2021-02-06 05:30:21
Φωτογραφία για Σουλεϊμάν Σοϊλού: Ο μυστακοφόρος υπουργός του Ερντογάν που ρίχνει λάδι στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας
Το στόμα του στάζει δηλητήριο με τις καυστικές δηλώσεις του απέναντι στην αμερικανική και ευρωπαική ηγεσία. Ο φιλόδοξος υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, επιδιώκει να δώσει ισχυρότερη φωνή στο πλειοψηφικό αντιδυτικό ρεύμα της τουρκικής κοινωνίας.

Τον Μάρτιο του 2016 είχε δηλώσει για τη Γηραιά Ήπειρο ότι «βλέπω την Ευρώπη και τη λυπάμαι. Το λέω ξεκάθαρα. Απεχθάνομαι αυτούς που είναι στην Τουρκία και δίνουν αξία στην Ευρώπη. Το λέω ξεκάθαρα αυτό. Τους απεχθάνομαι. Η Ευρώπη έχει πτωχεύσει. Έχει πτωχεύσει από τη σκοπιά της ανθρωπιάς. Μην ανησυχείτε καθόλου. Από οικονομική σκοπιά έχουν πάρει τον κατήφορο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για την Ευρώπη να επανέλθουν από αυτό. Θα το δείτε αυτό».

Χθες, ο Σουλεϊμάν ερέθισε την Ουάσινγκτον λέγοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016. «Αθεμελίωτοι και ανεύθυνοι ισχυρισμοί περί αμερικανικής ευθύνης σε γεγονότα στην Τουρκία είναι ασυμβίβαστοι με τη θέση της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φαίνεται να προσαρμόστηκε στην απρόβλεπτο χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας. Ο Σοϊλού αποτελεί έναν πόλο εξουσίας σχετικά ανεξάρτητο από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ενσαρκώνει τον συνδυασμό των εθνικιστών και ισλαμιστών και φέρεται ως πιθανός πρωταγωνιστής της «επόμενης μέρας» στη Τουρκία.

Δεν είναι τυχαίο πως, όταν ο Σοϊλού έσπευσε πέρυσι να υποβάλει την παραίτησή του λόγω της χαοτικής έναρξης του «lockdown» κατά της νόσου Covid- 19, ο Σουλτάνος του Βοσπόρου αναγκάστηκε να μην την κάνει αποδεκτή. Αλλά και με την διαμάχη που είχε με τον προεδρικό γαμπρό και μέχρι πρότινος υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο μεν υπουργός Εσωτερικών παραμένει στο αξίωμά του ενώ τα ίχνη του Μπεράτ αγνοούνται.

Σε τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Metropoll, για το 19% των Τούρκων, ο Σοϊλού είναι ο ιδανικότερος για να συνεχίσει το πολιτικό έργο του Ερντογάν, ενώ ο Αλμπαϊράκ δεν ξεπερνά το 13%. Σε ηλικία 25 ετών, το 1995, ο Σοϊλού κέρδισε επάξια τον τίτλο του νεότερου νομάρχη στα χρονικά της Τουρκίας, ως στέλεχος του συντηρητικού Κόμματος του «Ορθού Δρόμου», που ίδρυσε ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Τις ημέρες που ακολούθησαν ο νυν υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας βρέθηκε για απομονωμένος και ήταν ιδιαίτερα επικριτικός έναντι του Ερντογάν. Προσχώρησε στο κόμμα του Τούρκου προέδρου «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» το 2012 και αναρριχήθηκε ταχύτατα στους κόλπους του. Εξελέγη βουλευτής το 2015 και ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην κυβέρνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο ανασχηματισμός που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 έφερε τον Σοϊλού στη θέση του υπουργού Εσωτερικών, δηλαδή του βασικού πρωταγωνιστή των μαζικών εκκαθαρίσεων στον δημόσιο τομέα με την κατηγορία στη συνεργασίας με το δίκτυο του ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν, που είχε πλέον χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση.

Τις τελευταίες ημέρες, έχει επωμισθεί το βάρος της κατασταλτικής αντιμετώπισης των φοιτητικών διαδηλώσεων που έχει προκαλέσει ο διορισμός με προεδρική απόφαση ενός στελέχους του κυβερνώντος κόμματος ως πρύτανη του ονομαστού Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Μάλιστα ο Σοϊλού δεν δίστασε να κάνει λόγο για έκφυλους «ΛΟΑΤΚΙ» με τις ΗΠΑ να τον επικρίνουν δριμύτατα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ