2021-01-27 20:00:17
Φωτογραφία για «Ποτέ Ξανά»: Η Θεσσαλονίκη τίμησε την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος
Σε κλίμα συγκίνησης και με ηχηρό το μήνυμα «Ποτέ Ξανά» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, η κατάθεση στεφάνων στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία κοινού και αντιπροσωπείας αξιωματικών του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Ωστόσο, αρκετοί από τους θεσμικούς παράγοντες παραβρέθηκαν στην εκδήλωση προκειμένου να τιμήσουν τους πάνω από 57.000 Έλληνες Εβραίους, που βρήκαν τραγικό θάνατο στα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης.

Μάλιστα, οι ίδιοι κράτησαν συμβολικά πλακατ με τη φράση «we remember».

Συγκεκριμένα το «παρών» έδωσαν ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης,o Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ και ο Σοφολογιότατος Ραββίνος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Ααρών Ισραέλ.


«Το “Ποτέ Ξανά” είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια δήλωση. Κάτι πολύ παραπάνω από μια θέση και στάση ζωής, είναι μια ιερή δέσμευση όλων μας, απέναντι σε αυτή τη θηριωδία που συνέχεια σε αυτό εδώ το σημείο, να μην συμβεί ποτέ στην ιστορία ποτέ στον τόπο μας. Θα είναι διαρκής κατάθεση ζωής απ’ όλους μας», τόνισε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας συμπλήρωσε πως «σήμερα τιμάμε τη μνήμη των Εβραίων και μαρτύρων του Ολοκαυτώματος και εκπέμπουμε ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα “Ποτέ Ξανά”».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης και ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

«Είναι μια ιστορία που θυμίζει τη σημαίνει ναζισμός, φασισμός, ολοκληρωτισμός» επισήμανε ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης.

«Ποτέ ξανά δεν πρέπει να ξεχνάμε, πότε ξανά δεν πρέπει να συμβούν αυτά που συνέβησαν, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με δράσεις που σχετίζονται με την δημοσιοποίηση και την σωστή εκτίμηση όλων αυτών των γεγονότων και για άλλη μια φορά λέμε ποτέ ξανά» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Πηγή: Thestival
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ