2021-02-05 11:40:34
Φωτογραφία για Πάλι λεφτά στον… κουβά;
Γράφει ο Σωτήρης Βενέτης

Αγαπητά Σ.Ν.

Διαβάζουμε στον εξαίρετο ιστότοπό σας τις… «διθυραμβικές» ανακοινώσεις για την ηλεκτροκίνηση Λάρισας – Βόλου. Πριν εισέλθω στην ουσία του θέματος, υποτίθεται ότι αυτήν την στιγμή «τρέχουν» οι εργολαβίες για την κατασκευή της «διακλάδωσης Λουτρακίου», της κατασκευής σιδ/κής στάσης στον Ισθμό της Κορίνθου, την κατασκευή της σιδ/κής σύνδεσης των διυλιστηρίων της Μότορ Όιλ στους Αγίους Θεοδώρους, την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης μεταξύ Παλιού – Καλαμπάκας, την αποκατάσταση της (ορεινής) σιδ/κής γραμμής Τιθορέας – Λιανοκλαδίου μέσω Μπράλου από τις καταστροφές τις οποίες προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» και φυσικά την παραλλαγή Πολυκάστρου – Ειδομένης, έργα για τα οποία ουδεμία πληροφόρηση μέχρι στιγμής υπάρχει τόσο από το ΥΠΟΜΕΔΙ, όσο και από τις ελληνικές σιδ/κές εταιρίες.

Προσφάτως ο εξαιρετικός ιστότοπός σας μας παρουσίασε μια σειρά εκτέλεσης έργων «αποκατάστασης» της γραμμής της σιδ/κής γραμμής από Σέρρες έως Αλεξανδρούπολη (https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/02/blog-post_44.html)
. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «η αποκατάσταση της κυκλοφορίας της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη, βάσει προγραμματισμού, αναμένεται στις 5 Μαρτίου του 2021» χωρίς να διευκρινίζει εάν θα επαναληφθούν τα σιδ/κά δρομολόγια από Θεσσαλονίκη έως Αλεξανδρούπολη, χωρίς τη μετεπιβίβαση των επιβατών στη Δράμα σε λεωφορεία, αλλά και αν έχουν αρθεί οι κατά τόπους βραδυπορείες, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να επιμηκυνθεί ο χρόνος ταξιδιού Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης (με στάσεις μόνο σε μεγάλες πόλεις) από τις 4ώ και 15΄ με 4ώ και 30΄ του έτους 2004, στις 8ώ και 20΄, χρόνος πολύ υψηλός, καθόλου ανταγωνιστικός ως προς τα άλλα συγκοινωνιακά μέσα, ο οποίος μας γυρίζει πίσω στην εποχή του ατμού της δεκαετίας του 1970!

Επανερχόμενος λοιπόν από όλη αυτήν την… «συσκότιση», στο αρχικό θέμα, το ΥΠΟΜΕΔΙ και οι ελληνικές σιδ/κές εταιρίες μας παρουσιάζουν το «μεγάλο επίτευγμα» της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού της εγκατάστασης ηλεκτροκίνησης μεταξύ Λαρίσης – Βόλου. Όμως στα ρεπορτάζ τα οποία δημοσιεύθηκαν στα Σ.Ν. αναφέρθηκαν τα εξής… «παράδοξα»: «το έργο ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και αναβάθμισης με ETCS θα αναβαθμίσει θεαματικά την σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τις δύο μεγάλες θεσσαλικές πόλεις και σύμφωνα με τις προδιαγραφές θα εγκατασταθεί ηλεκτροκίνηση τύπου τρόλεϊ, για ταχύτητες μέχρι και 100 χλμ/ώρα(!). Η διαδρομή ανάμεσα στον Βόλο και την Λάρισα, μαζί με τις ενδιάμεσες στάσεις, θα μειωθεί στα 40 λεπτά (!) και παράλληλα θα λειτουργήσει και η προαστιακή σύνδεση μεταξύ Βόλου και Θεσσαλονίκης με συνολικό χρόνο μόλις 1 ώρα και 40 λεπτά(!!!). Στο συνολικό έργο περιλαμβάνονται και η νέα χάραξη της γραμμής από το Λατομείο ως και τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Βόλου, μήκους 10,5 χιλιομέτρων, που θα περνά μέσα από την Α' ΒΙ.ΠΕ.Βόλου, με κατάργηση του "S" που τέμνει την Νέα Ιωνία και τέλος θα δημιουργηθεί νέος σταθμός-στάση που θα εξυπηρετεί τους χιλιάδες εργαζομένους». (https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/02/blog-post_29.html )

Σε άλλο ρεπορτάζ αναλύεται έτι περισσότερο αυτή η διέλευση ως εξής: «Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ (όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της), το έργο αφορά στην εγκατάσταση συστημάτων σηματοδότησης, ηλεκτροκίνησης και ETCS της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισα – Βόλος μήκους 61 χλμ περίπου. Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει την κανονικοποίηση της παλαιάς μετρικής γραμμής του τμήματος Λατομείο – Βόλος»(!)

(https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/02/intrakat.html)

Καταλαβαίνουν λοιπόν οι αναγνώστες τι έργο πρόκειται να κατασκευαστεί μεταξύ Λάρισας – Βόλου; Ηλεκτροκίνηση «τύπου τρόλεϊ» για ταχύτητες έως 100 χλμ/ώ! Το έτος 1960, κατά το οποίο λειτούργησε η σιδηροδρομική σύνδεση Λάρισας – Βόλου με επιδομή διεθνούς εύρους (να σημειωθεί και να τονιστεί εδώ ότι το έργο τότε κατασκευάστηκε χωρίς να διακοπούν στο ελάχιστο τα σιδ/κά δρομολόγια τα οποία πραγματοποιούνταν τότε δια της μετρικής γραμμής) η ταχύτητα του σιδ/κού δικτύου ήταν 100 χλμ./ώ! Η νέα, διεθνούς εύρους σιδ/κή γραμμή στον θεσσαλικό κάμπο από την έξοδο του σιδ/κού σταθμού της Λάρισας έως το Αρμένιο ήταν και είναι μια απόλυτη ευθεία. Τα όρια ταχύτητας λοιπόν της γραμμής θα έπρεπε να αυξηθούν τουλάχιστον έως τα 160 χλμ/ώ μεταξύ Λάρισας – Αρμενίου και έως τα 120 χλμ/ώ μεταξύ Αρμενίου και Βόλου. Όταν διαπλατύνθηκε η σιδ/κή γραμμή μεταξύ των δύο θεσσαλικών πόλεων υπήρχε μόνο η παλαιά εθνική οδός. Λίγα μόλις χρόνια μετά (το 1962 – 63) κατασκευάστηκε η νέα εθνική οδός Λάρισας – Βελεστίνου αλλά τα αυτοκίνητα ήταν πιο αργά από τα τρένα και η μία ώρα που διαρκούσε το σιδ/κό δρομολόγιο (με μέγιστη ταχύτητα των Α/Α Φίατ ή Φεροστάλ τα 100 χλμ/ώ!) ήταν σαφώς καλύτερη του ΙΧ και του λεωφορείου. Όμως εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια έχει αναβαθμιστεί η εθνική οδός σε κλειστό αυτοκινητόδρομο. Τα ΙΧ έχουν γίνει πολύ πιο γρήγορα από εκείνα του 1960 και του 1970! Και πως λοιπόν απαντάει το ΥΠΟΜΕΔΙ και οι ελληνικές σιδηροδρομικές εταιρίες σε αυτόν τον «ανταγωνισμό»; Κρατούν την ταχύτητα στα επίπεδα τα οποία είχε όταν διαπλατύνθηκε η σιδ/κή γραμμή από μετρική σε διεθνούς εύρους, στα 100 χλμ./ώ, ταχύτητα η οποία είχε και το 1960! Αυτό μας φέρνει στο νου το έργο της ανακαίνισης της σιδ/κής επιδομής μεταξύ Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, στο οποίο αντικαταστάθηκε μεν η σιδ/κή επιδομή με άλλη «τελευταίας τεχνολογίας» αλλά τα έργα δεν συνοδεύτηκαν ούτε με παραλλαγές στη χάραξη, ούτε με κατασκευή ανισόπεδων διαβάσεων, ακόμα και στις περιπτώσεις στις οποίες τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά ευνοούσαν την κατασκευή τους. Αποτέλεσμα; Να διατηρηθούν οι πολλές βραδυπορίες, την ίδια στιγμή κατά την οποία κατασκευαζόταν ο υπερσύγχρονος κλειστός αυτοκινητόδρομος μεταξύ Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας. Έτσι λοιπόν τα πολλά χρήματα τα οποία ξοδεύτηκαν (λένε ότι το τελικό ποσό υπερέβη τα 100 εκ. €) για την ανακαίνιση της επιδομής της γραμμής να ριχτούν όλα στον… «κουβά», αφού διαπιστώθηκε ότι όσο και… γρήγορα να έπαιρνε τις άπειρες καμπύλες το ρέιλ μπας δεν μπορούσε να πετύχει τους ανταγωνιστικούς χρόνους τους οποίους επιτυγχάνει το ΙΧ ή το λεωφορείο κινούμενο από τον σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο του «Μορέα». Επομένως το εν λόγω έργο πρέπει οπωσδήποτε να επικαιροποιηθεί τεχνικά και στις προδιαγραφές του, διότι κινδυνεύουμε να πάθουμε τα ίδια ή και χειρότερα με την γραμμή της Τρίπολης!

Επισήμανα, ήδη από πολύ καιρό και ένα ακόμα τεχνικό λάθος του έργου, να ακολουθήσει την παλαιά χάραξη της μετρικής γραμμής από τον σιδ/κό σταθμό Λατομείου έως τη σιδ/κή «Διαλογή» του Βόλου αποφεύγοντας «το… “καταραμένο S” από τα Μελισσάτικα έως τη Διαλογή του Βόλου». Η παλαιά χάραξη της μετρικής, περίπου ένα χιλιόμετρο μετά το Λατομείο και κινούμενοι προς τον Βόλο, έχει κλειστό «S» με ακτίνες καμπυλότητας 150m sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ