2021-01-28 07:11:11
Φωτογραφία για Ωρα “μηδέν” για τον εμπορευματικό Θριασίου.
Σειρά αλλαγών έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) στη σύμβαση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, προκειμένου να δώσει το “πράσινο φως” για να προχωρήσει η παραχώρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η DG Comp πριν από μερικές ημέρες απέστειλε πρόταση τροποποιήσεων που αφορούν τόσο στο τίμημα της παραχώρησης, όσο και στη διάρκεια της σύμβασης.

Υπενθυμίζεται η σύμβαση με την Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο (σχήμα στο οποίο συμμετέχουν με 80% η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και με 20% η Goldair Cargo) προβλέπει την ανάπτυξη και διαχείριση του εμπορευματικού κέντρου για 60 χρόνια έναντι συνολικού τιμήματος 31 εκατ. ευρώ (10 εκατ. ευρώ εφάπαξ και ετήσιο μίσθωμα) και με την προϋπόθεση επένδυσης 150 εκατ. ευρώ.

Πλέον ο παραχωρησιούχος θα πρέπει να επανεξετάσει το επιχειρηματικό της σχέδιο με τα νέα δεδομένα και εφόσον συμφωνήσει στις τροποποιήσεις η νέα σύμβαση θα πρέπει να περάσει εκ νέου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να επικυρωθεί και πάλι από τη Βουλή.


Σε αντίθετη περίπτωση, η σύμβαση θα ακυρωθεί και η χώρα μας θα κληθεί να επιστρέψει ποσό άνω των 200 εκατ. ευρώ στην ΕΕ, τα οποία είχαν δοθεί για τη χρηματοδότηση της αξιοποίησης της έκτασης 2.000 στρεμμάτων κυριότητας ΟΣΕ, στην οποία περιλαμβάνονται και τα 588 στρέμματα στα οποία θα αναπτυχθεί το εμπορευματικό κέντρο.

Πάντως, πηγές που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση και έχουν γνώση των πραγμάτων, αναφέρουν ότι οι τροποποιήσεις που ζητά η DG Comp δεν ανατρέπουν πλήρως το business plan του παραχωρησιούχου και εκτιμούν πως υπάρχει κοινό χώρος για να υπάρξει σύντομα συμφωνία.

Επανεκκίνηση για το Θριάσιο ΙΙ

Στο μεταξύ το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρα στη προκήρυξη ενός νέου διαγωνισμού για το λεγόμενο “Θριάσιο ΙΙ” που αφορά στη διαχείριση του του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ), δηλαδή της υπόλοιπης έκτασης του ΟΣΕ στην περιοχή, επιφάνειας 1.450 στρεμμάτων.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός για το “Θριάσιο ΙΙ”, αφού έλαβε τέσσερις αναβολές, τελικά κηρύχθηκε άγονος καθώς κανένας από τους τρεις ενδιαφερόμενους δεν υπέβαλε προσφορά. Έτσι, το υπουργείο προχωρά στον πλήρη ανασχεδιασμό του διαγωνισμού ξεκινώντας δημόσια διαβούλευση με την αγορά και τους υποψήφιους αναδόχους προκειμένου για τη διαμόρφωση των τευχών δημοπράτησης.

Σύμφωνα με την πρόταση ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις (εκδήλωση ενδιαφέροντος και δεσμευτικές προσφορές). Η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης θα είναι τουλάχιστον 30 έτη και ο παραχωρησιούχος θα κληθεί να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες κατασκευές, να λειτουργεί και να συντηρεί το ΕΣΣΣΔΙ.

Το ελάχιστο εφάπαξ οικονομικό αντάλλαγμα καθορίζεται σε 20 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα καταβληθεί στον ΟΣΕ που είναι κύριος του έργου, ενώ προβλέπεται και ετήσιο εγγυημένο αντάλλαγμα (ΕΕΑ) για όλη την περίοδο της παραχώρησης.

Ανεξαρτήτως των όρων του διαγωνισμού πηγές της αγοράς σημειώνουν πάντως ότι η τύχη του διαγωνισμού για το Θριάσιο ΙΙ κρίνεται ουσιαστικά από την έκβαση της υπόθεσης του Εμπορευματικού Κέντρου.

Και αυτό διότι δύσκολα θα βρεθεί επενδυτής για τον Εμπορευματικό Σταθμό αν δεν υπάρχει Εμπορευματικό Κέντρο. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση και να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το Θριάσιο ΙΙ θα έχει λήξει το ζήτημα με τη DG Comp.

.thriassio.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ