2021-02-05 06:35:41
Φωτογραφία για Διευθύντρια Σπουδών Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου: Κατoνομάστε πρόσωπα, πράγματα, χωρίς φόβο
Σε μια γενναία έκκληση προς τους σπουδαστές της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου, να μιλήσουν ανοιχτά για ενδεχόμενα περιστατικά οποιασδήποτε μορφής βίας εντός των κόλπων της σχολής, απηύθυνε η διευθύντρια της, Δηώ Καγγελάρη στους σπουδαστές μετά την δημόσια δήλωση συμπαράστασης που εξέφρασαν προς τις ηθοποιούς που κατήγγειλαν ανάλογα περιστατικά.

«Εμείς οι ίδιες και οι ίδιοι, άλλες περισσότερο, άλλοι λιγότερο, άλλοι ευτυχώς καθόλου, έχουμε βιώσει αντίστοιχα περιστατικά – τα οποία δυστυχώς δεν έχουμε μπορέσει να αρθρώσουμε, λόγω φόβου, μήπως εμείς κάτι δεν καταλάβαμε καλά ή μήπως μελλοντικά στιγματιστούμε» κατήγγειλαν σε χθεσινή τους ανακοίνωση οι σπουδαστές της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου, ζητώντας να δημιουργηθεί ένας χώρος στον οποίο τα άτομα που έχουν υποστεί βία θα μπορούν να μιλήσουν κατευθείαν γι’ αυτό, έναν χώρο στον οποίο θα μπορούν να καταγγείλουν, να διεκδικήσουν και να δικαιωθούν.


Στην επιστολή της προς τους σπουδαστές της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου, η διευθύντρια της, Δηώ Καγγελάρη, τους ζητά να βρουν το κουράγιο και να προχωρήσουν σε ονομαστικές καταγγελίες, μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης και εχεμύθειας ώστε να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2021

«Αγαπητοί μου σπουδαστές, αγαπητές μου σπουδάστριες, Διάβασα προ ολίγου το κείμενο που δημοσίευσε ο Σύλλογός σας για «το φαινόμενο του εργασιακού εκφοβισμού και της σεξιστικής βίας στο θέατρο». Χαίρομαι πραγματικά που παράλληλα με τις εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές σας διεκδικήσεις, σας κινητοποιεί το ζωτικό θέμα της κατάχρησης εξουσίας στον εργασιακό και εκπαιδευτικό χώρο, δηλώνοντας έτοιμοι να καταδικάσετε κάθε προσβλητική, εκφοβιστική και παρενοχλητική συμπεριφορά και αποφασισμένοι να υπερασπιστείτε την προσωπική και επαγγελματική σας αξιοπρέπεια.

Στέκομαι ιδιαίτερα στη φράση σας: «Εμείς οι ίδιες και οι ίδιοι, άλλες περισσότερο, άλλοι λιγότερο, άλλοι ευτυχώς καθόλου, έχουμε βιώσει αντίστοιχα περιστατικά –τα οποία δυστυχώς δεν έχουμε μπορέσει να αρθρώσουμε, λόγω φόβου μήπως εμείς κάτι δεν καταλάβαμε καλά ή μήπως μελλοντικά στιγματιστούμε». Όπως έχω ήδη τονίσει και στα έξη τμήματα της Σχολής μας (πριν ακόμη ανοίξει ο ασκός του Αιόλου πάνω από τον χώρο του θεάτρου) αισθάνομαι την υποχρέωση να επαναλάβω ότι είμαι πάντα ανοικτή για να ακούσω και να συζητήσω μαζί σας, μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης και εχεμύθειας, κάθε περίπτωση λεκτικής ή σεξουαλικής παρενόχλησης σε συλλογικό ή προσωπικό επίπεδο, ώστε να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Ως υπεύθυνη των σπουδών σας οφείλω να γνωρίζω ό,τι σχετίζεται με την εκπαιδευτική διαδικασία και σας καλώ να βρείτε το κουράγιο να μου μιλήσετε για όποιο από αυτά τα ζητήματα συνδέεται με τη Σχολή μας, κατονομάζοντας πρόσωπα, πράγματα, χρονολογίες, χωρίς φόβο· με τη δύναμη της αλήθειάς σας. Μόνο με την επώνυμη καταγγελία θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και δεν θα υπάρχουν αιχμές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι προσβάλλουν συνολικά το διδακτικό προσωπικό. Κλείνοντας, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία σύνταξης Κώδικα Δεοντολογίας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού»

Με την αγάπη μου, Δηώ Καγγελάρη Διευθύντρια Σπουδών Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ