2021-01-29 00:13:58
Φωτογραφία για Μόλις το 10% θα εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου..
 

H χώρα μας εξαντλεί τα εμβόλια που παίρνει κάθε εβδομάδα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τη δεύτερη δόση για εκείνους που εμβολιάζονται με την πρώτη δόση. Με τα εμβόλια που παρέλαβε από την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech αυτή την εβδομάδα, η χώρα έχει λάβει 414.000 εμβόλια (έχει ακόμα παραλάβει 8.000 εμβόλια από τη Μoderna). Χθες είχαν χορηγηθεί 213.735 δόσεις, με 196.009 άτομα να έχουν κάνει μόνο την πρώτη, ενώ 13.000 είχαν κάνει και τις δύο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς το απόθεμα των δόσεων (σ.σ. συμπεριλαμβανομένης και της κρατημένης δεύτερης δόσης για όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη) είναι γύρω στις 218.000 δόσεις. Από αυτές, 196.000 χρειάζονται για τη δεύτερη δόση. Η χώρα βασικά δουλεύει με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και όπως κατέστησε σαφές χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιμείνει στην πολιτική που δεν αποσυνδέει τις δύο δόσεις των εμβολίων χρονικά μεταξύ τους.


Χθες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επανέλαβε την κυβερνητική θέση η οποία εξάλλου έχει προκύψει από επαφή της κυβέρνησης με την αμερικανική εταιρεία, με τη σύσταση της τελευταίας να μην απομακρυνθούν χρονικά οι δύο δόσεις. Χώρες που το έκαναν αυτό, όπως η Δανία, βρίσκονται σήμερα «στον αέρα».

Αν κανείς πολλαπλασιάσει τον αριθμό των πρώτων δόσεων επί 2, η χώρα διαθέτει τις 396.000 που χρειάζονται για να γίνει και η δεύτερη δόση και λίγες παραπάνω, συνολικά 422.000. Τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί μέχρι τον Απρίλιο είναι 400.000, αλλά ώς το τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μόνο από τις Pfizer/BioNTech θα φτάσουν στη χώρα άλλες 404.000 δόσεις (από 91.000 τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ τις ακόλουθες δύο θα αυξηθούν στις 110.000 ανά εβδομάδα).

1,5 εκατ. δόσεις

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της εταιρείας, οι παραδόσεις εμβολίων θα προσεγγίσουν το 1,5 εκατ. δόσεις στα τέλη του τριμήνου, αποτελώντας με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα το «άλογο» στην κούρσα των εμβολιασμών των πιο ηλικιωμένων συμπολιτών μας.

Η κυβέρνηση έχει συζητήσει το ενδεχόμενο η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της ΑstraZeneca να μην αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες – ο κ. Κικίλιας επιβεβαίωσε χθες ότι αυτό θα γίνει την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός της εμβολιαστικής καμπάνιας.

Σε αυτή την περίπτωση οι «γραμμές εμβολιασμού» θα διαχωρισθούν για τις μεγαλύτερες ηλικίες και για τις ηλικίες κάτω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες του ίδιου φάσματος. Στις δεύτερες, θα χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca για το επόμενο δίμηνο και θα χρησιμοποιηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ για τους μεγαλύτερους σε ηλικία θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν χρειάζεται τις χαμηλές θερμοκρασίες του εμβολίου της Pfizer.

H κυβέρνηση πάντως περιμένοντας την έγκριση του τρίτου εμβολίου δεν προχωράει για την ώρα σε κλείσιμο ραντεβού νέων ομάδων πολιτών που θέλουν να εμβολιασθούν, έχοντας κατά νουν το αποτέλεσμα του μπρα ντε φερ στις Βρυξέλλες για τον τελικό αριθμό των εμβολίων που θα αποσπάσει η Επιτροπή από τα βρετανικά εργοστάσια της AstraZeneca.

πηγή Καθημερινή
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
4K Santorini Summer Mix 2020
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
4K Santorini Summer Mix 2020
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ