2021-02-04 00:00:12
Φωτογραφία για Economist :Μόλις το 8,4% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει πλέον σε πλήρη Δημοκρατία λόγω των μέτρων! – Η θέση της Ελλάδας
Το σκληρό της πρόσωπο απέναντι (και) στους δημοκρατικούς θεσμούς, δοκιμάζοντας τα όριά τους, φαίνεται πως άφησε η πανδημία του κοροναϊού, όπως προκύπτει από την εφετινή έκθεση του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της Δημοκρατίας ανά τον κόσμο.

Η ετήσια έρευνα, η οποία βαθμολογεί την κατάσταση της Δημοκρατίας σε 167 χώρες βάσει πέντε παραγόντων -εκλογική διαδικασία και πλουραλισμός, λειτουργία της κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, πολιτική κουλτούρα και πολιτικές ελευθερίες- διαπιστώνει ότι μόλις το 8,4% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πλήρη Δημοκρατία, ενώ περισσότερο από το ένα τρίτο ζει κάτω από αυταρχικούς κανόνες.

Η παγκόσμια βαθμολογία 5,37 στα 10 μάλιστα, είναι η χαμηλότερη που καταγράφεται από τότε που ξεκίνησε να διεξάγεται η έρευνα, το 2006. 

Περιορισμός κατά 70%

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι δημοκρατικές ελευθερίες περιορίστηκαν κατά σχεδόν 70% σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020 λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της μάχης κατά της πανδημίας του κοροναϊού,


Η πανδημία οδήγησε σε μεγάλη υποχώρηση των δημοκρατικών ελευθερίων, τονίζεται.

Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, παρότι ιδιαίτερα οξυμένο σε χώρες της Αφρικής ή της Μέσης Ανατολής με αυταρχικά καθεστώτα, όμως η έρευνα υπογραμμίζει ότι «το πιο αξιοσημείωτο το 2020 ήταν ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών στις προηγμένες Δημοκρατίες».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γαλλία και η Πορτογαλία, οι οποίες υποβιβάστηκαν στην κατηγορία των «προβληματικών Δημοκρατιών» 

«Η εθελοντική εγκατάλειψη θεμελιωδών ελευθεριών από εκατομμύρια ανθρώπους ίσως να είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα αυτής της πρωτόγνωρης χρονιάς, όμως δεν μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το υψηλό ποσοστό αποδοχής των περιοριστικών μέτρων σημαίνει ότι οι πολίτες εκτιμούν λιγότερο την ελευθερία» σχολίασε η Τζόαν Χόεϊ, υπεύθυνη της έρευνας.

«Απλώς εκτίμησαν, με βάση τα στοιχεία, ότι η αποφυγή θανάτων δικαιολογούσε την προσωρινή απώλεια της ελευθερίας» πρόσθεσε.

Πρωταθλητές και ουραγοί – Η θέση της Ελλάδας

Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου, με τις χώρες με τις περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες, βρίσκονται η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς. Στον αντίποδα, στην τελευταία θέση της κατάταξης είναι η Βόρεια Κορέα, μετά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Συρία και το Τσαντ.

Η Ελλάδα κατατάσσεται 37η μεταξύ 167 ανεξάρτητων κρατών και περιοχών με βαθμολογία 7,39 στα 10. Την καλύτερη επίδοση αποσπά στην εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό με 9,58.

Στην πολιτική κουλτούρα βαθμολογείται με 7,5 και στις ελευθερίες των πολιτών με 8,53. Ωστόσο στη λειτουργία της κυβέρνησης λαμβάνει μόλις 5,21 και στην πολιτική συμμετοχή 6,11.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ