2021-02-02 21:02:45
Φωτογραφία για Ραφάλ Μπρζκόσκα: Από τα φυλλάδια πίτσας στην κορυφή –
Ποιος είναι o Πολωνός δισεκατομμυριούχος με το… δύσκολο όνομα

Ξεκίνησε ενώ ήταν ακόμη φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας, ιδρύοντας μια εταιρεία με την ονομασία Integer, το 1999, για τη διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων για τον κλάδο της εστίασης και συγκεκριμένα σε πιτσαρίες 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας αστειεύτηκε κάποτε ότι ήταν «επικίνδυνος». Ο λόγος για τον Ραφάλ Μπρζκόσκα, τον νεότερο δισεκατομμυριούχο της χώρας, που γώρισε την επιτυχία μετά την «έκρηξη» της ζήτησης στο ηλεκτρονικό εμπόριο λόγω της πανδημίας.

Ο 47χρονος είναι ο ιδρυτής της εταιρείας ταχυμεταφορών InPost, της οποίας οι μετοχές αυξήθηκαν κατά 32% στο ντεμπούτο τους στο Άμστερνταμ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Η αρχική δημόσια προσφορά με έδρα την Κρακοβία ήταν στα 8 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το μερίδιό του κατά 12% και αυξάνοντας την περιουσία του στα 1,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.


Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg TV, ο Μπρζκόσκα δήλωσε ότι «πριν από πέντε χρόνια ήταν απλά μια εταιρεία logistics, σήμερα πρόκειται για μία εταιρεία τεχνολογίας», και συμπληρώνει «αυξήσαμε τα έσοδα, και διατηρούμε τη ζήτηση για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, βελτιώνοντας την ικανότητά τους να κερδίζουν αγορές».

Η πορεία του Μπρζκόσκα προς την κατάκτηση της κορυφής δεν ήρθε εν μία νυκτί. Ξεκίνησε ενώ ήταν ακόμη φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας, ιδρύοντας μια εταιρεία με την επωνυμία Integer, το 1999, για τη διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων μαζικής αλληλογραφίας για τον κλάδο της εστίασης και συγκεκριμένα σε πιτσαρίες. Αργότερα ανέλαβε το μονοπώλιο της State Post, προσφέροντας φθηνότερη παράδοση λογαριασμών τηλεφώνου και ηλεκτρικού ρεύματος. Προκειμένου να ξεπεράσει το ελάχιστο όριο βάρους για τις ιδιωτικές ταχυδρομικές υπηρεσίες, πρόσθεσε μικρές μεταλλικές πλάκες σε κάθε κομμάτι αλληλογραφίας.

Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας είναι θερμός υποστηρικτής της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στην Πολωνία και το 2013 κέρδισε αποκλειστικό συμβόλαιο για την παράδοση επιστολών στα δικαστήρια της χώρας. Ταυτόχρονα, για να ανταγωνιστεί τις εταιρείες ταχυμεταφορών, άρχισε να αναπτύσσει ένα δίκτυο θυρίδων για δέματα σε δημόσιους χώρους που έγινε μέσω της InPost.

Οι πελάτες μπορούσαν να παραλάβουν και να παραδώσουν πακέτα μόνοι τους αντί να περιμένουν την παράδοση στο σπίτι, έχοντας πρόσβαση στις θυρίδες με κωδικούς που αποστέλλονται μέσω SMS.

Σύντομα έγινε ένας από τους νεότερους εκατομμυριούχους της Πολωνίας. Μάλιστα σε απονομή βράβευσής του το 2014 με αφορμή τη έκδοση της αυτοβιογραφίας του, ο τότε πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, τον αποκάλεσε αστειευόμενος «επικίνδυνο άνδρα».

Πράγματι, δεν ήταν όλοι οπαδοί του επιχειρηματικού του ζήλου. Η State Post αντέδρασε και μετά από δύο χρόνια ανέκτησε τον έλεγχο των παραδόσεων αλληλογραφίας δικαστηρίου. Κατά συνέπεια η απώλεια ορισμένων συμφωνιών, οδήγησε τις εταιρείες του Μπρζκόσκα σε οικονομικό αδιέξοδο. Διασώθηκαν εν μέσω μιας συμφωνίας με εισφορά κεφαλαίου από την ιδιωτική εταιρεία Advent International και διαγράφηκαν από το χρηματιστήριο της Βαρσοβίας.

Στη συνέχεια, με την ενίσχυση χρηματοδότησης από την KKR & Co., η Advent βοήθησε την InPost να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της και να επεκταθεί, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυρίδων να τετραπλασιάζεται σε διάστημα τριών ετών. Μέχρι το τέλος του 2020, η InPost κατείχε 12.254 αυτοματοποιημένα μηχανήματα δεμάτων στην Πολωνία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, διεκπεραιώνοντας συνολικά 249 εκατ. παραδόσεις – πολλές μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου, Allegro.eu.

Αναλυτές δηλώνουν πως «κανείς στην Πολωνία δεν περίμενε ότι η επιχείρηση του Μπρζκόσκα θα ανέκαμπτε τόσο γρήγορα». Το ντεμπούτο της InPost στο Άμστερνταμ φαίνεται τώρα σαν ένα είδος ανάστασης, καθώς η πανδημία αποτέλεσε ισχυρό καταλύτη για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ