα πιο γρήγορα. Αλλά δεν μετανιώνει. Είχε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο και το εκτέλεσε στην εντέλεια. Το 2019, αφότου ήδη είχε έσοδα που έφταναν τα 146 εκατομμύρια δολάρια, η checkout.com συγκέντρωσε 230 εκατομμύρια δολάρια στον πρώτο της γύρο επενδύσεων, με την Insight Partners και την DST Global να είναι οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες. Ελάχιστα ευρωπαϊκά start-up έχουν συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια στον πρώτο γύρο επενδύσεων. Τι είναι, όμως, τόσο τρομερό για την checkout.com; Δραστηριοποιείται σε έναν τομέα με παγκόσμια κέρδη που φτάνουν τα 1,9 τρισεκατομμύρια και σε αντίθεση με κάποιος από τους κύριους ανταγωνιστές της, φαίνεται να βγάζει σταθερό κέρδος. Επιπλέον, ο ιδρυτής της έκανε εξαιρετική δουλειά χτίζοντας την και είναι ένας εργασιομανής που εμφανίζεται να νοιάζεται ελάχιστα για τον προσωπικό του πλούτο.

Ακόμη και ο Πουσάζ παραδέχεται ότι δουλεύει υπερβολικά, με την γυναίκα του να ανησυχεί πως όλος αυτός ο φόρτος εργασίας θα τον πάρει μακριά της πρόωρα. Σχεδόν ανησυχητικά, συνεχίζει λέγοντας πως είναι συναισθηματικά συνδεδεμένος με την δουλειά του και έτσι δεν του φαίνεται δύσκολη. Αστειεύεται ακόμη και για το ότι βλέπει τους επενδυτές του πιο πολύ από ότι βλέπει την οικογένεια του. Πάντως, ο Πουσάζ μοιάζει πολύ περισσότερο με έναν τελειομανή, παρά με έναν κακό οικογενειάρχη. Περνάει την ζωή του σε ξενοδοχεία και αεροδρόμια. Μεταξύ του Ντουμπάι, όπου μένει η οικογένεια του και του Λονδίνου, όπου βρίσκεται η εταιρεία του. Το Σάββατο είναι αφιερωμένο στα δύο παιδιά του, τα οποία βάζει στο κρεβάτι το βράδυ της Κυριακής, προτού πετάξει πάλι προς Αγγλία. Κάθε βδομάδα φέρνει τουλάχιστον και ένα νέο ταξίδι. «Δεν είναι η τέλεια ζωή».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σόκαρε την ΑΕΚ ο ΠΑΣ στο ΟΑΚΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σόκαρε την ΑΕΚ ο ΠΑΣ στο ΟΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ