2021-01-28 11:12:12
Φωτογραφία για Drunkorexia: Η νέα διαταραχή που μαστίζει τους νέους
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τη νευρική ανορεξία και τις επιπτώσεις της. Ένας καινούριος όρος έρχεται να μπει στη ζωή μας, λέγεται Drunkorexia και μαστίζει τους νέους.

H Drunkorexia είναι μία διαταραχή που συνδυάζει τον αλκοολισμό ή την επεισοδιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ και τη νευρική ανορεξία.

Παρατηρείται κυρίως στην εφηβεία αλλά και σε φοιτητές. Το 30% των γυναικών φοιτητριών εκδηλώνουν drunkorexia (3 φορές πιο συχνά από τους άνδρες), ενώ για τους άντρες φοιτητές είναι ένας τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων δηλαδή δεν δαπανούν άλλα χρήματα για την αγορά τροφών παρά μόνο για την κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με την National Eating Disorders Association των Η.Π.Α., Drunkorexia είναι «εκείνες οι συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται από αντικατάσταση της τροφής με εκτεταμένη κατανάλωση αλκοόλ ή κατανάλωση τροφής σε συνδυασμό με αλκοόλ με σκοπό την εκδήλωση εκκαθαριστικών συμπεριφορών για ανακούφιση από έντονα συναισθήματα».


Χαρακτηριστικά ατόμων με DrunkorexiaΓρήγορη υπερκατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ σε σύντομη χρονική περίοδο.Παράλειψη των γευμάτων της ημέρας, ώστε να μπορoύν να καταναλώνουν αλκοόλ το βράδυ χωρίς το φόβο ότι θα πάρουν κιλάΘεωρούν ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι «κενές θερμίδες»Αυτοεπιβαλλόμενη ασιτία ή επεισοδιακή υπερφαγία/εκκαθαριστική συμπεριφορά σε συνδυασμό με κατάχρηση αλκοόλΔυσκολεύονται στην αναπνοήΔυσκολεύονται να μείνουν ξύπνιοιΕίναι σε σύγχυσηΗ Drunkorexia παρατηρείται κυρίως στους νέους, με τους περισσότερους να αντικαθιστούν συχνά την τροφή με το αλκοόλ.

«Αυτό συμβαίνει καθώς πολλοί έφηβοι και φοιτητές προτιμούν να ξοδεύουν τα χρήματά τους μόνο στο αλκοόλ ή αποφεύγουν να τρώνε, ώστε να καταβάλλονται πιο εύκολα από τις επιδράσεις τους ποτού», εξηγεί η ψυχολόγος Ντιπάλι Ρίνκερ στη Science Daily.

Μάλιστα, έρευνα του Πανεπιστημίου του Houston έδειξε πως από τους 1,184 φοιτητές που εξετάσθηκαν, το 80% αυτών είχαν πιει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, χωρίς να έχουν φάει για πολλές ώρες.

Όσοι υποφέρουν από την συγκεκριμένη διαταραχή, συνήθως παραλείπουν γεύματα μέσα στην ημέρα, καταναλώνοντας μόνο αλκοόλ. Πολλές γυναίκες, παρ΄όλο που αισθάνονται πείνα, προτιμούν να μην φάνε, καθώς δεν θέλουν να πάρουν έξτρα κιλά, πέρα από τις θερμίδες του αλκοόλ. Επίσης, οι ίδιοι διακατέχονται από νεύρα, κοιμούνται περισσότερο από το φυσιολογικό και έχουν πρόβλημα με την αναπνοή τους.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η drunkorexia συνιστά μια νέα μορφή διαταραχής είναι δηλαδή μη ιατρικός όρος, ένας όρος που καθιερώθηκε από τα ΜΜΕ. Δεν υπάρχει λοιπόν συγκεκριμένη ιατρική θεραπεία, αφού δεν έχει επίσημα ορισθεί σαν ασθένεια, το σίγουρο πάντως είναι πως όσοι αντικαθιστούν την τροφή με το αλκοόλ θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα με το στομάχι και το συκώτι τους.

Newsroom themaygeias.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ