2021-02-02 11:22:53
Φωτογραφία για Έρχονται μειώσεις 8% στον ΕΝΦΙΑ
Παράθυρο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8% άνοιξε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, περιγράφοντας τα επόμενα βήματα προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες.

Ο υπουργός, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», διαβεβαίωσε πως η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν θα οδηγήσει σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ παρά «μόνο στις περιοχές όπου πρέπει να αυξηθεί», επαναφέροντας παράλληλα στο προσκήνιο την προ πανδημίας δέσμευση της κυβέρνησης για νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν πως ο χρόνος εφαρμογής των νέων μειώσεων συναρτάται με τον χρόνο ολοκλήρωσης της άσκησης προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες, άσκηση η οποία θεωρητικά θα είχε ολοκληρωθεί το 2020. Η επέλαση της πανδημίας ανέτρεψε τους σχεδιασμούς προσαρμογής αντικειμενικών με τις εμπορικές εντός του 2020, μεταφέροντας το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως το καλοκαίρι του 2021. Και πάλι όμως οι ανατροπές στο μέτωπο της πανδημίας καθιστούν και αυτόν τον στόχο επισφαλή.


Με αυτά τα δεδομένα, εάν ολοκληρωθεί η άσκηση προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες εντός των επόμενων μηνών και υπάρχει επαρκής χρόνος προσαρμογών και στον ΕΝΦΙΑ, υπάρχει πιθανότητα οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ να εφαρμοστούν από φέτος. Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες εξαιτίας των υγειονομικών εξελίξεων, οι οποίες δυσχεραίνουν την ολοκλήρωση του έργου των εκτιμητών. Στην περίπτωση όπου η ολοκλήρωση της άσκησης καθυστερήσει, μοιραία οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μετατίθενται για το 2022.

Ο δημοσιονομικός χώρος για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σχεδιάζεται να προκύψει από την ένταξη περίπου 3.000 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Πρόκειται για περιοχές-φιλέτα, οι οποίες βρίσκονται κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της νησιωτικής χώρας και στις οποίες οι τιμές υπολογισμού των φόρων ακινήτων είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις εμπορικές.

Πηγή (ΤΡ 2/2/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ