2021-01-27 19:58:03
Φωτογραφία για Εμβόλια: Τώρα η AstraZeneca λέει ότι θα συμμετάσχει σε συνομιλίες με την Κομισιόν
Ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων - Νωρίτερα, αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες δήλωνε επισήμως ότι η AstraZeneca αρνείται να προσέλθει σε προγραμματισμένο ραντεβού με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ - Η εταιρεία λέει ωστόσο ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αργότερα εντός της ημέρας

«Μύλος» με τα εμβόλια. Η AstraZeneca αναφέρει ότι δεν έχει αποσυρθεί από τις συνομιλίες για τα εμβόλια με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπεύει να συναντηθεί με αξιωματούχους της Επιτροπής αργότερα την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Associated Press, η απάντηση της εταιρείας ήρθε μετά τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η εταιρεία αποχώρησε από την τρίτη κατά σειρά συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, που είχε καθοριστεί, για να δώσει σαφείς εξηγήσεις για την καθυστέρηση στην διάθεση εμβολίων. Η Κομισιόν πάντως ασκούσε πιέσεις στην AstraZeneca να αλλάξει στάση και να προσέλθει στη συνεδρίαση. Παράλληλα, εξέταζε τα νομικά όπλα που διαθέτουν οι Βρυξέλλες απέναντι στην εταιρεία.


Η συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, είναι προγραμματισμένη για τις 19:30 (ώρα Ελλάδος).

Νωρίτερα, αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε ότι η AstraZeneca αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη το απόγευμα εν μέσω κλιμακούμενης διαμάχης σχετικά με τις ελλείψεις στην παραγωγή. Είχε προηγηθεί μια «εκρηκτική» συνέντευξη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca, Pascal Soriot την Τρίτη το βράδυ, στην οποία επέμεινε ότι η εταιρεία δεν είχε συμβατική υποχρέωση, αλλά μάλλον μια «καλύτερη προσπάθεια» για να εφοδιάσει την ΕΕ με το εμβόλιό της.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τη δημοσιοποίηση του συμβολαίου που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η εταιρεία είχε πράγματι συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» σχετικά με τις παραδόσεις, αλλά παράλληλα υπέγραψε συμφωνία προαγοράς, που περιελάμβανε την υποχρέωση ότι η εταιρεία έχει την κατασκευαστική ικανότητα να παραδίδει τις δόσεις.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε θέσει ως στόχο του κοινού προγράμματος εμβολιασμών το 70% των πολιτών της ΕΕ να έχει αποκτήσει ανοσία στον SARS-Cov-2 έως τον Αύγουστο του 2021. Υποτίθεται ότι είχαν εξασφαλιστεί -βάσει συμβολαίων- 2 δισ. δόσεις, οι οποίες θα διατίθεντο στους 450 εκατ. πολίτες της ΕΕ.

Μάλιστα, είχαν δοθεί προκαταβολές στις πέντε εμπλεκόμενες φαρμακοβιομηχανίες (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Sanofi) ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της εξέλιξης των εμβολίων στο εργαστήριο.

Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, ο στόχος του Αυγούστου για την ανοσία των 7 στους 10 πολιτών της ΕΕ φαίνεται να απομακρύνεται. Λιγότεροι από 8,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής. Η ΕΕ ως συλλογικό όργανο, αλλά και μεμονωμένες χώρες όπως η Ιταλία, βρίσκονται στα πρόθυρα νομικού πολέμου με τις φαρμακοβιομηχανίες. Οι οποίες, σχεδόν σε καθημερινή βάση, ανακοινώνουν νέες καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων.

Η ΕΕ διαμαρτύρεται και πιέζει με κάθε τρόπο τις φαρμακοβιομηχανίες, απειλώντας ένδικα μέσα για την επιστροφή των αστρονομικών προκαταβολών. Η ηγεσία της Ενωμένης Ευρώπης αμφισβητεί ανοιχτά την εντιμότητα των παρασκευαστών εμβολίων και εξετάζει την επιβολή ασφυκτικού ελέγχου στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, όπως η Βρετανία. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ