2021-02-07 09:30:05
Φωτογραφία για Πώς θα λειτουργεί η αγορά από αυτή την εβδομάδα
Με τέσσερις διαφορετικές “ταχύτητες” θα κινείται η αγορά κατά την ερχόμενη εβδομάδα στο σύνολο της επικράτειας σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με αυτή η χώρα χωρίζεται σε 4 κατηγορίες με βάση τι ιικό φορτίο που εμφανίζουν: επιτήρησης, αυξημένου κινδύνου, πολύ αυξημένου κινδύνου, και μητροπολιτικών περιοχών.

Στην τελευταία κατηγορία εντάσσονται η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική. Στις συγκεκριμένες περιοχές τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν μόνο με παράδοση εκτός (click away), όπως ίσχυε τον Δεκέμβριο, ωστόσο θα είναι ανοιχτά μόνο τις καθημερινές, δηλαδή από Δευτέρα έως Παρασκευή με προαιρετικό ωράριο από 07.00 έως 20.00. Το Σάββατο και την Κυριακή θα είναι κλειστά.

Το Σάββατο θα είναι ανοιχτά μόνο σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνοι, βενζινάδικα και καταστήματα τροφίμων με ωράριο 07.00 έως 17.00.


Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, μονάδες φροντίδας σώματος, διαιτολογικά κέντρα θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή. Το Σάββατο οι εν λόγω υπηρεσίες θα μένουν κλειστές.

Από το επόμενο σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου) σταματούν να λειτουργούν και οι λαϊκές αγορές.

Καθολικό lockdown

Στις περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (Δήμος Πατρέων, Δήμος Χαλκιδέων, Δήμος Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Δήμος Μυκόνου, και Δήμος Θήρας) η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων αναστέλλεται, όπως αναστέλλεται και η λειτουργία των κομμωτηρίων. Σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνοι, βενζινάδικα και καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν.

Πού ισχύει το click inside

Στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου σε ότι αφορά τη λειτουργία του Λιανεμπορίου, πέραν του click away, εξακολουθεί να ισχύει και το click inside στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου.

Αυτές είναι: η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, ο Δήμος Εορδαίας, οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας, ο Δήμος Σπάρτης, ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, ο Δήμος Τεμπών, ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρου, ο Δήμος Διρφυών – Μεσσαπίων, και ο Δήμος Ρεθύμνης.

Στις συγκεκριμένες περιοχές, τα κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, μονάδες φροντίδας σώματος, διαιτολογικά κέντρα θα λειτουργήσουν και το Σάββατο.

Κανονικά η αγορά στις υπό επιτήρηση

Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, που εντασσονται στην κατηγορία επιτήρησης, η λειτουργία της αγοράς συνεχίζεται με ανοικτά καταστήματα.

Τι απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ

Τέλος, σε ό, τι αφορά τα σούπερ μάρκετ, επανέρχεται η απαγόρευση πώλησης προϊόντων Bazaar, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έπιπλα, παιχνίδια, υποδήματα, ρούχα δερμάτινα είδη κ.λπ., στις μητροπολιτικές περιοχές καθώς και στις πολύ αυξημένου κινδύνου. Εξαίρεση αποτελεί η ηλεκτρονική αγορά. Στην περίπτωση της Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής μπορεί να γίνει παραλαβή τους με Click away.

Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου η απαγόρευση πώλησης προϊόντων bazaar ισχύει μόνο για τα παιχνίδια.

Στις περιοχές επιτήρησης δεν υπάρχουν περιορισμοί στις πωλήσεις.

Αναλυτικά τα καταστήματα τροφίμων (super market) στις μητροπολιτικές περιοχές και τις πολύ αυξημένου κινδύνου, απαγορεύεται να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο ή το click away, τα προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:

α) Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41,

β) λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42,

γ) λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43,

δ) λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο ειδών ύπνου (ΚΑΔ 47.51.51.08), το λιανικό εμπόριο κουβερτών και κλινοσκεπασμάτων ταξιδιού (εκτός από ηλεκτρικές κουβέρτες) [ΚΑΔ 47.51.51.17] και το λιανικό εμπόριο παπλωμάτων (ΚΑΔ 47.51.51.29)/ΚΑΔ 47.51,

ε) λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53,

στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο βυσμάτων, πριζών και άλλων συσκευών για τη διακοπή ή την προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων που δεν καταχωρούνται αλλού [π.δ.κ.α.](ΚΑΔ 47.54.54.07), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών θερμαντικών αντιστάσεων (ΚΑΔ 47.54.54.12), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών κουβερτών (ΚΑΔ 47.54.54.13), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης κλειστών χώρων και εδάφους (ΚΑΔ 47.54.54.16)/ΚΑΔ 47.54,

ζ) λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων του λιανικού εμπορίου φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα (ΚΑΔ 47.59.56.16), του λιανικού εμπορίου ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37), καθώς και του λιανικού εμπορίου συσκευών υγραερίου οικιακής χρήσεως (ΚΑΔ 47.59.58.38)/ΚΑΔ 47.59,

η) λιανικό εμπόριο βιβλίων/ΚΑΔ 47.61

θ) λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.65

ι) λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων του λιανικού εμπορίου καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43), του λιανικού εμπορίου ανδρικών ή αγορίστικων παλτών, ημίπαλτων, καπών, επενδυτών, άνορακ, αδιάβροχων, αντιανεμικών και παρόμοιων ειδών (ΚΑΔ 47.71.71.08), του λιανικού εμπορίου γυναικείων ή κοριτσίστικων παλτών, ημίπαλτων, καπών, επενδυτών, άνορακ, αδιάβροχων, αντιανεμικών και παρόμοιων ειδών (ΚΑΔ 47.71.71.22) και του λιανικού εμπορίου ομπρελών (ΚΑΔ 47.71.71.48)/ΚΑΔ 47.71 και

ια) λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο ειδών υποδηματοποιίας (ΚΑΔ 47.72.72.02)/ΚΑΔ 47.72.

(ΚΥ 7/2/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ