2021-02-02 13:25:33
Φωτογραφία για Πλημμύρες στον Έβρο: Εικόνες μεγάλης καταστροφής - Εθνικό πένθος για τον πυροσβέστη
Εικόνες βιβλικής καταστροφής σε αστικές και αγροτικές περιοχές του νομού Έβρου άφησε πίσω της η χθεσινή νεροποντή, η δεύτερη και εξίσου καταστροφική, σε διάστημα μόλις 15 ημερών. Ούτε οκτώ ώρες και δύο «επιδρομές» νερού δεν χρειάστηκαν καλά καλά, για να πλημμυρίζουν δρόμοι, χωράφια, κατοικίες, υποδομές, καταστήματα, μέχρι και το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης.

Όλα άρχισαν λίγο μετά τις 8 το πρωί, όταν ξέσπασε η πρώτη ισχυρή νεροποντή, για την επικινδυνότητα της οποίας είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα οι μετεωρολόγοι. Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας εκδηλώθηκε με αμείωτης έντασης βροχή μέχρι τις 12 το μεσημέρι περίπου, καλύπτοντας σχεδόν τα πάντα κατά μήκος της επαρχιακής οδού Αλεξανδρούπολης – Απαλού, με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας των διερχόμενων αυτοκινήτων, αλλά και την αναστολή των προγραμματισμένων πτήσεων του αεροδρομίου.

Αχίλλειος πτέρνα ο Απαλός


Μολονότι, η περιοχή του Απαλού του δήμου Αλεξανδρούπολης δοκιμάστηκε πάλι από έντονη νεροποντή δεκαπέντε ημέρες πριν, με αποτέλεσμα οι μαθήτριες και οι μαθητές των σχολείων να απεγκλωβίζονται με φαγάνες και σκαπτικά μηχανήματα, ελάχιστες εργασίες πρόληψης αντίστοιχων ακραίων καιρικών φαινομένων και αποκατάστασης συνάμα έγιναν στο ενδιάμεσο, με αποτέλεσμα μια περιαστική και αμιγώς επίπεδη περιοχή (σαν το Γέρακα ή το Ελληνικό στην Αττική) γεμάτη κατοικίες και πολυκαταστήματα κατά μήκος του δρόμου, να μετατραπεί σε λίγες ώρες σε απέραντη λίμνη, οδηγώντας στον οδικό αποκλεισμό της Αλεξανδρούπολης. Η δεύτερη σε διάστημα δεκαπέντε ημερών νεροποντή, ωστόσο, αποκάλυψε σε όλο της το μεγαλείο τη γύμνια της περιοχής σε αντιπλημμυρικές υποδομές στα πλέον κομβικά -και κεντρικά- σημεία του νομού, το οδικό δίκτυο του οποίου μαρτυρά, άλλωστε, τη χρόνια εγκατάλειψη.

Υπεράνθρωπες διασώσεις

Την ίδια ώρα, η αδιάκοπη νεροποντή είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστούν αυτοσχέδιοι χείμαρροι, αλλά και να ξεχειλίσουν γέφυρες και παραπόταμοι, καλύπτοντας πλήρως το οδόστρωμα. Υπό αυτές τις συνθήκες, άθλο θύμιζαν χθες οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών από δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αλλά και της ΕΛ.ΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η στάθμη του νερού ανέβαινε απότομα μέσα σε ελάχιστο χρόνο, ακόμη και μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως ο Απαλός.

Αεροδρόμιο

Έτσι, στην προσπάθειά του να προσεγγίσει το σχολικό συγκρότημα, για να διασώσει τα μικρά παιδιά (όπως και το κατάφερε τελικά), το υπηρεσιακό του όχημα παρασύρθηκε, με αποτέλεσμα να βρει άδικο τέλος ο 46χρονος Aρχιπυροσβέστης και πατέρας τριών παιδιών, Ιωάννης Ζαφειρόπουλος, βυθίζοντας στο πένθος όλη την περιοχή.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

«Σήμερα, τις πρώτες μεσημεριανές ώρες, το Π.Σ. 3538 της Π.Υ. Αλεξανδρούπολης εκτελούσε περιπολία στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης για παροχή βοηθείας. O Αρχιπυροσβέστης Ζαφειρόπουλος Ιωάννης, ετών 46, ενώ βρισκόταν εκτός του ανωτέρω οχήματος, παρασύρθηκε από όγκο νερών εντός τσιμενταύλακα. Αφού εντοπίστηκε, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Για τις συνθήκες και τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατο του πυροσβεστικού υπαλλήλου θα διενεργηθεί προανάκριση και Ένορκη Διοικητική Εξέταση».

Αεροδρόμιο

Εθνικό πένθος

Η είδηση της αυτοθυσίας του 46χρονου Αρχιπυροσβέστη για τη σωτηρία των μικρών μαθητών έκανε το γύρο του διαδικτύου, ενώ δεκάδες μηνύματα πένθους και συμπαράστασης στους οικείους του κατέφθαναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κατοίκους της περιοχής, φίλους και συναδέλφους του. Στο πένθος για τον άδικο χαμό του Αρχιπυροσβέστη συμμετείχε σύσσωμος και ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Πρωθυπουργού:

«Η απώλεια του πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να βοηθήσει μαθητές που κινδύνευαν, μας γεμίζει θλίψη» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter, για την απώλεια εν ώρα καθήκοντος, του αρχιπυροσβέστη Ιωάννη Ζαφειρόπουλου. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι «η σκέψη όλων είναι με την οικογένειά του, συμπαραστάτης της οποίας θα βρεθεί η Πολιτεία» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου αρχιπυροσβέστη.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον άδικο χαμό του Αρχιπυροσβέστη Ιωάννη Ζαφειρόπουλου κατά την επιχείρηση διάσωσης μαθητών στον Απαλό Έβρου. Είναι μεγάλη η οφειλή της πατρίδας μας στους ήρωες της @pyrosvestiki. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ανάρτησή της στο twitter.

Την λύπη του για τον θάνατο του αρχιπυροσβέστη, Ιωάννη Ζαφειρόπουλου, εξέφρασε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. «Ο Αρχιπυροσβέστης Ιωάννης Ζαφειρόπουλος έχασε τη ζωή του ενώ επιχειρούσε να διασώσει μικρούς μαθητές από τις πλημμύρες στον Έβρο. Η αφοσίωσή του στο καθήκον, μας συγκλονίζει. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους του» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Θρηνούμε την απώλεια του Αρχιπυροσβέστη Ιωάννη Ζαφειρόπουλου, που έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να σώσει παιδιά. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του και το Πυροσβεστικό Σώμα» υποστήριξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά με για την απώλεια του αρχιπυροσβέστη Ιωάννη Ζαφειρόπουλου.

Tα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Αρχιπυροσβέστη, που έχασε τη ζωή του, όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, στον δήμο Αλεξανδρούπολης μαζί με τη θλίψη του κατέθεσε μέσω twitter, o υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης. «O Αρχιπυροσβέστης Γιάννης Ζαφειρόπουλος στην προσπάθειά του να σώσει παιδιά που κινδύνευαν έχασε τη ζωή του. Ένας πραγματικός ήρωας έφυγε από κοντά μας», έγραψε ο κ. Καλαφάτης.

Αεροδρόμιο

Το δις εξαμαρτείν

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και η Επιτροπή του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας για τον άδικο θάνατο του πυροσβέστη στον Έβρο. «Για δεύτερη φορά, μέσα σε 20 μέρες, ο νομός Έβρου αντιμετωπίζει μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες. Δυστυχώς αυτή τη φορά θρηνούμε και την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του πυροσβέστη Ζαφειρόπουλου Ιωάννη, που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, καθώς και σε όλους τους συναδέλφους του» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ.

Στα δύο ο Έβρος

Μεσολάβησε μόνο μια μικρή ύφεση για περίπου δύο ώρες, με την ένταση της νεροποντής να επανέρχεται στα πρωινά επίπεδα στις 2 περίπου χθες το μεσημέρι και με τρίωρη διάρκεια, για να καλύψει τις εναπομείνασες οδικές και αγροτικές επιφάνειες. Εκτός από την επαρχιακή οδό Αλεξανδρούπολης – Φερών, η οποία είχε αποκλειστεί στο ύψος του Αεροδρομίου, κλειστή παρέμενε και η εθνική οδός Αρδανίου – Ορμενίου στο ύψος του Προβατώνα, με αποτέλεσμα η πρόσβαση προς την Αλεξανδρούπολη να είναι αδύνατη, κόβοντας οριζόντια στα δύο τον νομό. Αδύνατη ήταν και η πρόσβαση από την Αλεξανδρούπολη προς την Εγνατία Οδό.

Συνολικά, οι τεράστιοι όγκοι νερού είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης – Σ.Σ. Κήπων, από τον οικισμό Απαλού έως τη διασταύρωση της Άνθειας και από τον οικισμό των Φερών έως τον οικισμό του Αρδανίου, αλλά και στην Επαρχιακή Οδό Αρδάνιου – Ιτέας. Κατά μήκος του αποκλεισμένου οδικού δικτύου είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων, αναμένοντας από τις Αρχές να επιτρέψουν τη διέλευση των οχημάτων, η οποία αποκαταστάθηκε μερικώς λίγο μετά τις 6 χθες το απόγευμα.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, κατά μήκος του αποκλεισμένου οδικού δικτύου είχαν αναπτυχθεί, ωστόσο, έως τις 8 χθες το βράδυ κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, συνοδεύοντας επείγοντα περιστατικά και επεμβαίνοντας σε έκτακτες καταστάσεις, αφού η επιχείρηση απάντλησης υδάτων σε κατοικίες και καταστήματα σταμάτησε μόνο, όταν έπεσε η νύχτα.

Απαλός

Κλειστά τα σχολεία

Οι σκηνές… κατακλυσμού που επικρατούσαν μέχρι αργά χθες στην περιοχή, με παραποτάμους και ρέματα να έχουν υπερχειλίσει, κρατούν σε εγρήγορση τον κρατικό μηχανισμό, ενώ κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους οικισμούς Απαλού και Άνθειας καθώς και στον παιδικό σταθμό Απαλού. Άλλωστε, στο Γυμνάσιο της Άνθειας παρέμειναν για πολλές ώρες χθες μαθητές και εκπαιδευτικοί, μέχρι να καταστεί ασφαλής η μετακίνησή τους, αφού και ο οικισμός αυτός επλήγη σφόδρα.

Σοκαριστικές εικόνες

Εκτός από τον Απαλό, χαοτική λόγω της στάθμης του νερού ήταν η κατάσταση στην Άνθεια, στη Μαΐστρο και το Σουφλί. Στο τελευταίο πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια όχι μόνο στα χωριά της περιοχής Κορνοφωλιά και Δαδιά, αλλά και στην πόλη του Σουφλίου. «Παρακαλούνται οι οδηγοί που κινούνται στην κεντρική οδό της πόλης του Σουφλίου, να έχουν αυξημένη προσοχή και να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα, καθώς έχουν παρατηρηθεί προβλήματα λόγω της έντονης βροχόπτωσης και της μεγάλης ποσότητας νερού» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δήμος Σουφλίου, ο οποίος ακόμη δεν έχει συνέλθει από την κακοκαιρία της 12 Ιανουαρίου.

Απαλός

Λίμνη το αεροδρόμιο

«Αυτό που ζήσαμε σήμερα ήταν πρωτοφανές. Το τμήμα της περίφραξης του αεροδρομίου, το οποίο είχαμε επισκευάσει μετά την τελευταία καταιγίδα, ξανάπεσε. Το συνεργείο αεροσκαφών έχει καταστραφεί ολοσχερώς, έχουν πλημμυρίσει όλα τα μηχανοστάσιά μας, έχουμε κατεστραμμένο πάρα πολύ τεχνικό εξοπλισμό, ηλεκτρολογικό και επισκευαστικό, κατεστραμμένα ασανσέρ που έχουν πλημμυρίσει, ενώ σε πολλά σημεία του αεροσταθμού εξακολουθούν να τρέχουν νερά ακόμη και τώρα» ανέφερε ο αερολιμενάρχης Στέλιος Ζαντανίδης, εξηγώντας πως «στην προηγούμενη καταιγίδα (σ.σ τέλη Ιανουαρίου) το ύψος της βροχής ήταν μεγαλύτερο, σε τρεις ώρες 222 χιλιοστά, τώρα όμως επειδή το έδαφος ήταν ήδη κορεσμένο, το ύψος του νερού στο έδαφος ήταν μεγαλύτερο». «Τα τελευταία 50 χρόνια δεν υπάρχει καταγεγραμμένο ύψος βροχής που να πλησιάζει καν σ' αυτό. Σήμερα γράψαμε 193 χιλιοστά βροχής σε επτά ώρες, δηλαδή πέσανε περίπου 200 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Δεν υπάρχει προηγούμενο», κατέληξε ο Ζαντανίδης.

Συναγερμός για τη Βουλγαρία

Και ενώ η σημερινή ημέρα βρίσκει τους κατοίκους και τις Αρχές του Έβρου να μετρούν τις νέες, χθεσινές πληγές, συναγερμός έχει σημάνει στο δήμο Ορεστιάδας, καθώς λόγω της τήξης των πάγων στη γείτονα Βουλγαρία από τις βροχοπτώσεις, ανεβαίνει σταδιακά η στάθμη του νερού των ποταμών Άρδα και Έβρου. Σε επιφυλακή βρίσκεται και ο δήμος Διδυμοτείχου, ο οποίος ενημερώθηκε ότι επίκειται υπερβολικός όγκος υδάτων στις παραποτάμιες περιοχές του Ερυθροποτάμου. Συγκεκριμένα, μεγάλος όγκος νερού φαίνεται να κατευθύνεται από τα σύνορα με τη Βουλγαρία στην κοιλάδα του Ερυθροποτάμου, ενώ πέρασε πάνω από τη γέφυρα το νερό στο Μεγάλο Δέρειο.

Απαλός
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ