2021-02-03 13:08:00
Φωτογραφία για Η βρετανική μετάλλαξη «πολιορκεί» την Αττική - Προ των πυλών το τρίτο κύμα
Τις δυσοίωνες προβλέψεις που εκφράστηκαν νωρίτερα στην ημέρα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα επαληθεύουν τα 1.261 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Η πανδημία καλπάζει ξανά σε ρυθμούς Δεκεμβρίου, στα τέλη του οποίου σημειώθηκε τελευταία φορά αντίστοιχο υψηλό νούμερο (1.046). Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 244 και στους 22 οι νέοι θάνατοι. Ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο, είναι ο εντοπισμός 31 νέων κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους, όλα στην Αττική, ενώ συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 204 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στη χώρα μας. Μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις, η κυβέρνηση εξετάζει πλέον όλα τα σενάρια, αναμένονται και τις εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων. Ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για πιθανή επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα (από τις 9 που είναι τώρα), ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης και το θέμα των σχολείων.


Με την Αττική σε συνεχή έξαρση, τη Θεσσαλονίκη να διακόπτει τη σταθερή επιδημιολογική της πορεία και τοπικές «εκρήξεις» της διασποράς, τα σημερινά στοιχεία κατόπιν 37.591 τεστ – εκ των οποίων 16.721 μοριακά – καταγράφουν τη δύσκολη ανηφόρα για τη διαχείριση της πανδημίας, με τις μεταλλάξεις να στήνουν ενέδρες και τα προβλήματα στο μέτωπο των εμβολίων επιδεινώνουν την κατάσταση.

Ο φόβος για ένα τρίτο κύμα κορυφώνεται, ιδιαίτερα για την πίεση που θα ασκηθεί στο σύστημα υγείας. Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) κινείται πλέον οριακά πάνω από τη μονάδα – στο 1,01 για την Αττική χθες – και, όπως επεσήμανε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Υγείας την Παρασκευή, την επιδείνωση στο σύνολο νέων διαγνώσεων θα ακολουθήσει η αύξηση εισαγωγών στα Νοσοκομεία την εβδομάδα που διανύουμε.

H Αττική εκπέμπει «SOS»

Τα 652 νέα κρούσματα στην Αττική και η επιβαρυμένη κατάσταση όλων των περιφερειακών της ενοτήτων, παραμένουν πιστά στο αρνητικό προφίλ που την οδήγησε στο επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου, με τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

«Κόκκινο» χτύπησε το Κέντρο με 180 νέα κρούσματα, 68 στην Ανατολική Αττική, 36 στη Δυτική, 79 στον Βόρειο και 84 στον Νότιο Τομέα Αθηνών, 97 στον Πειραιά ενώ τα 105 στο Δυτικό Τομέα Αθηνών συνοδεύτηκαν από μια υψηλή αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού στα 21,44.

Η κατάσταση των νοσοκομείων στο λεκανοπέδιο παραμένει το αγκάθι, με τους μισούς σχεδόν νοσηλευόμενους λόγω κορωνοϊού της χώρας να φιλοξενούνται στις απλές κλίνες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) COVID-19 της Αττικής (561 και 148 ασθενείς αντίστοιχα έως χθες).

Τη δύσκολη κατάσταση της Αττικής πιστοποιεί και η αύξηση του ιικού φορτίου κατά 40% την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση της διασποράς, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαο Θωμαΐδη.

Δυναμικό «παρών» από Θεσσαλονίκη και Αχαΐα – Πολλές οι τοπικές «εκρήξεις»

Θεσσαλονίκη και Αχαΐα εκτοξεύουν την αγωνία με το επιβαρυμένο επιδημιολογικό τους φορτίο.

Για σήμερα η συμπρωτεύουσα σημειώνει μετά από εβδομάδες ανοδική πορεία, καταγράφοντας 126 νέες διαγνώσεις. Οι εξελίξεις οδηγούν στη Θεσσαλονίκη το πρωί της Πέμπτης τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, με σκοπό την έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την τοπική διασπορά και την αντιμετώπισή της, με τη συμμετοχή φορέων της πόλης.

Στον πυρετό της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται από χθες η Αχαΐα, με 64 νέα κρούσματα και 20,63 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων. Ήδη την Παρασκευή ο κ. Χαρδαλιάς είχε κρούσει το καμπανάκι για τον Δήμο Πατρέων, όπου στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» βρέθηκαν 55 θετικοί υγειονομικοί. Στο δυσάρεστο γεγονός αναφέρθηκε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου και η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σχολιάζοντας το απογοητευτικά «εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του εμβολιασμού σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα».

Υψηλά νούμερα κρουσμάτων σημείωσαν σήμερα οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας (16), Κοζάνης (19), Κορινθίας (19), Λάρισας (39), ενώ ανησυχητικό είναι το ιικό φορτίο σε Λακωνία (15,71 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), Λασίθι (30,51), Μύκονο (39,47), Ζάκυνθο (12,27), Θήρα (26,48) και Χαλκιδική (35,88) όπου καταγράφονται και 38 νέες μολύνσεις.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις: «Μυστήριο» ο 9χρονος – Αρνητικός ο ιερέας από τη Θεσσαλονίκη

Προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς η σπάνια περίπτωση του 9χρονου που βρίσκεται από σήμερα το πρωί διασωληνωμένος σε ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η Βοήθεια».

Πρόκειται για τον γιο μιας νοσηλεύτριας από το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα, η οποία διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό προ 10 ημερών και της συστήθηκε κατ’ οίκον νοσηλεία. Σημειώνεται ότι η γυναίκα ανήκε στην ομάδα του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείο που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19.

Το μυστήριο συντηρούν δύο στοιχεία σχετικά με την περίπτωση του αγοριού: η νεαρή του ηλικία, που σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα θα έπρεπε να αποτελεί θετικό παράγοντα για ήπια νόσηση, καθώς και το διάστημα που νοσούσε μέχρι τα σοβαρά συμπτώματα να τον οδηγήσουν στο νοσοκομείο για να διαπιστωθεί η άθλια κατάσταση των πνευμόνων του από τις ακτινογραφίες και η πολύ επιθετική COVID-19.

Από την άλλη, θετική είδηση της ημέρας αποτέλεσε η αρνητικοποίηση του ιερέα της Μητρόπολης Νεαπόλεως που αποτέλεσε το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη χώρα, έπειτα από το δεύτερο τεστ στο οποίο υπεβλήθη. Η ήπια συμπτωματολογία του που συνδέεται με χαμηλό ιικό φορτίο στον οργανισμό του, φαίνεται να οδήγησε σε αυτή την ευχάριστη εξέλιξη, δεδομένου ότι η μη ανίχνευση του ιού σημαίνει αδυναμία μετάδοσής του.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 204 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ